『薪火post』BNO 續期資訊(18) 事頭婆生日快樂

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
唔脫好過脫啦

唔脫,起碼金融服務業撐得起經濟。

脫,係可以取回入境自主權,但可能無飯開。
dispatched
想問下當年老豆97前換果本BC 係咪無得傳一代?
傳一代Only
但我問老豆 佢實牙實齒話無得傳
上網google 又好少呢方面資料
佢傳比你得
你下一代要係英國生先得
佢點拎個BC返嚟
居英權計劃定佢自己後生住過英國
你97前定97後出世
如果係居英權計劃,佢拎證書果陣出世未?
全部都唔同計法,可以自己睇英國國籍法參透下
又話有中國血統首先係中國人
佢係居英權計劃 應該拎證書果陣我未出世 我係97前出世
純粹想搞清concept 上網睇有D複雜
btw thx 巴打
http://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20180511/586450

【隻眼開隻眼閉】地頭蟲指點移民途徑 BNO永續簽證長住英國
補充 同埋細過已經攞左BNO 係咪其實已經釐清左無得傳?
你係會有BC, 居英權計劃申請人子女全部都係經by descent 做BC
BNO同BC係無衝突,可以兩者並存
你呢世人曾經有過三個英國國籍包括BDTC(97後已失效), BN(O), 同BC
你老豆係BNSS主申請人嘅話,咁你就可以by descent 拎BC。(法源:1981年英國國籍法第二條第一款A)

拎返BC之後你就係BN(O) + BC 持有人,你將會有兩本唔同國籍嘅英國護照。

但係你嘅子女就唔可以再係因係英國以外地方出生而直接取得BC,除非你係英國住過3年以上,呢三年不離開英國超過270日。

2. Acquisition by descent.

(1) A person born outside the United Kingdom [F17and the qualifying territories] after commencement shall be a British citizen if at the time of the birth his father or mother—
(a)is a British citizen otherwise than by descent; or

......

https://www.legislation.gov.uk/ukpga/1981/61
笑料 我同老豆whatsapp傾呢單野
佢好肯定話無得傳 仲話聽朝比張cert我睇 (做衰仔無返屋企 留咗係大學宿舍 )
但再問佢又話佢係居英權果五萬人
聽朝返去陪屋企人飲茶 留名等睇野
btw 咁大都未睇過本passport同張cert
我唔係好理解壹週刊咁報有乜意義
年中關口攔唔少嗰啲佢口中去法國打個白鴿轉嘅人
教你睇點叫有得傳,有一欄叫section嘅(下圖),寫住section 1(1) 就係代表BNSS主申請人,以otherwise than by descent 取得BC,咁你就可以by descent 拎BC。

寫住section 1(4) 咁你就可以收皮,因為呢個代表係BNSS嘅主申請人嘅配偶或其子女,以by descent 取得BC。by descent 取得嘅BC就

不過以當時黎講應該就好少人老豆會係section 1(4)嘅(即係唔係做主申請人,除非個老婆好勁),多數係後生嗰輩先多,所以我諗,都應該坐定粒六啦

恭喜定先

點解上一輩咁多人,一係設法阻止仔女去續BNO,一係就就同仔女講承繼唔到BC。 我真係好唔明
笑料 我同老豆whatsapp傾呢單野
佢好肯定話無得傳 仲話聽朝比張cert我睇 (做衰仔無返屋企 留咗係大學宿舍 )
但再問佢又話佢係居英權果五萬人
聽朝返去陪屋企人飲茶 留名等睇野
btw 咁大都未睇過本passport同張cert
教你睇點叫有得傳,有一欄叫section嘅(下圖),寫住section 1(1) 就係代表BNSS主申請人,以otherwise than by descent 取得BC,咁你就可以by descent 拎BC。

寫住section 1(4) 咁你就可以收皮,因為呢個代表係BNSS嘅主申請人嘅配偶或其子女,以by descent 取得BC。by descent 取得嘅BC要傳畀後代嘅話就要後代出世前住過英國三年或以上,期間無離開英國超過270日先得,而且呢個申請必須係未成年前完成。(係2009年修例前,係必須出生後12個月內必須完成)

不過以當時黎講應該就好少人老豆會係section 1(4)嘅(即係唔係做主申請人,除非個老婆好勁),多數係後生嗰輩先多,所以我諗,都應該坐定粒六啦

打漏咗成抽嘢
整理下資料先 我估任何世襲bc都要以下資料(由任何passport 受世襲bc)
1.Changes to an existing passport
2.於網站內填寫你的個人資料,包括姓名、出生日期、聯絡方法及你的護照號碼等資料。(注意:需要填埋4老資料,提供越多越好)
3.網上付款

4.你需要交以下文件
已簽署的聲明書
身份證彩色正反影印本
所有非英國護照(彩色影印本)(如有)
一份過去一年內的住址證明
兩張相同的護照相片(要有一張副簽格式)(注意:除非同bno一齊申請 否則影過啦)

老豆出世紙
老母出世紙
老豆老母結婚證明
老豆居英權證書
老母居英權證書
自己出世紙
一份overseas application form (可黑白)(記得跟足副簽格式,仲有每一頁都要簽名)

最重要一點:HMPO不會主動向你提出需求文件清單 而且仲會每樣每樣咁問你攞 我就前黎寄左3次野 你地執齊先好寄
Let us assume that your father receive his British Citizenship under the British Nationality Selection Scheme [BNSS] (居英權計劃) in the 90s as the main applicant under section 1(1) of the British Nationality (Hong Kong) Act 1990.

If you were born before your dad received his British Citizenship under BNSS, you will not automatically become a British Citizen unless your dad successfully registered your name with the Governor of Hong Kong on or before 30 June 1997 under section 1(4) of the above Act.

If you were born after your dad getting his British Citizenship, then it would just be a case of you being a British Citizen by descent from birth. All you need to do is to apply for a British passport from HMPO.

Please note that a British Citizen by descent cannot automatically pass on his British Citizenship to his child born outside of the UK.
我諗世伯未必咁清楚嘅
If this is the case, it looks like that you are a British Citizen by descent at birth. All you need is to apply for a British passport with HMPO. You will need your own birth certificate, your parents' marriage certificate and your father's British Citizen registration certificate as well as getting someone to countersign your application. Cases like yours may take longer than usual.
不過以當時黎講應該就好少人老豆會係section 1(4)嘅 - Mrs Carrie Lam's husband?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞