『薪火post』BNO 續期資訊(18) 事頭婆生日快樂

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
一個月
出新post用番林鄭月娥好啲
屌講到依到就覺得兒戲
一嚟支那用佢嘅方法去分國籍(中國血統 ),依樣嘢已經on9
二嚟佢唔肯全民派BC,ok姑且我信住個鏗鏘集先,但之後佢又會派㗎喎,不過只派畀得「二等英國籍」嘅人,變相係參與咗一場用種族篩選
點解嗰陣堂堂大英可以咁公然做埋依啲嘢
已經唔講支那係第一大極權國家乜乜乜,參與支那依種納粹式篩選係咩玩法?
有朋友bno續左本真bc番黎
佢本身係英國讀大學
收到本bc佢打算留係英國做野
其實真係睇彩數?
佢全家都bno
有無咁好死呀
有否目的我唔知,不過我有朋友都係咁。都唔係個別事件,若然你自覺夠運你可以一年換一本,我不嬲無抽獎命,唯有認命。
佢想打去問清楚 因為佢真係想留英做野
但好多野都要填到好detail話幾時黎英國之類
佢怕解釋唔到本野點黎

同佢追左好多post 中獎既人其實唔少

利申 佢果本真係冇observation 連code都岩 唔似係印錯
其實問咗都唔會安心,口頭答你得,去到英國先話出錯,你吹得佢脹。

我朋友都打電話問英國領事館,都係罐頭答案,個人資料無錯即係啱啦,照用!

其實驚嘅咪寫電郵俾HMPO話要攞返本BNO,咁就心安理得啦

其實點解會有中獎呢回事?
英國想吸返d香港專才?
究竟年中有幾多人續左本bc番黎 其實係咪有咩目的 佢應該跟system資料整本野出黎 真係會咁多錯?
天知。

黃世澤雖然唔係蕭生燈神每事中,但佢講得無錯嘅係英國國籍法太複雜,莫講六種英國國籍,連CUKC windrush 都攪到一pat💩 唔好睇得班英國公務員咁高,又要捉非法入境、又要捉黑工、又要入境檢查、又要審批簽證、居留,仲要同你班友仔分有無居留權、分咩護照...

都係打份工啫,反正都係英籍,起碼國籍無錯先
拎到BC固然開心,但最好就係仍然裝備好自己,學好啲英文。

如果唔係,同班大陸蝗蟲衝入嚟香港冇分別⋯

我地唔鍾意蝗蟲,同樣地都唔好選擇做蝗蟲去侵佔其他國家資源。

所以,見到班伸手黨真係嬲嬲地,巴打整份doc咁清晰,上面其他巴絲又回答咗啲特別情況,但睇都唔睇又問啲on9問題⋯

做伸手黨嘅,不如返去做共享中國人算。
英語國家還好,起碼英文已有底,其他國家的話真係由頭學起
唔係要差唔多到期先可以換架咩
俾我如果俾io問就話我嘅話就話一出世就係British
問過passport office話資料冇錯
有問題就問返你地嘅department算
根本冇得解釋,你政府做嘢一時一樣要我解釋點解你一時一樣,傻的嗎?

btw嗰啲抽獎bc有冇係個smart gate嘅 system到?行到smart gate咪唔洗俾人問囉

有無巴絲最近入過韓國
冬運完左係咪都係無出入境印仔
呢個以前有巴打試過行到,其實佢個system我估就應該只係將護照嘅相再同你真人對比下,畀唔畀你行呢個通道就只係用國籍碼同粒chip入面啲資料黎分。
www.gov.uk/overseas-passports/y/hong-kong
https://passportapplication.service.gov.uk/ips-olc/
兩條LINK個版面完全唔同,應該用邊條LINK先啱
其實一樣
第一條去到最後係比返d申請須知你睇
跟住下面有條link, 係link返去 第二條link度
咁冇理由一次過做,咁做一定上報然後外交風波,所以分三十年做
(純粹ff下,我連BNO都應該申請唔到 )
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞