『薪火post』BNO 續期資訊(18) 事頭婆生日快樂

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
留名

好想快d 整番

希望你抽獎中到啦
本身英國留畀香港就係依啲大量父幹嘅case,好撚多父幹嘅就有BC,小康會旅行下/唔信任中國嘅父母嘅就有BNO
咩都唔係就要共享榮譽
唔知幾時先可以撥亂反正,依家BNO冇繼承,本身都好過份
廿年前老豆老母冇錢走,今時今日有錢但走都無謂,
我而家靠父幹要走其實都走到,不過走得去邊,想拎本bno j下點知都冇

見到佢已經being process , 個心仲sad 唯一慶幸逼到女朋友整,佢果本就冇問題
講真
如果想同女朋友有個家庭生仔嘅話
又或者只係為自己都好
最好就諗下有咩走到嘅方法
好多嘢估唔到,到你真係需要時就可能好難要即刻走到
有能力就「買個保險先」(唔想用依個term,但係支那管嘅香港真係要)
兩睇啦,你係諗住唔走嘅就無嘢好講。

諗住離開嘅,自己認真啲搵吓門路,你睇贏國、菲律賓都唔係個個有錢,咪都有人可以移到民
然後你會等漫長的3個禮拜,最後轉please contact us,然後過多兩日經DHL收到你自己正本d文件,再過多個禮拜,經普通郵寄收到封信話你被rejected。
咁Sam哥你搞成點?
between 阿爸有本cukc , 會唔會有轉機?
咪衰左 ,不過我就複雜啦
CUKC=BDTC
我冇bno
我鳩柒後出世 冇bno
不是一樣的
現時係一樣 之前唔係
Hong Kong Watch 好似冇回應...
遲啲再push吓
都唔會有咩期待...
啊都唔係咖,唔係話望成功令到佢畀返我,但都望佢可以幫我forward個request,起碼好似公開資料守則咁公布有幾多呢d case啦下嘛...
CUKC does not equal to BDTC.

According to section 11 (1) of the British Nationality Act 1981, a CUKC with the right of abode in the UK would become a British Citizen when the Act came into force in 1983.

https://www.legislation.gov.uk/ukpga/1981/61

For most CUKC passport holders in Hong Kong, this means that most of them did not become British Citizens when the Act came into force.

個心好亂😩
要,去當地使館申請番個緊急護照,記得講埋你跟住落黎嘅行程包括邊幾個國家。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞