直到世界盡頭(II)

961 回覆
273 Like 5 Dislike
Užice又寫做Ужице,塞爾維亞語有兩套書寫系統,好多官方嘢包括路牌都會同時用晒兩種文字嚟表示,但無論意思同讀法都完全一樣。啱啱多手一Check,原來呢個城市亦有中文譯名,叫做「烏日策」

由烏日策去波斯尼亞嘅薩拉熱窩(Sarajevo),大約二百公里,車程唔長,但喺羅馬尼亞坐過廁所後,對東歐交通都冇咩期望,所以都預早一日買定飛,見車站職員輕輕鬆鬆賣咗比我地,我地都感歎塞爾維亞真係一個好地方,至少唔會好似羅馬尼亞咁唔比人買定飛但之後又上唔到車

第二朝我地就懷住興奮嘅心情去波斯尼亞進發

結果Delay咗一個鐘 車嚟到之後,一班冇飛嘅本地人突然由唔知邊度衝出嚟,搶先上咗車,仲向司機即時買飛。佢地上完之後,架車好似冇乜位了 但我地諗住一早買咗飛,唔會有問題,仍然淡定地上車,點知比個司機鬧鳩我地

司機:你地見唔到架車滿咗啦咩,仲走上嚟?
我:但我地尋日買咗飛⋯⋯
司機:買咗飛大晒?
我:劃咗位⋯⋯
司機:你趁我未走好快啲返去櫃台退錢啦,遲咗退都冇得你退呀
我:咁都得

被趕落車嘅除咗我地,仲有一對老夫婦,原來係來自瑞士嘅遊客。見到佢地個樣成七八十歲都仍然有氣有力出嚟Backpack,真係由心底佩服佢地

搞掂好退錢手續後,我地就商量點算好,因為我同女神已經Book好咗薩拉熱窩嘅住宿,所以希望今日過到去,而瑞士伯伯同婆婆其實唔介意喺度留多一兩日。

伯伯叫Urs(右二),婆婆叫Regula(右一),一齊被趕落車都係一場緣份,佢地就提議搭的士去Sarajevo。一問價,的士司機(中間)就開價100歐羅

而家諗返落,的士嚟講條數唔係貴,除開四份都係每人二百零蚊,難怪Urs同Regula眼都唔眨。但當時我地都嚇咗一嚇,最後改成坐到邊境過咗關再睇吓點,就變咗30歐羅有交易

好快就到咗排晒長龍又爛爛地嘅關口
繼續留名支持
lm
今晚出發去旅行 呢兩日掛住執嘢冇出文

嚟緊會有七日上唔到網 有返網絡再報告新旅程同埋繼續連載

多謝你地不理不棄,新PO多多正皮
Budget 幾多
Budget 幾多

今次好貴
返嚟會比心機返工搵錢
姐係幾多
玩得開心啲
Budget 幾多

今次好貴
返嚟會比心機返工搵錢
姐係幾多
我估6位數字左右

咁又唔駛
十幾日姐 兩萬幾應該夠
自推新post
獨闖非洲之巔,吉力馬札羅山
https://lihkg.com/thread/810593/page/1

同女神嘅故事返嚟會繼續,請大家多多正皮,入嚟睇中伏
G持
樓主真係勁
樓主
黎緊都即將同男友去長途旅行
呢d回憶真係永世難忘 後生唔做真係遲d未必有機會做
推到樓主落返山出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞