直到世界盡頭(II)

961 回覆
273 Like 5 Dislike
等到頸都長
樓豬
樓主終於更新了
今晚應該有
向所有完成遊記嘅巴絲打致敬
巴打你都得架
你客氣啫,我寫得個一篇,十幾日
樓主加油
樓主繼續儲下銀,一定有第二次既
由頭追到依家波黑,終於追哂所有文啦
舉腳支持樓主遊記

樓主繼續儲下銀,一定有第二次既
由頭追到依家波黑,終於追哂所有文啦
舉腳支持樓主遊記

其實喺出發之前,我問女神有咩地方想去,佢除咗答南極之外,仲講多咗兩個地方。如果我帶晒佢去呢三度,佢就跟我去。另外兩個地方,分別係要去冰島嘅歐亞板塊中間潛水,同埋一齊睇分手博物館

我諗大家睇到呢三個地方,同我當時嘅反應都應該一樣,都心諗呢條囡做乜鳩 佢就係一個咁特別嘅人,總係會講出其他人諗唔到嘅嘢。

可惜嘅係,雖然我出發前係托塔都應承,但抵達薩拉熱窩時,我地都決定放棄冰島潛水呢個「必做」活動 原因一,係我地低估咗辭職旅行嘅經濟壓力,即使我地有一筆錢係預咗會用,但每日都仍然會計住計住,唔捨得使,一見到冰島啲物價同潛水一定要比嘅錢,就覺得心理關口好大;原因二,係喺嗰個板塊嘅潛水係有啲基本要求,對於只得Open Water Diver嘅女神同從未潛過嘅我係要先考一堆嘢先可以去 如果要考晒嗰堆嘢,我地就趕唔上搭之前訂好飛去古巴嘅飛機。結果⋯⋯唯有下次再做吧

但係呢個位於克羅地亞嘅分手博物館,就唔會去唔到啦掛 唔好問我點解呢個館地位咁重要,重要到可以同南極齊名登上女神三大目的地之一。我都唔知。拍拖嚟講,女友要嘅嘢,不要問只要信,乖乖帶佢去睇就對了

離開波黑,物價亦開始上升。再唔會好似保加利亞羅馬尼亞咁一蚊飲一杯咖啡,入餐廳唔使理價錢。呢度啲人都話克羅地亞一路想向西歐嘅方向發展,擺脫以前南斯拉夫嘅貧苦形象。聽人講佢地南部兩個出名嘅旅遊城市Split同Dubronvnik,物價直迫意大利,我地聽到就決定直接Skip了

不過貴還貴,個人認為克羅地亞首都Zagreb又真係比起之前Sarajevo同Belgrad等等冇咁凌亂,多咗一分恬靜優雅

貴得嚟值唔值真係好見仁見智
正呀!
嚟到克羅地亞自然要去一去最出名嘅十六湖國家公園。去到入口,馬上感受到佢嘅名氣,淨係入場已經排咗半個鐘隊,亦係旅程咁多日以嚟第一次要排隊

離開咗香港咁耐,有啲唔記得咗排隊嘅感覺

七、八月嘅十六湖國家公園應該係最熱鬧了。

好多人話呢度冇九寨溝咁靚。我地冇去過九寨溝,比較唔到。

只可以話呢度嘅湖藍得唔錯 但睇過希臘嘅愛琴海,又唔會覺得呢邊太過震撼。

睇返啲相,就醒起嚟到呢度嘅時候,相機個觀景窗已經壞咗 平時淨係可以靠個mon嚟睇自己影緊啲咩。加上不嬲冇玩開相機,部機都係出發前朋友借比我,鏡頭同相機係唔同廠,好似係有啲接觸不良,導致AutoFocus唔到,我手動對焦嘅功力又差,又睇唔撚到,令到好多相都Out晒Fo唔知影緊咩

十六湖國家公園入面有好幾條步行徑,根據時間同喜好可以揀自己想行嘅部份。難度唔大,冇咩起伏,行得越入就越少人

正當我煩惱緊部相機狀況越嚟越差,點算好嘅時候,知道咗有位做空少嘅朋友過多幾日會飛去米蘭,就決定去會一會佢 佢有部差唔多款嘅相機,同我交換幫我拎部壞機返香港整就Perfect池

同一時間,之前喺塞爾維亞邊境出生入死嘅瑞士公公婆婆,仍然有同我地保持聯絡。佢地玩完薩拉熱窩後就返咗歸休息,仲問我地有冇打算去佢地嘅城市Basel 老實講,本來真係冇打算,一嚟瑞士好貴玩唔起 二嚟我地留喺歐洲時時間已經淨返唔多。但既然有噉嘅緣份,唔去都幾可惜,我地就決定無論如何就要擠一兩日出嚟,去睇一睇呢個歐洲之中嘅天堂
有文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞