『薪火post』BNO 續期資訊(18) 事頭婆生日快樂

1001 回覆
31 Like 1 Dislike

第一次見你咁答人
大部分一係藍絲 ,一係大中華膠
無聊嘅「種族主義」
以為自己係中國人
唔理人地係優秀定差劣
總之見到自己黃皮膚黑頭髮就係中國人,一定要撐中國,因為係自己人,炎黃子孫血濃於水
無論點講支那幾差,英國幾好都好,佢地都會覺得要包容中國,畀機會中國發展超英趕美
有英國籍?保險嚟㗎咋,唔係身份嚟㗎,我地係黃皮膚黑頭髮就係中國人(下省三千字)
係, form都唔收
睇左係section 1(1) 但佢開頭都好否定成件事 話英國佬邊有咁so放晒人入去
我搬咩source都半信半疑
佢自己上網睇完d source 又開始覺得有
事實勝於雄辯,拿拿臨去攪啦,有得用唔係唔用嘛
但我其實過左18歲 仲有?
上睇睇有d statement寫話要children/去到18
你出世嗰一下已經有
你出世時父母結咗婚未?結咗嘅話,你一出生就係BC。
感謝咁多位巴打解答
準備文件試下send去
可以的話幫忙PROOF-READ一下
我望過就冇乜野

記得退埋中國籍
咁我有疑問,若果夫婦二人都係英籍by descent而兩人都已退出中國籍,咁嘅情況,佢地子女毋須係英國出世都應該有英籍?係咪otherwise by descent?

若其中一方無退出中國籍的話,咁子女只可能有中國籍而無英籍?
1.
子女只會有出生地的國籍
如果係香港出生會有中國國籍,因為父母曾經有中國國籍而視為有中國血統 (中國血統論,中華人民共和國國籍法)
https://www.immd.gov.hk/hkt/residents/immigration/chinese/law.html

2.

Case 1

父母其中一方無退出中國籍,而子女又在英國以外出生,只有中國國籍 (中國血統論,中華人民共和國國籍法第四條) 而無英國國籍 (British Nationality Act 1981 Part I Chapter 2 Acquisition by descent Section 1)
https://www.legislation.gov.uk/ukpga/1981/61

Case 2

父母其中一方無退出中國籍,而子女又在英國出生,有中國國籍 (中國血統論,中華人民共和國國籍法第四條) 而又有英國國籍 (British Nationality Act 1981 Part I Chapter 2 Acquisition by descent Section 1),但由於中華人民共和國不承認中國公民具有雙重國籍,要 DQ 該子女的英國國籍先可以有中國國籍 (中華人民共和國國籍法第三條)

Case 3

父母其中一方無退出中國籍,而子女又在英國或中國以外第三國出生,只有中國國籍 (中國血統論,中華人民共和國國籍法第四條) 而無英國國籍 (British Nationality Act 1981 Part I Chapter 2 Acquisition by descent Section 1)
咁我有疑問,若果夫婦二人都係英籍by descent而兩人都已退出中國籍,咁嘅情況,佢地子女毋須係英國出世都應該有英籍?係咪otherwise by descent?

若其中一方無退出中國籍的話,咁子女只可能有中國籍而無英籍?
1.
子女只會有出生地的國籍
如果係香港出生會有中國國籍,因為父母曾經有中國國籍而視為有中國血統 (中國血統論,中華人民共和國國籍法)
https://www.immd.gov.hk/hkt/residents/immigration/chinese/law.html

退咗中國國籍就已經唔乎合啦
Case 2根據中國國籍法第五條係冇中國國籍,唔係因為第三條。
Case 2根據中國國籍法第三條係要 DQ 該子女的英國國籍先可以有中國國籍
Case 2已經係冇中國國籍,因為父母其中一方為中國公民並定居在外國。就算之後放棄英國國籍都唔會有中國國籍。

中國國籍法第三條唔係咁用
討論中國國籍「法」真係好funny
支那講法律㗎咩?
首先係中國人㗎啦
同埋根本係喺香港,唔申報佢就默認可以雙重國籍根本好正常
毒果依啲真係佢唔講還好
一講就十成有錯有毒,暗冼bno一鑊啦
因居英權計劃攞返嚟英國國籍唔算數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞