震驚!!遵x補習名師筆記錯漏百出,至今仍在補習界生存!太頑強了!

1001 回覆
1117 Like 21 Dislike
放心
一陣有更多精彩嘢
我覺得一個老師做到呢一步,而個目的係防止買賣notes,已經幾失敗
我都估到有人會用「notes特登出錯,等人地上堂改返」嚟兜
咁跟住就睇一題同學上完堂之後圈埋答案的題目。

錯Concept

流浪狗係咪Economic good經濟物品,你要問下大陸鍾意食狗肉的朋友,或者問老納。
就算你唔食狗肉,如果你係一個愛護動物的人,或者你都會想帶隻狗返屋企收養呢。
Stray and homeless
其實呢d好常見 唔知你有冇讀bio
andy bio中文版筆記真係俾狗讀 仲差過佢
Nihao
中文版垃圾真係常見,但呢條友連英文都垃圾啵
其實andrew lo係想佢啲學生透過proofreading鞏固econ concepts
用心良苦呀
擺上嚟比大家評下
佢咁無口德咪要俾好多錢囉
Push
好睇過netflix
推爆佢!!
白馬非馬
印花稅非稅
已經唔係教緊econ咁簡單
係哲學堂黎架
我教書出notes都成日打錯grammar
不過連自己個科嘅jargon 都錯就真係太過分
其他點錯冇所謂
考試key word錯可以成題0
題目多甩漏

依題的答案係B,換言之(3)係正確。
但係剛剛學free good, economic good的同學都會知道,空氣在唔同的情況下可能係free good或者economic good。
例如好似依位去咗旅遊深潛的補習名師咁,喺水底空氣就唔再係free good啦。
中文版的同學見到「空氣是免費物品」,而不知道背後的情景,根本唔會識答。

同埋上面a market price前面做咩有一點呀?
啲標點可唔可以整好少少呀?

P.S. 依題係CE 1987年第32題

巴打,係老衲
笑咗好耐
遵x專請垃圾經濟老師,我科經濟就係其中一個tip錯哂題(佢插另一個名師唔準果個反而tip中哂)累我肥左,我記得之後去左爛袋
點解佢d用字總係古古怪怪
竟然會有人狙擊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞