『薪火post』BNO 續期資訊(18) 事頭婆生日快樂

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
唔係好明你意思
實行身份證制度去甄別英國國民擁有投票權 - the Tory government is trying to do this, but more than 40 charities in the UK asked the government not to do this -

http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-43300100
後話喇呢個對於我黎講只係ff...

唔奢望有BC,冇BNO都比個BOC我吧

想問下係咪要副簽先會有依個位置?
定係所有form 都會有?
我搵唔到人副簽,可唔可以直接寄?

唔係
可以
我save左
清你真係好人
呢d答到口都臭
有睇而解釋咁可以嘅
起碼唔洗答嘅巴打要由頭講咁

冇睇而又由頭講係幾煩
之前有D圖 LINK INVALID左

之後我已經將D圖SAVE哂去我ACC
岩岩寄出左
但應該都趕唔切5月尾去旅行用

BTW我個case比較特別
小弟澳門出生,呀媽係澳門人,老豆係香港人
但出世一年都未夠就番香港住
所以今次申請要寫信解釋Why you are not applying in your country of birth
張出世紙仲要係葡文,但我冇搵人翻譯就寄左出
自覺都幾複雜所以有心理準備要補交文件

利申﹕都係十幾年冇renew,被當成first time application
巴打! 有無葡國護照?
你係咪有資格拎葡萄牙護照?有嘅話你拎嗰本仲好過拎BNO啦
陰公
你可能要研究吓有冇資格喎
只有 1981 年 11 月 19 日或之前,即葡國修改國籍法前在澳門出生,才是一出世就有葡國國籍。有葡國國籍,可以申請公民證。

小弟90後
我老豆香港出生
我呀媽中國出生再移居澳門
出生紙亦寫左呀媽nationality係Chinese
所以小弟係乜柒都冇嘅正宗移民雜種狗
by descent
你阿媽應該無申請歸化葡籍? 如果有的話就得米。

我有親戚,佢阿爸係澳門人,有葡萄牙護照,佢一直以為自己無資格,點知原來可以一代傳一代。
你阿媽應該無申請歸化葡籍?
唔明,但佢而家拎緊澳門護照,當年亦好似冇申請過葡籍/葡國護照
你阿媽記唔記得邊一年定居澳門?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞