『薪火post』BNO 續期資訊(18) 事頭婆生日快樂

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
https://www.immd.gov.hk/hkt/faq/others.html
問 7 : 入 境 事 務 處 最 多 提 供 多 久 的 出 入 境 紀 錄 ?
本 處 只 能 提 供 過 去 十 年 的 出 入 境 紀 錄 。
https://www.immd.gov.hk/pdforms/id697.pdf
三、本處未能提供十年前的出入境紀錄。
Travel records earlier than preceding ten years are not available.
香港同英國都無人知當年人民入境處點搬bno資料返內政部
未電腦化前幾多有留底,或者有無職員有心搵返出嚟
再加埋要登記先有國籍成件事都夠on9

真係要搵MP問清楚
英男爵再為港發聲:若中方違聯合聲明 持BNO應享居英權
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20180501&s=6996647&a=58138387

又有得J
https://lihkg.com/thread/648729/page/1
難得公海post冇咩人
FF下算
係歐洲過關拎特區護照都比人問長問短

以為我中國護照 叫我拎visa

返到黎一定要續返本bno
依家先話要續
不過遲到好過冇到

記得睇完doc先好問野
其實用BNO入境咁買野有無得退稅
因為我唁會點shopping 所以對我無咩影響
但有朋友問起就想知答案
國籍法同Brexit無咩關係,只係入境政策有關。

內政部應該成條BNA1971、1981起骨丟落垃圾桶啦,又覆雜又廢,嘥晒人手係垃圾法例上面。 海外公民唔止英國有,法國、美國都有,又唔見法國美國攪咁多種國籍出嚟,膠到內政部自己都柒出國際。依家攪好呀,一炮過改晒

1. 所有英國國民係英國本土有居留權,國籍六歸一
2. 海外領土國民無國會投票權
3. 實行身份證制度去甄別英國國民擁有投票權、NI

好過依家亂鳩到連HMPO自己都噏唔出邊啲人有居留權、邊啲無。
Agger浪費晒啲人力物力係啲無謂嘢到
恐襲、警力不足嗰啲重要嘢就一鑊泡
反而仲會有officer走去搞啲係到好耐嘅windrush一代
都未講Brexit,一定又係得啖笑
英國真心立立亂
Tories 就係想踢晒啲人走自己圍爐玩咋
仲有最叻 cut budget
試過用bno係英國退到稅
其實唔係專登去攪windrush果班人,係政府依家攪脫歐,借勢清理吓所謂非法移民,結果好柒。人地係英國合法生活咗幾十年,突然間收到封信要趕人走。情況有如某啲仆街國家,出門幾個鐘頭返屋企成條村夷為平地,無地方住係你嘅事。 不過,話雖如此,文明國家始終係文明國家,雖然政府同樣仆街,但輿論壓力底下,啲乜乜大臣都要引疚辭職,好撚過啲問責官員拍拍屎忽當無件事。

Brexit已經夠膠,攪咗成兩年都無乜嘢可以落實。 有班傻x國會議員仲以為可以賣屎忽俾大陸攞着數。依家BNA1971、1981間接攪出個大頭佛,四、五十年前嘅政策接落嚟完全無配套去記錄windrush呢班人嘅身份。加埋香港1985法案,全部都只係諗住趕晒啲英籍人士走。根本呢三條法案就係全無系統性可言,邊度漏水就搵PAT石屎封實佢就算,完全解決唔到結構性問題,一直以嚟都迴避點解與英國非親非故嘅歐洲公民可以獲得居英權利而英國國民反而無權利,厚此薄彼。

啱㗎啦,Lord Ashdown 做得好,趁佢病,攞佢命。BNO問題根本同WINDRUSH同出一轍,係國籍法衍生嘅問題。

信唔信都好,天理循環,因果報應,幾十年前種下嘅孽,係時候要還。
護照費唔貴
速遞費好貴
有冇得叫佢寄英國平D
想平d寄過去搵郵局
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞