『薪火post』BNO 續期資訊(18) 事頭婆生日快樂

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
好似係1984 ,冇啦都係1981年之後嘅事
OK, closed file

不過就算有資格申請入葡籍要等幾年。
『薪火post』BNO 續期資訊(5)
https://lihkg.com/thread/137673/page/5?ref=web&post=125

A central register of British Nationals (Overseas) is maintained by the Consular Section of the British Consulate-General, Hong Kong
要BOC無用喎
BOC 始終係其中一個英國國籍
我寄過3次信比Consular Section of the British Consulate-General, Hong Kong喇,佢地話而家冇再保存相關資料。Somehow 我覺得佢呃我,可惡
我覺得唔會係呃你囉
啲料應該係過晒俾 Home Office 㗎啦
She will also need to show that she have some Portuguese language skills in order to naturalised as a Portuguese citizen.
你 quote 個 wikipedia 有一句好適用於香港啊:「葡萄牙國籍法律允許是果亞在1961年之前保留葡萄牙國籍的人士為葡萄牙籍及公民身份,而當時確定為印度公民身份的人士是承受而非自願性質。」

英國國籍法律允許香港在1997年之前保留英國國民(海外)國籍的人士為英國籍及非公民身份,過後確定為中國公民身份的人士是承受而非自願性質。

簡單講,港人「被中國人」係一種承受(suffer)。
BDTC-HK變BC係要無國籍
而「華人血統」俾支那夾硬加中國籍
變相英國就係參與咗一場種族歧視
理應要受靶啦
起碼你都仲有BNO,而且年年可以拎9000蚊現金,7000蚊MPF同600蚊醫療券,唔睇醫生都有萬6,每兩年配副$1200蚊眼鏡用埋嗰$600醫療券

而家香港人只能含撚
串到你丫
相信佢想搞bno都係講緊另一個層次嘅嘢
錢好多方法有,做倫敦金都搵到好多
但係甩中國籍、離開中國真係唔係咁易
我真係唔想用派錢嚟話澳門好好 又唔係唔知係揞口費
有無巴打知揸葡國護照(世系)
喺香港同澳門做唔做到國藉變更
會唔會好似BNO咁唔比改
憑世系取得本身就已經可以退出中國籍,我哋曾經有巴打成功以世系取得嘅BC(父母嘅BC經BNSS取得)退出中國籍。
據聞2013將申請中心搬返Liverpool 果時一併搬返英國
我略略睇過d資料都係咁講。

我重新整理緊d資料,之後會搵hongkong watch
我其實唔係想串人

只不過有澳門身份證又有BNO,都好過我得本廁板
最近同幾個朋友傾開偈,發覺原來有唔少BNO人係歐洲試緊行使居歐權,不過好似依家行唔通,好多人碰釘。
A bit late now. If your friends are interested, they can joined the British Armed Forces and get British Citizenship after 5 years' service.

東網透視:憑一支單簧管 香港仔入選御林軍

以香港第一人身份成爲英國御林軍樂手,David憶述,源於幾年前一次聚餐時偶遇英國陸軍音樂總監,對方提起英國御林軍樂隊招募新隊員,他持有英國國民(海外)護照(BNO)身份也可參與招聘考試,故決定一試。軍樂隊考試分兩部分,體能為先,音樂第二。對於當年33歲的他來說,體能測試是極大的挑戰,要10分半鐘內跑完2.4公里,亦要做掌上壓及仰臥起坐,首輪面試因跑步不達標而失敗。但他並沒有放棄,返港苦操3、4個月後再接受挑戰,2013年過關斬將通過所有測試,成功取錄。

身為英皇室的御林軍,薪酬福利令人關注,David則不予透露,僅指薪金水平較香港警察低一些,除普通的醫療和交通福利外,最優厚是住房福利,他與同事在倫敦市中心合住一間800至900平方呎單位,月租只需30英鎊,僅相當於300港元,相信令不少香港青年人羨慕。他現長居英國,還有一年便可入籍,目標是繼續在軍隊攀升,成爲終身職業。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170812/bkn-20170812093047180-0812_00822_001.html
希望Windrush generation呢個契機可以搞掂英國國藉嘅問題
唔知要等多幾耐
想拎返張葡國公民再都要排到九月先有期

葡國人辦事效率
去里斯本換會唔會快啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞