直到世界盡頭(II)

961 回覆
273 Like 5 Dislike
喺Masoud嘅Family Gathering飲飽食醉,就結束咗伊朗嘅第一日。唔記得講,原來呢種對我嚟講算係咁大規模嘅聚會,對佢地嚟講係好平常,平均兩三個星期就會搞一次,齋戒月可能仲密少少。喺香港,大概只有過年、中秋、父母親節呢啲節日先會比較齊人,而且都係半圍起一圍止,忽然覺得自己同家人原來幾疏離 當然可能只係我家族細,但如果好似Masoud咁多人應該訂唔到枱

第二朝,Masoud返工前就幫我地叫咗架的士,正確啲講唔係的士,而係一個叫車嘅App叫做Snapp,即係伊朗版嘅Uber。伊朗同大陸一樣,對網絡都有好多封鎖,用唔到Uber係其中之一,Facebook亦都上唔到,但有錢如Masoud嘅人都會翻牆當食生菜,亦冇聽佢講會擔心比人拉。

上咗架車,個司機見我地唔係伊朗人就好有興趣,用流利嘅英文同我地溝通,原來佢揸車都唔係為咗搵食,只係想用呢個機會識吓唔同嘅人,特別係遊客 因為政治原因,伊朗人出國唔算容易,就算去旅行,佢地嘅熱門地方同我地都好唔同,去得最多係土耳其、亞塞拜疆之類嘅鄰近而非敵對嘅國家。但因為政府好重視教育,國家又有錢,其實好多人嘅教育水平都好高,所以對外地人都會展示足夠嘅好奇心。旅行咗咁耐,沿途都遇過好多陌生人,傾嚟傾去都不外乎介紹吓個名,做咩職業,幾多歲,有冇男女朋友結咗婚未,同埋叫去有機會去吓香港咁,但呢啲平常嘅話題令到司機好開心,開心到落車時叫我地唔駛比錢 伊朗人好鐘意講Be my guest,做佢嘅客人盡情接受佢嘅招待,而佢地好客嘅程度肯定係旅程中所有國家嘅最高,沒有之一。

落車就行去Tabiat Bridge。

行到裡面就望到德黑蘭嘅景,咁綠嘅一面完全顛覆咗我對伊朗嘅印象。

亦都望到城市後面巍峨嘅山景,佢地就係德克蘭Tehran名字的由來

望真少少,就算係山下面熱到三十幾度,山頂上面嘅雪仍然清晰可見,證明佢真係好高。如果有機會唔係夏天再嚟伊朗,一定要屌上山頂望佢老母
Push
放工夜已深 聽日補多啲
等睇
嚟到德克蘭嘅市集,波斯文讀Bazaar,譯做巴扎,新疆唔少地方因為維吾爾語翻譯,都有咁嘅用法。

據Masoud嘅講法,呢個巴扎係全西亞最大型嘅市集,喺伊拉克、敍利亞、約旦等等嘅國家都唔會有地方比得上呢度,衣食住行乜嘢都可以喺度搵得到。伊朗人總係好自豪佢地喺中東嘅地位

成條購物隧道都掛滿晒啲軍人嘅相,懷疑係伊斯蘭革命期間殉國嘅戰士。至於啲賣嘢嘅舖頭,講唔上好吸引,係啲人會不停「千?」「千?」咁同我地打招呼。

原來中國人喺波斯文喺讀「千」。有講法係秦漢時期波斯人知道有中國呢個地方,所以秦/Qin呢個名就傳咗入波斯,成為咗佢對我地嘅稱呼。

如果你答係,佢地就會好開心,然後繼續千多你幾聲。但我通常都會話「撈!撈千那,康江!」只係答多幾次之後,就會開始覺得太煩,因為佢地根本未必聽過香港。為咗方便,一係就屈服認係中國人,一係就直情唔理佢地直行直過

行行吓,開始見到有條巷好多呢啲舖頭,係女性內衣舖。

嚟到伊朗,一直都好好奇伊朗女人係點樣買底衫褲,佢地平時連手臂都唔露得,着衫更加唔可以着一啲露出身型嘅款式,即係窄腳褲、緊身衫嗰啲全部都唔駛諗。喺一個衣着咁多限制嘅地方,會唔會係有啲男人唔比入嘅隱閉地方先准賣胸圍底褲?定係佢地根本唔着

估唔到喺呢個巴扎就搵到答案。

答案就係同其他國家一樣,冇・分・別。一樣都係光明正大咁開舖比人揀,而且佢地流行嘅顏色都比較鮮艷,鮮艷到非常庸俗,令人冇晒性趣

佢地會喺舖頭外面加一塊透明膠簾,但不論男女都可以行入去。而最古怪嘅係,佢地唔單止公開擺賣,仲要九成嘅舖頭都係男人睇舖。而啲着晒黑袍成隻催狂魔咁嘅女人,仍然會若無其事咁喺度揀Bra

講真喺香港,有時陪女神入啲賣女性內衣嘅舖頭,我都會覺得唔太自在,始終成間舖頭都係女人,我無論望去邊都唔好意思,又覺得自己嘅存在會令其他人揀得尷尬。但點解呢度啲人反而完全冇呢個問題?如果佢地思想咁開放,點解又要人着得咁保守?點解三十幾度都一定要包住隻手,闊袍大袖唔准睇到個Pat Pat?我睇唔透。

我決定將呢個疑團留到夜晚返去,問吓Masoud。
同Masoud講返我地喺巴扎嘅見聞,問佢點解男人可以賣女人嘢而大家又唔會覺得尷尬,點知佢話冇可能係咁

據佢所知,女人嘢應該係女人賣返。我相信因為佢太有錢,於是生活離地,好多年冇行過去呢啲平民街市。定係佢老婆其實一直都係喺嗰啲地方買開,有好多相熟嘅老闆,只係佢唔知

佢好快就轉咗講第二啲話題

Masoud係一個棋同boardgame愛好者。喺佢屋企嘅短短三日,佢已經同我地介紹咗唔少boardgame,仲話會成日喺公司同啲員工玩,但我諗佢啲員工應該唔夠膽嬴佢。

當中最有印象嘅莫過於上圖呢款棋。記得上網捉棋都見過,但一直唔知點樣玩同埋叫咩名。隻棋叫Backgammon,中文可以叫雙陸棋或者百家樂棋,係由以前嘅波斯人發明。玩法大概就係根據一啲規則,鬥快將啲棋移過去對面,詳情已經唔記得咗

淨係記得同佢玩咗四五舖,好似嬴咗佢一局 雖然唔知係咪真心,但比一個公司嘅老闆讚自己聰明學嘢快,嗰一刻係有啲沾沾自喜。我諗佢都冇諗過呢個佢心目中嘅醒目仔,喺自己嘅城市只係一個唔起眼嘅無業廢青,返到香港只會被HR無限嫌棄

老細你可唔可以比次機會,收留我喺伊朗打工
第三日喺德黑蘭,依然比呢個城市嘅好客震撼到

只係打算普普通通咁去阿扎迪廣場(Azadi Square)度望吓,睇吓嗰嗰喺嚟伊朗之前唯一睇相見過嘅地標。講名可能冇乜印象,但望返圖或者你都會見過

作為一個非常現代化嘅城市,德克蘭有完善嘅地鐵網絡,我地都係搭Metro去廣場附近落車。點知喺車廂入面就遇到一個大學生同我地傾偈。

順便講吓,伊朗嘅公共交通全部都有分男女。巴士就簡單啲,會用幕門一前一後咁斬開兩個部份,男人唔可以入女人嘅車廂,但女人如果跟埋老公入男人嗰邊係冇問題。地鐵都係一樣,同好多國家一樣有女性專用車廂,如果一家人有男有女就只能一齊坐普通車卡。我地喺全段伊朗旅程都係扮成結咗婚,send coachsurfing request比Masoud嗰時都係咁扮,否則佢可能思想上接受唔到而唔招待我地

講返嗰個大學生,佢上車冇耐見到我地係外國人,就主動搭訕問我地嚟做咩,玩幾耐,喺家鄉做咩職業咁。聽到我地要去阿扎迪塔之後就話佢而家唔趕時間,一定要帶我地去。

落咗車,見到有啲熱狗攤檔,知道齋戒月好難搵嘢食,就話無論如何都要請我地食,然後都未等到我地答好唔好,就已經衝咗上去比錢 之後就帶我地向個塔進發。

座塔入面係有個博物館,可以入去參觀。我地睇完價錢就決定唔入去,因為反正都未必睇得明。點知伊朗哥哥好似睇穿咗我諗啲咩咁,劈頭一句就話「如果你地係因為價錢而唔入去嘅話,我想比錢請你地,呢個係我嘅榮幸」

比着之前嘅我地,見到有咁着數嘅事可以已經馬上接受咗 但係盜亦有道,人心肉造。我啱啱先食完你送嘅熱狗,實在唔好意思貪得無厭 我只好話其實我地仲有其他地方想去,所以就唔入去啦,希望下次可以有機會留多啲時間喺德黑蘭慢慢細味。

佢冇得請我地睇博物館之後,臉上好似有一絲失落。喺同佢分別之前,佢仲邀請我地兩日後去佢阿妹嘅一個生日Party 其實我地都幾心郁,但又唔想繼續住喺Masoud屋企。我知道如果我地提出想住多兩晚,對方九成九都會應承。但越係咁,我反而越唔想咁做,總覺得利用咗人地嘅好心,拎人太多好處係於心有愧。

我婉拒咗佢嘅邀請,影埋張世紀合照,就分道揚鑣了 希望你第日嚟香港,我有機會好似你咁熱情咁帶你玩返一日

亦因為咁,我地決定過埋今日就離開德黑蘭,將喺呢個城市遇到嘅好人好事記喺心中
漏咗張圖,同好客哥哥嘅合照

有文睇
喺德黑蘭最後一日,參觀吓清真寺,睇吓博物館,好快就過。

去咗一個講薩珊王朝嘅博物館,因為初中讀歷史完全冇讀過呢部份,所以我嘅基礎係零,想睇都無從入有 就好似你同個外國人講春秋時代,佢都應該唔知你噏乜春。

唯一知道嘅係間博物館好大,冷氣好涼,好適合瞓晏覺

對比出面四十度嘅乾蒸,我地都唔捨得離開。出咗去之後,先發現係一個好錯嘅決定。喺齋戒月期間,幾乎所有餐廳都唔開門,連嘢飲都搵唔到嚟買,但偏偏我地又唔記得咗帶水出嚟 記得行咗好耐,終於搵到一間士多,可以買到啲薯片汽水嚟頂一頂。伊朗呢個國家係好搞笑,話就話齋戒,明目張瞻賣嘢食嘢飲係唔得,但事實上有好多唔起眼嘅舖頭又會喺啲小街到做生意。好多比較後生嘅伊朗人都唔會齋戒,照樣偷偷地喺暗角飲飲食食。所以我地之前先會買到熱狗。

齋戒同啲胸圍舖一樣,都係雙重標準好嚴重嘅奇怪文化。

呢間快餐又係奇奇怪怪,門口好似收咗舖咁,所有放食物嘅鐵盤都吉晒,但行埋去佢又會賣比你 然後職員會叫你上樓上先好食,唔好喺門口食。上到去,見到有個當地嘅女人都偷食緊(食物),佢見到我地仲行埋嚟吹水,又請我地食甜品。

當街同伊朗女人影相唔知會唔會浸豬籠,加上犯緊佢啲齋戒教條,搞到淆晒底連相都唔敢影

除咗Masoud同佢老婆之外,似乎齋戒對唔少人嚟講都係一個笑話,就好似口講愛國,但係就將啲仔女送晒去外國嘅高官咁,明明冇人相信同遵守嘅嘢,但又人人都假裝相信同遵守,無人說破。時至今日,我都仍然睇唔清呢個地方點解會咁,點解我地嘅地方又會係咁。

又或者,根本全世界都一樣?
嚟到伊朗,少不免會睇吓清真寺,我地就係呢度渡過德黑蘭淨低嘅時光。

入清真寺嘅範圍,男女要分開。男嘅就冇咩特別,嚴格少少嘅會要求你着長褲,女嘅就麻煩好多,除咗平時出街戴嘅頭巾之外,仲要借佢啲袍嚟笠住全身。包完之後,女神都正式變咗中東女郎

呢個清真寺嘅內部,只有男人先比入。而要入去一沾阿拉嘅聖光,就必須先除咗對鞋,用大會提供嘅循環使用鞋套包住之後寄儲喺鞋櫃,然後赤腳走入去。

可想而知,成個清真寺係瀰漫住一種幾咁恐怖嘅惡臭

見冇人影相,唔知影唔影得,只好快快手咁拎部機出嚟㩒咗一吓就收返埋,點知震成咁樣 重點就係裡面係鋪滿地氈,而啲氈係年中無休咁吸滿咗大家嘅腳氣 一諗到佢地應該永遠都唔會洗,就九秒九衝返出嚟

喺伊斯蘭國家,每日都會定時定候全國廣播,提醒大家夠鐘做禮拜。傳統上(亦即係Masoud)伊朗人聽到廣播,就要放低手上嘅工作,望向聖城麥加嘅方向向真主朝拜。包括伊朗在內嘅什葉派國家一日會有三次廣播,而遜尼派嘅地方一日會有五次 對我呢啲聽唔明阿拉伯文嘅非教徒嚟講,啲廣播就好似每日廿四小時都喺耳邊迴盪,吊靴鬼咁跟住我。

日落之後,同Masoud食埋最後的晚餐,等佢跪拜完,佢就話要親見揸車送我地去車站。比一間公司嘅大老闆做司機接送我地,我都唔知點樣多謝佢好。其實我地一直都冇諗過下一站去邊,Masoud喺呢程車到就幫我地決定咗,原來佢有個朋友喺一個叫Yazd嘅城市開酒店,佢幫我地打咗個電話,叫我地去到一直要搵佢朋友,可以比一個優惠價我地。

喺呢個時候,我地陷入咗兩難嘅局面:
Masoud口中嘅優惠價,都遠超我地一路以嚟嘅預算。但承蒙人地照顧咗三日,如果咁樣都推自己都覺得唔好意思 雖然窮,但係有時都唔想太過寒酸

比着係你,你會豪返一晚,定係死死氣同Masoud講自己冇錢?
腳味
聽日出
巴打,剛剛見到你個post,小弟好喜歡睇遊記的 (睇左當去左 )。
成個post 稍後慢慢欣賞。暫時想問問巴打而家人在哪裡?等我mark 下你個位置先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞