【甜甜地既愛情故事】《港女FF妄誌》(一)

1001 回覆
56 Like 9 Dislike
係不知不覺之間...身邊既人都係死口死面...死氣沈沈...

或者...我都唔理得人咁多...

或者...人地睇我都係咁...

同一班行屍走肉既喪屍一齊行屍走肉~

企喺架地鐵車廂裏面搖下搖下...搖下搖下...
搖下搖下...好唔容易咁先搖到黎銅鑼灣...

又跟住D人擺下擺下...擺下擺下咁先擺到上黎SOGO門口...

雖然話SOGO門口企滿晒人~仲有D人企喺個垃圾筒隔離食煙~但總係覺得有D凍...

今日都真係…有D凍...

其實香港呢幾年都無乜點凍~

冬天仲要越黎越遲先黎~
上年聖誕我仲可以著件加細碼Tee~熱褲~黑絲~Boots~最多都係帶埋件鬼咁薄既外套就出去蒲~

嗰D羽絨丫~大褸丫~冷帽丫都唔知收埋晒喺邊~

根本就用唔著~都唔使攞出黎~

之不過...一年裏面總有幾日係凍到痴肺~

就好似今日咁...到左夜晚就只有十度八度咁上下...

但你又唔覺唔覺咁...又唔著多件衫...

到真係覺得既時候通常都已經太遲喇~

因為真係好凍...
凍到入晒心...凍到個人都震埋...

我就企喺道震下震下咁等...震下震下咁等...

望住人來人往既SOGO門口...望住車來車往既軒尼詩道...

「李施德林~」我聽到背後有一把久違既聲音...

我帶住微笑...慢慢轉身:『點丫~高露潔~』

我望到一個已經好耐都無親眼見過既面孔...
呢個面孔...好平凡...好似周街都係...你想話佢係路人樣...但你又唔會覺得佢似邊個...

你又唔會話認唔到佢...只係當你諗起佢既時候...你又講唔出有乜野特徵...

總係唔覺得有阻隔~好似好親近~好平易近人~

「哈哈~好耐都無人叫過我做高露潔架喇~」皓傑笑笑口~

皓傑~高皓傑~同我同年既舊男友~
『夠好耐都無人叫過我做李施德林咁老套咯~』我恥笑一下皓傑~

「好老套咩?唔係丫~幾好聽丫~」皓傑傻下傻下咁笑笑口~

『你就梗係覺得好聽啦~因為你幫我改架嘛~嗰時丫~俾人笑左幾耐知唔知丫?』我扮晒嬲嬲豬咁谷起塊面豬登~

「你幫我改個花名做高露潔夠係啦~打波既時候個個都“高露潔接波!高露潔交波!”咁嗌丫~真係成個場D人都圍住我黎恥笑~幾咁面懵~」皓傑又扮晒無奈咁~

『哈哈~咁咪好囉~可以成為焦點~』我打量一下皓傑~

皓傑又帶住微笑打量一下我...
我地望左一望對方...望住都已經有差唔多十年無見過一面既對方...

一時之間...好似唔係好知講D乜好...

唔係話無野想講…

而係太多野想講...

好似有好多好多野喺心裏面...一直都無機會講...無機會面對面咁講...

到有機會面對面既時候...又唔知應該由邊道講起...

又由邊句說起...
「十年無見...你都無變...」皓傑仔細咁打量住我...再望住我對眼...

『你都係...都係同十年前差唔多…』我都仔細咁打量一下皓傑...望住佢對眼...

皓傑都同十年前無乜分別~

都係高高地~瘦瘦地~

係面上帶左點...滄桑...

係滄桑?應該係...
喺呢個急速又殘酷既冷血社會裏生存左十年...總會帶一點點滄桑感...

或者總會有D經歷...

或者總會有D傷痕...

或者咁樣先會變成一個成熟既男人~

不過除左話皓傑面上帶左點滄桑之外,仲帶住點...蒼白...
皓傑既面上好似無乜血色咁...

就算係戴住左條紅色頸巾喺頸上既佢...面上都無乜血色...

仲要好似青青地咁...

係因為今日真係太凍?凍到面都青埋?

或者係...或者真係...

今晚出完

三句預告

『乞…』或者真係太凍...凍到我都打左個乞痴...

「凍又唔帶返條頸巾出門~你都仲係咁~」皓傑一邊擰下擰下頭,一邊除自己頸上條頸巾出黎...

皓傑將條頸巾搭到上我條頸上...打左兩圈...
呀Ken mola mola

唔好俾自己個女朋友見Ex

一定唔會俾,方丈份人好小氣

首先要有

首先要有

不要說了

首先要有

不要說了

我仲等緊我個wing wing出現

首先要有

不要說了

我要講到你聽到為止

首先要有

不要說了

我仲等緊我個wing wing出現

月月
本書幾時到?
Lm
本書幾時到?

我都想知~~~~
Lm

念念你好
各位早晨~~~~~~
年三十~年三十~又到年三十~~~
下年我要發大達
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞