震驚!!遵x補習名師筆記錯漏百出,至今仍在補習界生存!太頑強了!

1001 回覆
1117 Like 21 Dislike
Suck Cost
解決學生性需要
真係屌佢老母啦 上年有個fd比左佢本final hit我做 嘩屌 成300幾頁 冇頁係有用 做到炆 啲concept又on99
我幫個中文econ學生補 我都上考評局印左份中文guideline教啦
利申2017型佬學生 星星左
佢好有恆心咁逐個負皮
記住負皮我呀on9 仔
就算係都要佢夠柒成件事先做得成啦
本嘢仲喺唔喺度?
睇下有冇啲concept位可以分享
推到上報
More more
細佬有補!
係咪佢架
Every student is my artwork
有人話想睇多啲Concept位,我就貼個勁嘅!!!

依頁有三大錯處!

錯重要字眼
錯誤1:將費沙程式當咗做交易方程式

錯誤2:到底V係veiocity of money定係transaction velocity of money
正確應該係velocity of circulation of money

錯誤3:到底T係物品的數量定係number of transactions
物品的數量同交易的數量兩樣嘢差好遠!

其實燈塔係有搞乜柒愛心講義轉贈計劃 所以整錯筆記陰人一樣係幫自己公司自打嘴巴
btw呢個term都見唔少
恕小弟愚笨 讀咗3年都未聽過MV=PT 淨係聽過MV=PY
第二張圖第一段佢話‘問題係點樣弄清所有概念’ 跟住話有需要弄清所有概念嗎?
其實佢想講咩
Suck cost你又見過未呀?
仲要英文果度話"thus it is a cost", 但中文係寫“不是成本”。

下面個case 1補緊佢既學生就應該好好參透下啦
嗰個應該係Y字黎
但下面有埋解釋
你應該直接笑個suck cost
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞