『薪火post』BNO 續期資訊(18) 事頭婆生日快樂

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
Portuguese language barrier?
無學過
If you don't know the Portuguese language, then your options are rather limited.
去亞洲各國大使館排好過
澳門太多葡萄牙人
You may still face the language barrier problem. You need to pick consulates in English or Chinese speaking countries in the Far East as Portuguese consulates will likely use Portuguese and the local language as working languages. It is like a Japanese going to the Portuguese consulate in Macau trying to communicate with staff there in Japanese.
中國,新加坡
想問係countersign個版右下角個格仔 洗唔洗貼咩?
同埋洗唔洗佢既passport copy. Thank you.
希望個搞掂唔係踢BNO出英籍...
如果係咁佢就違背咗BNO身份終身有效嘅承諾,呢個會係更大嘅政治炸彈,除非佢肯將所有BNO人轉BC。
不過現階段睇,都係持有有效BNO護照轉BC先會最合理
量HMPO都唔夠膽取消BNO,英國一取消即刻被人告上人權法院。 況且英國憑咩取消國民國籍? 強國我就唔膽講,但英國始終老牌civilized國家唔會cut走BNO。
認同,有BOC 都好過無
要同Hong Kong Watch 申訴
攞住葡萄牙護照就應該要學識葡語,都唔奢求行文書寫,但最起碼基本A1、A2程度啦。即好似攞住英國護照唔識英文、葡萄牙護照唔識葡文、日本護照唔識日文,過關係棹忌啲
留名加推
本特區一年後就過期, 而家申請定BNO先
過唔過期你都可以申請
BNO搭Eurostar 都係冇cup 印 ( st Pancras 上) 就咁排all passports , 佢scan完就俾番我
SAR個fd就有印(利申想儲印)
嗰陣問佢拎丫嘛
上個post感謝各位巴絲幫手,終於搵返阿媽本護照,裡面加左我名,今次連埋老豆老母一齊搞,趁呢排鬧國藉議題整左佢先
恭喜曬
學返一兩個月應該識基本野

葡萄牙文唔算難
所有非英國護照(彩色影印本)(如有)

- 如果你的非英國護照已經遺失或被盜,而你不打算再續領這些護照,你無須特意申請一本。

如果我有火車頭係度但係唔交上去
申請到之後自己拎去注銷咁有無問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞