直到世界盡頭(II)

961 回覆
273 Like 5 Dislike
打定輸數嘅時候,見到有個幾烏克蘭feel嘅學生妹出現咗喺車站中央

我對於烏克蘭嘅女仔係冇抵抗力,就好似有隻上帝之手推我過去個女仔度。

戇鳩其實人生淨係見過一次烏克蘭嘅女仔,就係喺聖彼德堡CS嗰次幫我剪頭髮嗰個 。見得一個,鬼識分咩佢烏克蘭定斯威士蘭咩

總之,就去咗問佢係咪搭同一班車。

以為過咗鐘一定唔係,點之天無絕人之路,原來佢都係搭12點去Lviv!佢係真烏克蘭人(冇圖),搭車係為咗返屋企。因為經常來往呢兩個地方,佢都識講波蘭文,亦一早打咗電話比巴士公司,知道呢班車會Delay一個鐘。

嗰刻突然覺得好好彩,原來只係Delay咋

即刻將呢個喜訊話比女神聽,叫佢唔好比錢book hostel住。原來快樂就係如此簡單

等到一點,終於上車,但原來係惡夢嘅開始。

後來同女神講返,問起旅程中最難頂嘅巴士係邊一程,佢唔駛一秒就講係呢一班 一上到車,就發現幾乎滿座,但買飛嘅時候又冇得劃位,結果要分開坐。巴士冷氣好弱,完全感覺到全車人呼吸嘅氣息。呢啲都係小事,最重要嘅,係上車前因為驚冇得上同埋唔想喺車站比錢入廁所而忍咗好耐尿,但上到車又發現冇廁所 結果一忍就忍咗5個鐘,去到邊境。

去到邊境,因為未有烏克蘭嘅錢,女神就好慘咁企咗喺廁所出面,等待好心人嘅施捨 我就衝咗去隔離嘅找換店,唔鳩理匯率咁換咗先講。結果都係女神快啲,我唱完錢出嚟佢已經入咗去。而我就好似患上咗奇怪嘅疾病咁,早就慣咗十個八個鐘唔去廁所都冇感覺

究竟我個腎係咪喺波蘭的森林嗰時比Martin毒壞咗

烏克蘭Lviv
you only live once=yolo
出現了
終於翻嚟啦
終於番黎啦巴打
樓豬加油
呢個post應該係全登最好睇嘅post
內容罕有,敘事手法又輕鬆易讀
你唔寫落去嘅話真係令連登失色不少
出現了 支持
樓主消失得耐到我幾乎唔記得個遊記之前講緊乜
好快咁由頭睇咗一次
直到世界盡頭唔錯
我聽講有香港人計劃走遍世界, 但個名叫「尋找自殺之旅」
anyway, 佢只係計劃中, 我當佢鳩嗡算
烏克蘭嘅關口可以話頹到仆街。之前以為可能過境嘅時候會好似入俄羅斯咁,比人當咗係中國人,然後驗護照驗屍咁驗先放我地入去。結果係海關上車收晒全車人啲護照之後,冇耐就自動派返比我地,而入面就順利咁蓋咗印 唔駛落車,唔駛檢查行李,完全話之你帶咩過去

望住passport越吸越多印,係開心嘅

過咗境,最大嘅感覺係啲人由過半溝通得到,變成大多數溝通唔到。我地落咗車,竟然有種人海茫茫唔知去邊嘅感覺。喺烏克蘭,其實我地係有個目的地,第一站我地想去睇睇傳說中嘅tunnel of love,唔知係咪所有巴絲都聽過,但對當時嘅我嚟講,佢喺除咗切爾諾貝爾核電廠之外,唯一我所知道嘅一個烏克蘭地方。tunnel of love係一條由樹組成嘅隧道,上網睇啲相好鬼靚,名又浪漫,我亦係用佢嚟說服女神陪我嚟呢啲騎哩國家

要去嗰度,先要由Lviv坐巴士去Rivne,再搵車去Klevan,然後再搵辦法入去。真係聽到都覺得麻煩。網上嘅資訊唔係完全冇,但亦唔多,當然都可能係我持住自己出咗嚟個幾月,冇做足功課就出發 以為會好似喺波蘭同莫斯科咁,點都搵到人幫手。但原來呢度同蒙古都差唔多,唔同嘅係,喺烏蘭巴托我唔駛點自己搞啲咩,報咗團就等比人服侍,喺呢度根本就一啲旅遊業嘅氣息都冇,冇人做生意叫你報團,唔識烏克蘭文或者俄文就真係碌葛咁

喺車站望嚟望去,想搵吓有冇Рівне(Rivne嘅西里爾字母版 )字樣嘅車飛買,但都唔係好見到。望住個個本地人輕輕鬆鬆鄧梓峰咁買飛,我就好似唔識用八達通嘅大陸人咁卡咗喺個閘到唔知點算,係有啲無助。呢啲時候,我唯有同自己講,難我唔到嘅!咁先似係去旅行丫嘛
淨係聽過元朗個YOHO TOWN
我都由頭睇完先識得寫返
去完就唔捨得自殺架啦
失業左兩個月有多日日搵工好頹廢,見你出返PO搞到我都想出去玩下,去增廣見聞總好過日復日咁樣搵工等電話面試
I know that feel

我都唔敢支持或反對,每個人嘅負擔都唔同,行業性質都唔同,自己諗清楚就得,巴打加油
正當我仲諗緊點樣扮作縝定時,兩個英文流利嘅當地人就出現喺我地嘅面前了

唔知係情侶定兩公婆,總之佢地似乎都去開旅行,見到我地又窮酸又迷惘嘅樣就話要幫我地搵車去Rivne 首先原來我地睇錯咗車站,去Rivne嘅巴士係要去另一個地方先有,然後佢地二話不說就幫我地Call咗的士,叫司機直接車我地去嗰個車站。

Lviv嘅的士唔貴,一般嘅距離都係幾蚊雞或者十幾蚊就去得到。我好少自稱窮遊,因為我唔太鍾意呢啲標籤,而且有需要又值得嘅時候其實我唔介意比錢。呢度啲的士絕對唔會超出我地嘅預算,所以都爽快接受人地嘅好意,速速上車。

我地要去嘅就係呢個叫羅夫諾嘅小城,去到再搵車。搵啱車站之後,一切就冇咗難度。

落車之後,好似已經晏晝四五點,當時我望到車站附近有啲住宿可以落腳,但考慮到呢度除咗個Tunnel冇乜嘢做,似乎不宜久留,就試吓衝一衝睇吓可唔可以即日離開。

即刻就上埋去Klevan嗰架巴士。呢架係短途巴,有啲似香港啲小巴咁,即係要嗌有落先會停車嗰種。我當然唔識嗌有落 就柒柒地咁話想去Tunnel Of Love,但個司機好似唔識呢個地方

即使我比埋烏克蘭文個名佢睇,佢都一副唔知嘅樣,究竟係佢唔想答我,定係呢個地方咁唔出名?又或者佢係一個當地人狗也不屌嘅濕鳩景點? 我地決定上咗車先算,睇住GPS睇吓邊度落車。

一陣間之後,我見到路邊有個路牌指住Tunnel Of Love嘅分支路,見架車即將越行越遠,我地就機不可失咁衝咗落車,但個牌寫住嘅係仲有8公里

當時已經成5點幾,雖然天未黑,但要行8公里再出返黎,只會比華沙森林隻佛地魔更加恐怖。

明明Google Map話行廿幾分鐘就得,點解會變咗咁遠?冇電話卡上唔到網,冇得再Check。想再問人,但環顧四周,又荒蕪到鬼影都冇隻
希望早日返到份岩自己既工,同埋其實想進修但要有份好穩定既工作前題
或者出去探索完會有啲啟發都未定
咁既處境會好絕望,搵唔到人問冇人幫到你,戇居居咁
樓主加油,人生就係咁㗎啦,有起有落,呢度仲有好多人等睇的,而你嘅遊記亦會影響好多人的。
今日放工已經好夜,聽日補返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞