『薪火post』BNO 續期資訊(18) 事頭婆生日快樂

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
因為聽聞兒童轉成人要副簽

不過我加左英文名
所以都要副簽

唔該哂
唔駛聽聞...DOC有講...P.6
兒童轉成人要副簽?

Renewal 申請續領護照
這個選項代表你 (必須三個條件完全符合):
1. 現在已經擁有一本紅色封面英國護照(英國海外續領者,護照簽發年份必須為2004年或以後,如你的紅色封面英國護照為2003年或之前簽發,必須以首次申請英國護照方式申請。除非你的英國護照嘅簽發部門為UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO而該護照的簽發年份為1994年或以後,如你的紅色封面英國護照為1993年或之前簽發,亦都必須以首次申請英國護照方式申請)
2. 你的護照沒有損毀
3. 你的名字、資料和英國國籍狀態沒有改變

我本野04年issue, 無爛, 名無改, 英國國籍狀態沒有改變
係唔係因為兒童轉成人係死 "要轉資料" ?
唔好估啲份doc無寫嘅嘢,唔會有情況係兒童轉大人就要副署。

我啱啱上去玩過一次,04年簽發、BNO、非英國本土簽發,系統出renewal, 你自己諗下有無揀咗啲咩搞到個system 轉咗你做change to an existing passport case

我係出renewal..
Oh. Thanks a lot.

原來係有呢個意思
One more point on this -

Leave to enter -> issued outside of the UK.

Leave to remain -> granted inside the UK.
The only other way you can try is to join the British Armed Forces and apply for British Citizenship after 5 years' service -

東網透視:憑一支單簧管 香港仔入選御林軍

以香港第一人身份成爲英國御林軍樂手,David憶述,源於幾年前一次聚餐時偶遇英國陸軍音樂總監,對方提起英國御林軍樂隊招募新隊員,他持有英國國民(海外)護照(BNO)身份也可參與招聘考試,故決定一試。軍樂隊考試分兩部分,體能為先,音樂第二。對於當年33歲的他來說,體能測試是極大的挑戰,要10分半鐘內跑完2.4公里,亦要做掌上壓及仰臥起坐,首輪面試因跑步不達標而失敗。但他並沒有放棄,返港苦操3、4個月後再接受挑戰,2013年過關斬將通過所有測試,成功取錄。

身為英皇室的御林軍,薪酬福利令人關注,David則不予透露,僅指薪金水平較香港警察低一些,除普通的醫療和交通福利外,最優厚是住房福利,他與同事在倫敦市中心合住一間800至900平方呎單位,月租只需30英鎊,僅相當於300港元,相信令不少香港青年人羨慕。他現長居英國,還有一年便可入籍,目標是繼續在軍隊攀升,成爲終身職業。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170812/bkn-20170812093047180-0812_00822_001.html

Please note that members of the British Armed Forces are not subject to UK immigration control.

https://apply.army.mod.uk/how-to-join/can-i-join/nationality

WHEN YOU JOIN

You'll be given 'exempt immigration control' status while you're serving. This will stop when you're discharged - and you'll need to regularise your immigration status if you want to stay in the UK. You can only do this once you've left the Army, having served at least 4 years.
仲係歐盟嘛
英國同愛爾蘭係行CTA,根本無border control
唔好亂講嘢,CTA 唔係 Schengen area 而 Schengen area 又唔等於 EU/EEA
其實仲有冇機會應該會平權bno或者改哂所有bno做bc

其實英國點都要搞掂點脫歐
英國唔係真係脫歐都唔知有咁多嘢係綁死要同歐盟一齊
今日脫唔到,他日歐盟變到更差更加脫唔到,依家已經俾德國食晒工業嗰啲咁滯,搞united state of Europe嘅話英國應該渣都冇
(但依家嚟睇,英國都未plan好有咩策略,連有冇Irish border都未知,真係留名睇仆街
依家咁脫就真係渣都冇喇
但遺失了護照便證明不到是國民,大使館便不理,這邏輯好比太陽能電筒。
有事等支那接滯真係仆街
https://lihkg.com/thread/660959/page/1
但遺失了護照便證明不到是國民,大使館便不理,這邏輯好比太陽能電筒。
有事等支那接真係仆街
林鄭堅持香港人有個英籍揸手都係好人嚟㗎啦
邊個會大膽到諗到連基本幫國民都好似乞噉
警長見大媽可憐,收留一晚,叫她到樓下大堂踢跌花盆,從而控告她公共場所行為不檢,拘留一晚,但不鎖門,並供應食物。

英國連警察都幽默過人
但都真係算係咁,諗個辦法而唔係趕走你,雖然個條係屎橋。
比著中國大使館,一句「你冇身份證明難以證實你唔係冒認中國人」就趕走佢,哈,天與地,垃圾國家,以為自己國籍咁矜貴,你知唔知貴國個個都想脫支啊?
咁趕咗大媽走之後又點?

劇情唔係好make sense

都唔係未試過有香港人出外,廁板、身份證全部唔見,贏國大使館核實唔到贏籍身份都係出一張A4紙文件就掟香港人上機返香港,連贏國旅行證都無。大媽呢個case,唔否認贏國做事PK,但大媽若果講得出住址,贏國都要掟佢返歸再核實,無理由要英國收留佢!

我都想知若果去旅行唔見咗本BNO同身份證,核實唔到身份的話,英國大使館點樣安排?
根本唔合理,如果中國大使館唔理,咁個大媽最後點,永遠留喺英國?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞