『薪火post』BNO 續期資訊(18) 事頭婆生日快樂

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
報告返

最近成功以BNO響日本註冊結婚 (之前agent仲話唔得, 叫我申請返特衰, 真係睬佢都on9)

結婚證書會括住你係英國國藉, 不過個名係唔會出漢字, 只會出片假名譯音
恭喜哂

巴打你好似講過

女友都係香港人黎
唔駛聽聞...DOC有講...P.6
係, 佢用特衰, 出到漢字名, 不過寫住係中國
上面我已經講咗,無論歐盟國家有幾親都好,法國人去德國生活都需要係德國登記兼領居留證明,歐盟公民同非歐盟公民待遇分別在於,歐盟公民登記他國居留基本上99%批,非歐盟公民必須事先申請。

若果歐盟公民真係乜都唔駛拎就可以任住、任搵工的話,歐盟各國移民局就唔會經常提醒其他歐盟公民要係到埗後3個月內到移民局進行登記。歐洲啲老闆請人,除咗睇護照,仲要睇居留證。

你嚟緊去EXCHANGE可以週圍試吓,不過我提醒你,你要試都唔好盲摸摸去碰運氣,就算你去移民局用歐洲公民身份去登記,佢地都要求你有當地居住地址,電話號碼,就算真係咁好彩,批咗俾你,就正如之前位巴打咁攞到張居留證明,都唔係PR嚟,係有限期,通常5年,之後符合條件的話要再申請永久居留。
我3月先去丹麥試過
係咪即場reject咗?
因為我都有望過下
但怕填少份form
就申請唔翻

事關俾屋企人整唔見左本舊既
然後屋企人怕麻煩唔肯揾翻俾我續
要我拎特衰
家變味濃
知否世事常變
明明佢地都拎BNO咖
就係因為怕煩唔揾又唔想續
以前本護照屋企人幫我keep住
搞到我冇得揾
香港父母控制慾都幾強,仔女申請護照都要設法阻止,十分on9
呢度時常發生,見怪不怪..
住址證明用hsbc網上印出黎都得?
有冇巴打去EU 讀 master. ?
細細個老母話帶我去續咩bno
又要影相 又要過去港島唔知邊度 (嗰陣覺得好遠)
而家諗返起
You will meet the ‘5 years residence’ requirements if:
- you were in the United Kingdom at the beginning of the 5 year period (BUT
see fourth note on page 5) and
- in the 5 year period you were not outside the United Kingdom for more than
450 days, (see page 6) and
- in the last 12 months of the 5 year period you were not outside the United
Kingdom for more than 90 days, and
- in the last 12 months of the 5 year period your stay in the United Kingdom
was not subject to any time limit under the immigration laws
, and
- you were not at any time in the 5 year period in the United Kingdom in breach
of the immigration laws (see 2 C Absences from the UK).
兒童轉成人要副簽?

Renewal 申請續領護照
這個選項代表你 (必須三個條件完全符合):
1. 現在已經擁有一本紅色封面英國護照(英國海外續領者,護照簽發年份必須為2004年或以後,如你的紅色封面英國護照為2003年或之前簽發,必須以首次申請英國護照方式申請。除非你的英國護照嘅簽發部門為UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO而該護照的簽發年份為1994年或以後,如你的紅色封面英國護照為1993年或之前簽發,亦都必須以首次申請英國護照方式申請)
2. 你的護照沒有損毀
3. 你的名字、資料和英國國籍狀態沒有改變

我本野04年issue, 無爛, 名無改, 英國國籍狀態沒有改變
係唔係因為兒童轉成人係死 "要轉資料" ?
之前話想續bno , 阿媽話唔好咁崇洋。到要搵返本bno問佢續唔續,佢話唔搞。臨搞之前問多次,send埋男爵搞平權單新聞,佢話一齊搞
唔好估啲份doc無寫嘅嘢,唔會有情況係兒童轉大人就要副署。

我啱啱上去玩過一次,04年簽發、BNO、非英國本土簽發,系統出renewal, 你自己諗下有無揀咗啲咩搞到個system 轉咗你做change to an existing passport case
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞