『薪火post』BNO 續期資訊(18) 事頭婆生日快樂

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
係啊!
即係隔離埠何生咁
有,三個月至一年嘅居留有可能係sticker

一年以上通常都係卡。

不過因國而異,有啲國家半年居留都係卡
咪係
到呢家仲整理緊 有D混亂
要埋媽媽居英權證書 ? 得老豆有
我唔見咗本bno十幾年,想補領,洗唔洗提供父母嘅BNO? 因為佢地BNO都唔見咗同過期,點搞
睇doc
你老豆嗰張就夠
得閒 po 下當推post

唔知用BNO去歐洲,入境時個 IO 會唔會吸印
我都想儲印仔
其實佢應該要既,之不過佢地好容易以為係BC/見係英國出就唔吸
我上次去,佢都係過完機就比返我,係我問佢可唔可以吸個印比我,佢先補返比我
最怕係冇吸到而又比人當非法入境姐

我想問係咪搵到個人
識我兩年而又揸bno而又冇親屬關係就可以做副簽人?
唔該晒
點解唔睇doc?
你係直接申請英國護照,文件同續BNO差唔多,不過你係揀change to an existing passport 同埋除咗本身續BNO要嘅文件外,你要寄老豆張cert,佢哋嘅結婚證書,你張出世紙,填埋OS form(下面條link) , 同埋副署係必須,請搵一個合資格嘅副署人幫你副署。

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/462278/OS_Form_010.pdf
Btw 安全起建問多個問題,由於憑父親嗰邊世系取得BC係比較複雜,我想問你,你出生時父母結咗婚未?
YES
咁得啦,跟我上面講去做就得
今日係MK 影完相
返到屋企CHECK 張相長闊各短1mm
咁會唔會俾人彈回頭要再寄
冇咁嚴格嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞