『薪火post』BNO 續期資訊(18) 事頭婆生日快樂

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
請教
之前我揸火車頭去台灣
而家只係用BNO
我爬過下文
有人話台灣你用開邊本就邊唔可以轉
但係有D 又話
之前用火車頭轉BNO 都無事
究竟邊種講法啱?🙏🏻🙏🏻
轉BNO無問題
IO問你淨係答你唔會再用特衰就ok
咁當然你以後最好都唔好用特衰入
免得有啲on9 IO唔放搞到自己
(法律上係可以特衰同BNO交換用因為台灣當兩本一樣, 但好多IO唔識分)
Q&A咪有講囉

伸手到咁
求救
一時心急好多野冇睇清楚就填晒比晒錢
我爬過文架喇,但都係錯

重要資料肯定冇填錯 係錯埋d低能位到

1. 好似揀錯左盲人用passport, 即係有凸字果個,有冇得改返?

2. 由於舊bno係bb仔樣,中間冇續過,所以冇揀到Renewal,最後佢出果份pdf.下面要副簽,真係留空佢就ok? ( 有齊所有要資料+舊passport) 睇好多巴打話唔洗都ok, 但如果真係要既話,搵唔到專業人士

3. 父母名同資料果度唔知有冇填錯,比左錢之後係咪冇得check返改返?

4. 18歲果時加左英文名john落去身份證到,但我passport冇,我填果時係additional information果度寫左兩句解釋,咁得唔得?

5. 比晒錢後個acc只可以check到申請狀況,咁係咪如果諗起有咩填錯要更改既話,只可以寄比佢地果時加張紙仔寫返邊度邊度錯咁?定或是唔洗理佢,直接等佢回頭先答?

最後check list要寄既野係
住址證明(英文信件,銀行或公司)
出世紙副本
身份證副本
特衰成本color copy
舊bno正本
2張灰底唔笑露眉証件相
仲有冇其他

屋企人人都唔想續bno, 唯獨我覺得係真正港人身分證明既其中一種,冇人支持我幫到我整 最近的起心肝去續返 我知當中問題有d可能前面有人問過有巴打答過,但我都想確認多次安心d

跪求解答,聽日就寄左佢
屋企人唔支持既程度係連名啊,身份證資料都唔提供,有心唔想我續
趁佢地瞓覺影相囉
過兩日第一次用BNO去北歐,好興奮
啊john哥,你唔睇DOC都唔緊要,你所有文件一鑊過寄晒去HMPO,有問題的話佢地一定會搵你。

BTW,盲人點字護照你都可以照用,無話只係俾盲人用
我淨係憑印象都記得
佢問嘅全部問題份Doc都有
伸手到咁
我有睇過晒份doc, 但真係唔覺有提及過可以係比錢之後修改返資料 我怕係怕最尾資料錯要打回頭比過錢再申請過
同埋其實填果時係冇睇過份doc
果陣只係諗住快快趣填完寄過去,到填晒比埋錢先諗返有以上果d問題,再走去search先搵到份doc
我知伸手好唔岩,但只係想問清楚姐
考天才預咗㗎啦 但補文件有咩問題呢
大把人要補 俾多次郵費啫
但冇副簽先話要補文字搵人簽姐
我係網上填資料填錯喎
你連有冇錯邊到錯都唔知唔肯定....
同埋唔係我地決定得唔得

有人試過得比佢過唔代表你都可以過

得一個準則就你人地要求咩你就比咩
如果你的姓名有重大改變
你需要提供....

如果你在網上申請階段忘記輸入某些資料/輸件或選擇錯誤資料,我可以怎辦?....

你確定你真係有睇過?

喂大佬 你申請之前又唔睇
申請完瀨左嘢 叫你睇又唔睇
不如你俾埋啲資料我 我幫你申請埋好無
下個post叫 俾錢揾律師renew bno啦
睇過啊
但有d位唔清楚ma
如果你的姓名有重大改變 --- 純粹加英文名算唔算重大改變? 而且果時有冇改名紙都唔記得了

如果你在網上申請階段忘記輸入某些資料/輸件或選擇錯誤資料,我可以怎辦?.... 我就係想check下睇下有冇咩輸入錯誤

唔係個個人都睇完呢個post同doc先去續架,我承認做完申請完先走去search係有問題 好對唔住,我都係唔再問喇,打搞晒大家
只有改字母先唔係「重大改變」
你份declaration form咪姐係你入過啲資料囉
唔該晒大家,我check返晒doc一次了
決定都係手寫一份講返晒我溜左既資料果part比佢地
改名果度應該冇辦法提供到改名紙,我試下比返出世紙做證明,如果唔得都係補寄多次姐
麻煩晒大家
但份pdf入面,除左有副簽果版之外,其餘都係冇自己填過既野架喎
如果要副署,都唔知去邊到搵好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞