『薪火post』BNO 續期資訊(18) 事頭婆生日快樂

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
剛剛用speedpost寄曬所有文件過去

唔好意思,填到去比錢嗰版,點解佢話blue passport, 係咪有嘢揀錯

如果係常見問題請屌柒我我自己再爬爬文,thx
“or”
括號前係first passport, 都係啱的嗎
你個patpat 一定好想畀人入
正,speedpost 上次3日寄到
咁無嘢喇,唔該晒大佬
唔好嬲,我自己再check
打攪晒各位
GOOGLE DOC P.6

自己研究下
收到,thx very much
諗番覺得自己好on9
無入公文袋 就咁入左A4 file就放入speedpost寄
希望無事
原來本嘢太舊要當新申請
感激
你寄speedpost 應該有個file,又有number track住,唔洗驚
speedpost 封哂口架嘛...不怕
脫左歐揸bno係咪要另外申請工作visa先可以揾嘢做?
脫唔脫都係要 visa 架啦,關咩事
我覺得就唔好搏嘞,用bno去做嘢,咪即係黑工,因為你唔係用bno申請work permit嘛,只不過係僱主唔知請左,倘若畀執法發現,一樣都檢控咖啦。有錯請指正
讀書冇記錯一d可以當EU收平價錢,但都係錢問題遮,唔涉及黑工呢d法律風險嘛
呢個情況基本上係唔會發生。

無論是否歐盟公民,歐盟各國移民局會為其他國家歐洲公民簽發「居留證明」及為其他非歐洲公民簽發「居留許可」,僱主招聘有責任核實居留證上訂明嘅工作條件,絕對唔係攞住本歐盟護照就可以返工。就算歐盟國家認為BNO係歐洲公民,都會先簽發一張居留證,而僱主係根據張居留證條件而請人,唔係跟護照。

情況就好似香港一樣,有永久居留就無工作限制。非永久居民,僱主有責任核實申請人是否合法在港工作。
其實程序上係咁

1. 當地移民局申請居留證明(若移民局接納BNO係歐洲公民,否則一定要係香港申請到工作簽證先可以到歐盟工作)
2. 市政廳登記戶籍 (若果1做到的話,2就一定做到。歐盟某些國家係有戶籍制度。)
若以上兩點做妥,基本上可以開始搵工,至於銀行戶口etc,基本上都係一樣,做到1、攞到居留證明就可以開戶口。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞