『薪火post』BNO 續期資訊(18) 事頭婆生日快樂

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
蘇聯法理上係聯邦嚟,俄羅斯只不過係其中一個加盟共和國
中華民國法理上係承繼大清帝國,佢只不過係打輸左俾中共退守台灣
中華民國一日未亡國或者同中共簽和約理論上國共內戰仲打緊
而蘇聯係合法地解體 兩者個情況好難一齊比較
真係要比較嘅拎越南(一個消滅另一個)或者南北韓(對峙)嚟比較會比較合理
而偏偏南北韓最近玩大和解

btw 戈巴卓夫關俄羅斯咩事
btw
南韓人應該俾好多傳媒代表咗
南北韓統一一定係食屎,無容置疑
而以金仔高價沽盤式嘅行為
加上北韓基本上除咗核係冇籌碼
要外國信服,點都要用個政權做交換
再者一個獨裁者根本冇能力管個開放咗嘅國家
最後點都係南韓食咗佢
台灣個情況唯一值得討論嘅係台灣究竟係唔係中華民國嘅合法領土
如果台灣未係中華民國嘅合法領土
姐係中華民國只不過係佔領緊台灣
由於日本已經放棄左台灣主權
台灣人公投自決獨立就係合乎合國際法嘅行為
到時候中華民國就正式亡國(或成為流亡政府)
一個中國問題就唔再係問題 台灣可以加入聯合國
唔係合法都de facto啦
最主要都係睇政府做唔做(或者市民做唔做)啫
根據我所知
台灣唔會修憲都係怕啲老而不反對
所以少做少錯
而且投極啲政黨都係唔主張修憲
噉邊有政治力量?
啱啱執屋搵得返本十幾年前申請嘅BNO 而家睇緊Post 頭Q&A 研究renew 返
除左Q&A....最緊要係頭POST個GOOGLE DOC
有個問題想請教咁多位巴打
我同我細妹係97年前出世(我92,細妹96)
但父母都無幫我地申請過BNO
爬文見到有巴打話可以用身分證大法
但我張身分證第一次申請係2003年,所以我同細妹應該用唔到呢招
聽兩老講,佢地都曾經擁有BNO
唔知可唔可以renew佢地嘅BNO再加我同細妹個名入去,然後再申請?
我從未擁有英國國民(海外)護照,現在仍有資格申請嗎?
申請登記成為英國國民(海外)的手續必須於一九九七年七月一日前(1997年1月1日至6月30日出生者則限期為同年9月30日前)辦妥。假如你未能在該日期前登記成為英國國民(海外),現在不論在任何情況下,HMPO也不能接受你的逾期申請。
台灣?
算把啦

兩大主要愛囯政黨執政
你覺得可以點?

第日"回乡卡"這種咭就去得
唔洗再驚申請唔到台證
多謝巴打,唯有繼續做中國人
sad
唔SAD
首先要做既係 幫兩老RENEW BNO
想問大家有無寄出世紙過去?
update一下自己情況
今日叫埋朋友簽埋副簽
已經執齊野
聽日就去post office寄
有冇舊果本先
先唔講而家,講返當年先。清朝亡國,民國崛起,當時台灣呢個土地係屬於民國嘅。隨住日本入侵到二戰尾聲後,台灣呢個時候已經係民國嘅一個省份,當時民國有35個省,包括台灣省。冇耐國軍共軍開始內戰,呢場戰令民國輸咗34個省,輸剩台灣省全省同福建省嘅金門同澎湖等等外島。民國將首度移至台灣省嘅台北市。同時共軍佔領大陸,自己重新立國,並且好自豪咁叫自己做「新中國」。

好嘞,呢個就係歷史事實嘞。睇到呢度,其實都好明顯,而家嘅新中國同原本嘅民國係兩個國家啦下嘛?共軍由大陸趕走原有嘅民國政權縮到去佢原本土地嘅一個省--台灣省,然後另立「新中國」嘛,係咪先?咁佢立國,又點能夠將人地統治嘅地方當係自己國土呢?如果咁講得通嘅話,咁你嘗試攻打日本之後失敗,然後立國又話日本屬於中國喇喎?如果從歷史角度講從屬關係,咁中國係應該屬於民國嘅添。講「台灣屬於中國一部分」其實只係中國扭曲事實,事實上應該係,「台灣省係中華民國嘅一部分」,但點都好,土地原本係邊個根本唔係理由,重點在於今日,土地上個政權係邊個嘅。
有舊個本寄出去就唔需要出世紙,因為出世紙唔係bno嘅跟據。
民進其實就好憎中國嘅,只不過係唔夠薑亂黎遮,佢已經錯失良機嘞。而以前冇做到嘅原因,兩大原因,一係要舔中國人生意,二係同香港一樣-國內有一堆愛國廢老。
依定真係要等運到
睇幾時美國搞到支那甩皮甩骨
本身支那掘起係堆愚蠢嘅西方國家推波助瀾,為咗對抗俄佬
明知支那係奸狡都拉攏
變相係畀佢政治擴張
當年俾日本過美國都冇依家咁羞恥
俾支那掘起真係人類歷史嘅污點
外星人問起都唔點解釋會信一個共產極權會改

好彩好似有啲撥亂反正嘅嘢睇下
依家只有等支那冇晒利益,其他先會睬佢有味
其實馬關條約台灣係「割讓」俾日本
二戰日本投降
蔣介石係代表同盟國接收並軍事佔領台灣
開羅宣言要求日本將台灣歸還「中國」
理論上日本作為戰敗國係no say

但係到1951年日本簽訂《舊金山和約》同《中日和約》嘅時候已經出現左兩個「中國」
所以兩份和約日本都只係話「我唔要台灣喇」
無講明到俾邊個 根據國際法應該係交俾當地人民自決

根本兩個「中國」都無「接收」到台灣主權
所以話台灣係中華民國嘅一個省本身都有得討論
其實真係多謝習總...令到西方突然如夢初醒

比多廿年時間中共就可能會唔夠玩
我地香港由殖民地去返支那手都冇根據國際法比當地人民公投啦
民進黨唔鍾意中国?
used to be only.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞