『薪火post』BNO 續期資訊(18) 事頭婆生日快樂

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
https://www.mzv.cz/london/en/visa_and_consular_information/visa_information/family_members_of_eu_eea_nationals_2016.html

歐盟/非歐盟公民居留證大致上都係差唔多格式,裡面會寫持證人居留及工作資格
講開又講,最近聽朋友講原來歐洲有唔少BNO人都試緊用歐洲公民身份申請居留證,但十居其九都唔得,原因我諗都唔駛解釋。
但係咁玩嘅話住夠年數申請歸化一 check 得緊就有機會會 bam,到時就
答唔到你,我睇又未必。

原因係已經「合法居留」並且有條件入籍,是否歐洲公民呢個條件對入籍已經無乜作用。況且居留證係移民局審批,申請人又無使用虛假文書,與其遣返申請人的話有可能導致官司,反正申請人已經可以係國家獨立生活又毋需社會援助的話,通常都會過。

歐洲人權至上,發得出嘅居留證,除非證明到申請人用欺騙手法取得,否則好難話收就收。你諗吓啲假難民都未必掃得走,何況你有居留證在手?
其實係家BNO人係歐洲攞到1嘅機會已經係好微。基本上BNO呢樣嘢係歐盟已經通晒天。
噢,原來係咁

自我派膠先
我要考慮下過去讀先,黎緊yr 4
挪威? 你記唔記得早排有巴打咪去咗挪威,仲話國籍寫咗CHINA之類,結果佢再上嚟報告果陣佢張係歐盟居留證明,即係當咗佢係歐盟公民,所以我果陣叫佢唔好讀書啦,索性去搵工留低。

其他收到風唔得嘅有法、德、芬、瑞、丹、馬
其他唔知。
係咪United Kingdom (China)個單
係喎 個位巴打最後點
YES,佢果CASE當咗佢係EU citizen
趁後生,試咗先啦,反正又唔駛死

話唔埋都唔駛週圍搵,無論男女老少,拎歐盟護照,肯同你結婚/或者同居都夠。婚姻關係永遠都係最低成本嘅移民方法。

巴絲們執整啲,緣份呢樣嘢話唔埋
我想問呢

細個個陣有用過兒童BNO(?),有效期去到2002
但屋企人整唔見左
咁我想續翻係咪要填LS01再填續領form就可以?
如果肯撚定有嘅話可以放心跟上面個「遺失care」去做
見你個(?),我唔知你仲有咩疑惑
個張係咪叫什麼enter and leave to remain?

其實字面點解 ,我英文程度未達到可以正確理解 「leave to remain」嘅意思
leave to enter / indefinite leave to remain 係英國先會咁叫
因為聽聞兒童轉成人要副簽

不過我加左英文名
所以都要副簽

唔該哂
Leave == permission
Leave to enter == Permission to enter
Leave to remain == Permission to remain

可以參考法庭 Leave to appeal == 上訴許可

利申: 9up
之前續咗BNO
最近改咗身分證名
係咪要好似續期咁重新做多次
仲要唔要counter-sign
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞