『薪火post』BNO 續期資訊(18) 事頭婆生日快樂

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
隨住支那做埋做埋越多陰質野,歐美對支那有關嘅人都會越來越不滿,過關遇著個唔鍾意支那嘅就會好多事實
去英國要5個禮拜。我試過平郵掛號。
呢個真係要cap低黎對付班話bno無料到既人
對你黎講速遞嗰區區幾舊算得係乜嘢呀 仲有個機會俾你用卡簽賬賺回贈喎
我想問如果我有bno 可以係英國最長住幾耐?
另一半想同我去英國生活 佢bc但我唔係
不過我地應該申請唔到family visa因為佢個年薪過唔到£18k
仲有冇其實方法可以係果度長住?
其實仲有冇* sorry
申請單程證?
搵工拎 tier 2 (general) working visa
住五年拎 ILR
如果你執意要留英國我就唔清楚,其他歐盟或EEA國家的話應該可以。
長期置頂
下次放POST頭
絕對夠照
放係所有文字之前

一CLICK入就係見到個報導先

文字都係排下面
仲放得高過doc

呢個真係要cap低黎對付班話bno無料到既人
長期置頂
下次放POST頭
絕對夠照
『薪火post』BNO 續期資訊(19) 林鄭月娥特首稱BNO權利一直未變
係腦內排版就知會係咩樣
個氣勢
唔需要 佢果陣未係

你比較下:

『薪火post』BNO 續期資訊(19)  林鄭月娥稱BNO權利一直未變

『薪火post』BNO 續期資訊(19)  特首稱BNO權利一直未變

感覺一下邊個夠力D
投淋病一票
因為阿豬阿狗都可以係特首
淋病只得一個
另一半想同我去英國生活 佢bc但我唔係 - you will need to get a spouse visa. You can satisfy the financial requirement by cash savings - you will need £62,500 worth of cash savings in the bank for at lease 6 months before the application in order to qualify.

You cannot apply for a spouse visa in the UK while you only have leave to remain as a tourist (免簽證).
仲有冇其實方法可以係果度長住? - yes, you can join the British Army and you can get British Citizenship after 5 years' of service. See example below -

東網透視:憑一支單簧管 香港仔入選御林軍

以香港第一人身份成爲英國御林軍樂手,David憶述,源於幾年前一次聚餐時偶遇英國陸軍音樂總監,對方提起英國御林軍樂隊招募新隊員,他持有英國國民(海外)護照(BNO)身份也可參與招聘考試,故決定一試。軍樂隊考試分兩部分,體能為先,音樂第二。對於當年33歲的他來說,體能測試是極大的挑戰,要10分半鐘內跑完2.4公里,亦要做掌上壓及仰臥起坐,首輪面試因跑步不達標而失敗。但他並沒有放棄,返港苦操3、4個月後再接受挑戰,2013年過關斬將通過所有測試,成功取錄。

身為英皇室的御林軍,薪酬福利令人關注,David則不予透露,僅指薪金水平較香港警察低一些,除普通的醫療和交通福利外,最優厚是住房福利,他與同事在倫敦市中心合住一間800至900平方呎單位,月租只需30英鎊,僅相當於300港元,相信令不少香港青年人羨慕。他現長居英國,還有一年便可入籍,目標是繼續在軍隊攀升,成爲終身職業。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170812/bkn-20170812093047180-0812_00822_001.html
不過我地應該申請唔到family visa因為佢個年薪過唔到£18k - you can use cash savings to 'top-up' your British Citizen spouse earnings to qualify. Please see section 7.2 (page 47 & 48) of the link below -

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/636618/Appendix_FM_1_7_Financial_Requirement_Final.pdf
另一半想同我去英國生活 佢bc但我唔係 - please note that unless your spouse received his/her British Citizenship by birth or naturalisation in the UK, it is likely that he/she is a British Citizen by descent. This means that he/she is not able to automatically pass on his/her British Citizenship to his/her child born outside of the UK.
Home office一次過搞埋啲垃圾國籍法啦
趁依家唔搞英國真係一世都唔會搞
依家搞未必係好事
尤其係連 Brexit 都未知點收科
國籍法同Brexit無咩關係,只係入境政策有關。

內政部應該成條BNA1971、1981起骨丟落垃圾桶啦,又覆雜又廢,嘥晒人手係垃圾法例上面。 海外公民唔止英國有,法國、美國都有,又唔見法國美國攪咁多種國籍出嚟,膠到內政部自己都柒出國際。依家攪好呀,一炮過改晒

1. 所有英國國民係英國本土有居留權,國籍六歸一
2. 海外領土國民無國會投票權
3. 實行身份證制度去甄別英國國民擁有投票權、NI

好過依家亂鳩到連HMPO自己都噏唔出邊啲人有居留權、邊啲無。

其實都有 不過相對無咁複雜同on9

//American Samoa is the only major territory of the United States in which citizenship is not granted at birth, and people born there are considered "non-citizen nationals".//
美屬薩摩亞同關島、波多黎各、美屬處女島應該一樣,屬於美國國民,非公民,美國本土無投票權,但有居留權,最起碼本護照國籍大家都係USA而唔係USA(Overseas)。
今日收到DHL個email 但我Action個位顯示Not available 係咪姐係衰左寄返D野比我?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞