直到世界盡頭(II)

961 回覆
273 Like 5 Dislike
樓主之前揾好多
窮撚公屋仔一名
同Ahmit一齊跟咗Soheil嘅波斯波利斯團 架車去到中途仲有個德國仔上咗車,即係上次張合照後排金色頭髮嗰個。

波斯波利斯係以前波斯帝國嘅首都,但被亞歷山大大帝打過去嘅時候焚城燒晒,就淨返今日呢個遺址。佢嘅歷史可以追溯到公元前五百幾年,同希臘嘅巴特農神殿有得比。以佢歷史嘅長度同埋保存到嘅部份嚟講,佢嘅文化價值似乎好高,可能係因為伊朗始終唔係旅遊業嘅大國,所以名氣相對細,但絕對係有個有潛力嘅古跡。

高處望落去就係咁,見到冇遮冇擋都知好熱

用頭巾擋住毒熱嘅太陽。

Soheil有一路介紹每個雕像有咩意思,啲畫又代表緊啲咩,只係我已經唔記得晒 不外乎係啲人戴住啲咩拎住啲咩就代表佢係當時嘅某個階級,又或者係喺一啲日子佢地會進行某一啲儀式,諸如此類。聽嗰時都覺得幾得意,如果冇Guide自己行就可能唔知睇緊咩。

原來我唔係讀歷史嘅材料,睇完都真係唔記得佢講過咩

或者可以歸咎吓以前讀書好少講波斯歷史?諗返轉頭,以前讀西史都係集中喺一戰二戰同冷戰呢啲西方史,耐少少嘅都係主要講工業革命、一係就希臘先賢。同伊斯蘭教關係比較密切嗰啲地方,包括波斯帝國,阿拉伯人點樣改變成個中東同北非,好似喺歷史書都消失咗咁。就算係西方史,好似都好少提及西班牙點樣入侵中南美洲,殺鳩晒啲原住民,英法嗰啲又點樣搞到今日啲非洲人咁撚窮。

定係阿Sir講書嘅時候,我完全瞓着晒所以miss咗

利申理科,History讀到中三

總之,我對伊朗呢個地方嘅歷史就好少認識。以至Soheil講一啲好似常識一樣嘅嘢嘅時候,我都係冇聽過。得伊朗迷Ahmit先可以流暢地同佢狗噏辯論

離開咗波斯波利斯,去咗另一個遺址嘅影相點。Soheil問我地要唔要駛架車入去影相,但我地都話要買飛不了 女神直情話太熱唔肯落車

閘外留影
去完波斯波利斯,返到Soheil屋企,唔記得係我定Ahmit提起不如去Maharloo Lake。

Maharloo Lake係一個粉紅色嘅湖,之前上網見到啲人話好靚,我又冇睇過類似嘅地方,就決定去睇下。Soheil馬上打電話問佢啲Fd得唔得閒車我地去,收返Snapp咁上下嘅價錢,真係好識做生意

喺嗰度我地發現伊朗人嘅另一面。

人山人海嘅粉紅湖,好多設拉子嘅人都特登嚟呢度賞湖。

但係由一落車嗰刻開始,我就隱隱覺得唔妥,因乜事呢度會咁臭架呢

成個範圍都充斥住一種垃圾腐壞嘅味道,又因為湖嘅鹽份太多,湖水完全唔適合魚類生存。成個環境都顯得好冇生氣

周圍睇下影下相嘅同時,就有一個伊朗嘅家庭衝埋嚟叫我地同佢影相 嚟咗伊朗個幾星期,已經習慣咗喺街上面好似明星咁嘅感覺,人人都覺得你好得意,爭相同你影相加你IG同埋傾偈 但今次唔同嘅係,影極都未影完,然後一家人影完又有第二班人衝過嚟要再影。影吓影吓,同我地一齊去嗰個德國人就開始燥,因為太陽越落越低,但佢完全冇機會靜靜地影相。

由最初面露不悅,啲伊朗人冇反應,繼續chur住影相,到最後德國仔爆粗fuck佢地

堅決唔影屌鳩佢地之後,終於可以好好咁欣賞

有時熱情同煩到人,可能只係一線之差。我諗佢地冇心打擾到人,只係冇諗過未必人人都鐘意咁樣。而喺香港,普遍嘅人可能係調返轉,好多時內心想搵對方,但驚住打擾到人就變咗太多內儉,反而顯得冷漠。

過猶不及,太過熱情或者太過冷淡,都會搞到唔開心。但諗深一層,都不過係一種文化差異。或者應該將重點放喺對方好嘅一面,學會欣賞,反而更好
掛住做野冇推
掛住做野冇推
個粉紅湖
個粉紅湖幾似eva個海
喺設拉子甚至全伊朗,我最鐘意嘅地方,一定係呢個叫做Nasir ol-Molk Mosque嘅粉紅清真寺。
成日都錯手未打完就出po
等睇新post
喺外面睇落都未覺有咩魅力,但入到去,就自自然然比佢嘅設計吸引住。

利用太陽光射落嘅有顏色嘅窗嘅透光效果,令到成個清真寺入面都好似萬花筒咁灑滿咗七彩嘅陽光,有美感得嚟亦好溫暖。因為時間問題,我地去嘅時候啲陽光已經射得冇咁斜,如果再早少少嚟,可以想像到啲光嘅角度會更加靚

雖然我影相唔叻,但都忍唔住喺度影咗一堆合照

鍾意影相嘅巴絲打真係唔可以錯過呢個地方,我會封佢做頭兩個月最值得影相嘅人類建築 缺點可能係人比較多,想就吓位影啲冇人入鏡嘅相都唔係咁易,一見到空位就要把握機會

Google一下就有好多更靚嘅示範J圖,我就唔獻醜了

但講到設拉子嘅清真寺,就不得不提下Shah Cheragh,佢有個好型嘅中文譯名——燈王之墓。

好多時講伊斯蘭教,未必會細分佢地嘅派別,就好似我地會將天主教、東正教、或者基督新教嘅信徒通稱做耶撚。但事實上,對穆斯林世界嚟講,你屬於遜尼派定係什葉派,可能就會喺關鍵時刻成為戰場上嘅敵人。喺伊朗今日呢一刻相對冇戰爭嘅年代,Soheil同Ahmit都一致認為什葉派同遜尼派嘅分別對佢地冇大意義,就算知道眼前嘅人派系唔同,都絕對可以同對方做朋友。Ahmit係嚟自土耳其嘅遜尼派教徒,而Soheil就係喺伊朗出世嘅什葉派教徒。佢地傾偈嘅時候,都可以大方將自己嘅派別講出嚟,討論宗教時候嘅氣氛肯定和諧過香港黃絲遇上藍絲。但政治上,什葉派為主嘅伊朗仍然同附近嘅遜尼派國家勢成水火。

點都好,呢座燈王之墓就係因為成千年前有什葉派教徒被迫害,嚟到呢個地方避難,後來更加喺度落葬,而令呢度成為咗朝聖之地。

喺伊斯蘭國家,要進入呢啲朝聖地,女嘅包頭笠袍男嘅着長褲係常識。可惜我當日因為只係跟住Ahmit而嚟,事前冇準備到,因而着咗短褲而入唔到去 門口守門嘅叔叔叫我去隔離舖頭買條長褲。

用最平嘅價錢買咗條睡褲咁嘅物體 女神嗰件就有得借。

入面一句講晒就係好閃。

喺設拉子嘅日子相對於伊斯法罕,可以話充實好多,又可以話攰好多。短短三日入面,我地跟住Ahmit去咗花園、詩人陵墓、兩個清真寺、粉紅湖,仲未計返到屋企都有唔少嘅時間係同Soheil嘅屋企人一齊食嘢傾偈;喺伊斯法罕嘅時候,我地日日都去伊瑪目廣場,同Toni、Nicole鳩FIng Fing,見太陽猛得滯就返房開冷氣瞓晏晝,涼返啲又再返去廣場散步,過嘅係完全唔同嘅兩種生活。

Ahmit就好似係極端嘅旅行團主義者,鍾意諗好晒行程一個一個咁攻略,同佢一齊係會覺得每一分鐘都有所斬獲;而Toni、Nicole就係無為而治主義者,鍾意留好多時間容許一啲突發嘅事件插入,但亦可以全日咩都唔做。冇話點樣嘅方式先啱,我地喺呢一年入面,不斷喺呢兩種態度之間游走,只係越到後期就越傾向懶惰式旅行

嚟到最後一個下晝,都要陪Ahmit行紀念品舖,佢要買啲磁石貼返去比朋友 而我係唔買呢啲嘢嘅 呢個地方都有名堂,叫做Vakli Bazaar,但比起德黑蘭嗰個賣Bra嘅巴扎,相對就冇咩特別了

臨走之前跟佢去埋Quran Gate,係一個類似拱門咁嘅物體,重點係陪佢行上後面一座山仔度睇日落。女神話行山出汗不了,就直接留喺的士到等我地行完返落嚟 其實有啲擔心,一個女仔一條友坐喺架的士度,到底當時那來的信心

唔算好特別嘅景色

Ahmit港女上身咁不斷要我幫佢影相,我就催佢快啲落山 陣間我女神比個司機溶咗點算

老老實實,我真係唔識影相,呢兩個Post一路以嚟都辛苦咗各位巴絲,要睇我啲又冇構圖又成日對錯焦嘅鳩相 但相比起Ahmit同埋一路上遇到嘅外國人,我都算影得幾靚,因為佢地啲相係十張有八張都會用手指遮住個鏡頭,或者唔係手震就冇咗半邊面咁 拜打卡文化所錫,香港人影相都真係幾勁

冇等到日落,再用埋迫佢減肥嘅速度落返山,架的士都仲乖乖地喺度等緊我地。去到巴士站,準備坐上去亞茲德(Yazd)嘅巴士,設拉子嘅旅程總算完結。我同女神都不約而同覺得好攰。雖然Ahmit都係去Yazd,但我地都決定靜靜地咁抖返一日再算,而Ahmit當然好積極咁打算一到埗就去睇拜火教啲遺址。就係咁,我地就同Ahmit相約一齊坐埋最後呢程巴士,落車之後就講再見

唔記得點會影到呢張錯體相 只知道佢就係車我地去伊朗最後一站嘅通宵巴士。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞