『薪火post』BNO 續期資訊(18) 事頭婆生日快樂

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
用BNO搞挪威exchange
學校以為我唔洗residence permit,唔出admission letter比我搞簽證

Google完,原來挪威udi唔會係電腦同唔同英國國籍分code
https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/what-we-do/networks/european_migration_network/reports/docs/ad-hoc-queries/ad-hoc-queries-2015.724_residence_permits_for_british_citizens_who_are_not_nationals_of_the_uk.pdf
睇表好似西葡挪克呢四國申請居留有機喎
Ad-Hoc Query on residence permits for British citizens who are not nationals of the UK
連寫嗰個人都唔知自己做緊咩
調轉曬
話之佢,去到挪威攞咗張residence document,有埋身分證冧把,就算exchange完,香港畢業之後即刻撲返過去居留搵工
聰明的老鼠
有無咁易啊!😂
講過好多次residence permit 係俾非EEA公民居留用而residence document/cert 係EEA公民居留用。 挪威話佢唔會分類嘛,唔分,咁即係EEA citizen,反正去exchange一定有住址,唔通脫咗歐先嚟試咩
而家真係有幾個方法
諗緊真係搞residence permit,呢個方法可以簡係廣州(因為香港領事館暫時閂咗)或者去到挪威先搞
定係慳錢慳時間,去到挪威當EU/EEA公民上網登記算
上網登記? 若果你諗住exchange唔再返去,邊個方法都無所謂啦。

若果係諗住留低的話就梗係去到搞,documentation/cert 係佢俾你,網上登記一陣唔認數咪蝕章。
我係之前 residence permit 出 Storbritannia 嗰個
BNO去挪威要申請study permit/working permit/ (visa)。
你申請係上網俾錢,要交資料去香港領事館。香港領事館條友西到仆街,點話佢佢都係會老屈你係支那籍,同佢嘈都冇用。所以挪威移民局出張信都會當你支那籍。
至於到達當地後,再去警局登記影相簽名,再出張居留卡。同我登記個警察就唔識分BNO,我張卡就就國籍Storbritannia,出生地Hongkong。但我知有香港人同樣用BNO去,佢個張國籍就China,出生地就China-Hongkong。
所以都係睇個警察識唔識分。
EU/EEA 張residence permit通常都係RFID,某啲國家好似都仲有發Sticker(即 Type D)貼上護照。不過挪威應該係發卡。

EU/EEA人居留嚴格嚟講唔係叫「申請」,係叫「登記」,基本上佢地係無條件係其他EU/EEA國家居留,當然居留條件唔包括社會福利。「登記」完之後會收到一張所謂登記證明(其實同non-EU/EEA果張背景一模一樣,只不過改咗名叫Residence Documentation / Registration Cert etc.)都係一張卡嚟,上面有你居留國家嘅身份證號碼。
我去到歐洲再同好多居歐香港人傾過好多關於BNO嘅話題,發覺好多國家都Block晒BNO申請當歐洲公民咁申請居留,一方面可能之前太多case唔識分有麻煩,一律搞清楚佢。另一方面可能英方支方俾壓力,再阻塞呢個漏洞。
之前睇蘋果有條友話BNO八十年代好容易過去住,歐洲人隻眼開隻眼閉。佢嗰個年代梗係啦。但今時今日只能說再冇呢支歌仔唱,大部分國家都封晒呢個位。尤其是而家移民難民咁敏感,右派政府又抬頭。
你個張registration card有無寫幾時到期?
可能個領事館閪得滯搞到執埋
我試下試廣州搞睇下會唔會一嚟已經Storbritannia

我呢張就係residence permit而唔係registration因為國籍係支,但出生地係英國香港
都封得八八九九,但間唔中有零星一兩個仲攞到registration,我有一兩個朋友都攞到。
香港個consulate未執仲係度,只不過佢唔會處理visa申請,只係代收文件。所以你係網上填揀北京,交文件去香港consulate ,佢再寄去北京
有,因為係Non-EU/EAA。
我想問批咗你幾耐?
我指係你可以居留幾耐?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞