直到世界盡頭(II)

961 回覆
273 Like 5 Dislike
守廁所
支持!
羅馬尼亞啲巴士真係戇鳩鳩,唔知係咪坐得太耐廁所個人心理唔多平衡,加埋佢封咗個廁所嚟做座位即係全車人要忍尿忍到司機停車,一到咗Timisoara已經諗住離開呢個國家

怕咗佢啲巴士,今次坐火車走

第二朝就去火車站,一路Hea到夠鐘上車。對於呢個城市,我地雖然住咗一晚,但完全冇行過任何地方,可以話係過門不入。

唔知係出得嚟耐咗,嗰種探索嘅心情冇咗,定係同某啲地方風水唔夾,之後都試過好多次係咁嘅情況。明明搭車經過,但只係落一落腳瞓咗一晚,第二日即刻就離開了。有冇人去過Timisoara,可以話比我聽我冇嘢係錯過咗?

仲有好耐先開車,餵食薯片過日辰

上車冇耐就到咗邊境。關員上嚟收晒啲護照,等左一陣,就逐本派返比我地。

其間大家隨便喺邊境走動,關口任影唔嬲 入戲院查飛都嚴密過佢
過境之後,就抵達塞爾維亞嘅首都貝爾格萊得(又譯貝爾格勒,Belgrad),一聽個名乜乜格勒就知道係俄羅斯啲Fd,塞爾維亞語亦係用西里爾字母拼寫。

當初就係因為喺希臘遇到兩次塞爾維亞嘅好人,先決定嚟東歐,甚至犧牲咗去約旦以色列同埋格魯吉亞行山嘅機會。千祈唔好令我失望呀

喺Timisoara太過急住走,同埋坐完嗰程巴士個人懵下懵下,我地又冇Book到今晚嘅住宿。正諗住搵下周圍有冇Wi-Fi可以搞搞佢,有個男人就走咗埋嚟,問我地係咪搵住宿

唔通塞爾維亞人真係咁好,唔單止鐘意做順風車司機,仲鐘意主動借宿比我地?

講兩句後發現係我諗多咗,原來佢咁啱係Hostel嘅老闆,見我地迷途羔羊噉款就拉吓生意。喺冇網上嘅情況下,老闆話如果去佢度住就免費車我地去,仲每人有2歐羅優惠(原價不明 )。我地就決定順下佢意,當係買個方便。

去到入咗間6人Dorm,見到其中有兩張床已經比兩個拖住篋嚟開Party嘅鬼妹霸咗,成個篋入面都係啲摟屌嘅裙同化妝品 唔好呢味嘅我地都知道今晚班友一係就好嘈,一係就半夜三更喺度出出入入,仲唔知會唔會帶啲咩人上嚟過夜,總之未必有覺好瞓

趁仲有啲時間,去咗附近嘅要塞(Belgrad Fortress)到行咗一陣。

唔少人坐喺城牆邊飲酒傾偈,周圍氣氛唔錯

但係人來人往,原本想喺呢個位置影張合照,但有班MK見我Set機就企喺隔離賴死唔走,最後等咗成十五分鐘都唔成功,真係好撚仆街

搞到肚餓,放棄唔影

出嚟時為時而晚,街上已經冇咩好食,屌咗個Pizza就算了。
我果陣搭長途巴由romania返sofia 中途架巴士無拿拿死火 仲要有陣𤓓味 有人見到車胎仲出埋煙
搞到全部人落晒車 等左好耐
最後個司機好似整返好架車 之後上返車繼續搭 不過全程都好驚
呢堆國家啲巴士全部都係咁上下
塞爾維亞嘅回憶,都來自離開咗貝爾格萊德之後嘅日子。

去到西邊嘅城市Užice,冒住雷雨搵嚟搵去都搵唔到訂好咗嘅住宿,連司機落咗車照住地址幫我地搵咗一陣都搵唔到 對鞋濕到就噉都聞到腳臭,以為已經到咗最惡劣嘅關頭,終於比我地搵到間屋。

一入到屋行出露台,仲見到非常清晰嘅雙彩虹

隱世小鎮Užice。隱到個名都唔識讀
Bran castle 雖然俾人感覺好流
但係喺外面望多兩望 會覺得呢個城堡其實好靚好特別 聳立喺個小鎮上面

巴士站黎講 我只能夠講真係低處未算低 我諗你都會認同

好期待南美果part呀!因為我宜家喺南美已經搵唔到地方去 準備返香港
巴打喺南美邊度 玩咗好耐?
南美唔會搵唔到地方去,當你諗起呢世人唔知有無機會再去既時候

巴打有無去巴西東北部?亞馬遜森林呢?再唔係去埋中美同加勒比海,例如巴拿馬同古巴丫
宜家係buenia aires
東歐三個幾月+南美兩個幾月
其實係因為宜家又返返大城市
上網睇左好多搶野打劫文章 連成架機場巴士打劫都有......
好不安
所以諗住skip哂成個巴西算

我原本一心諗住去巴西既亞馬遜 但係不安心情加上機票唔平就放棄算
好心果陣玻利維亞去左先啦 聽d人話唔多動物睇我就無去到

中美留返下次
宜家喺buenos aires
尋晚同房個瑞士妹差d俾人搶左個背囊
佢夜左返黎 已經有fd一齊
有條友係佢後面大力搶背囊
不過最後無事

想快啲離開大城市 去個旅行姐
個人覺得去得南美就要有心理準備俾人偷野

要減少損失就要做多少少功夫準備,例如定期backup相同每日只帶足夠現金出街

亞馬遜去秘魯、厄瓜多爾個邊都得
buenos aires都幾好玩,搭船去烏拉圭可以玩多一排

但南美城市夜晚真係唔好出街了 雖然日光日白都有機會被搶

祝巴打有個開心嘅回憶
離Užice不遠處有一個位於山上面嘅村莊,因為歷史原因同風景靚,加上起咗條小火車軌圍繞住佢嚟行,而成為咗塞爾維亞嘅一個大景點。

而塞爾維亞喺歐洲嚟講本身就唔算一個多遊客嘅國家,所以就算比佢做到全國最強,都係冇乜人嚟

其實都唔係完全冇人,有遇到有啲鬼仔孭埋Camp嚟露營,亦都見到一團嚟自中國嘅大媽團

如果坐埋呢部火車,就可以同成個園區嘅遊客打聲招呼 但乞衣上身嘅我地又冇坐到

唔坐火車,咪行路軌囉

沿途都係好靚嘅天氣同清爽嘅空氣。應該得我地會咁樣行一兩個鐘 所以成條路我地霸晒,世界係獎勵堅毅嘅人

上到頂,就好多廢老喺火車上面同我地揮手

佢地冇行上嚟,係唔會明白我地辛勞過後嘅感受。我敢肯定我睇到嘅風景係靚過佢地所見到嘅

喺上面影下相,吹下山風,休息一下,就準備返歸。

喺巴士站都遇到一對中國情侶嚟自由行。佢地聽到我地已經旅行咗兩個幾月就覺得我地好勁 老老實實喺出發之前我真係好耐冇比人讚過 聽到有人當面肯定自己,信心真係返晒嚟

雖然我只係一個平均值以下嘅連登仔,身高冇米八,當時月入為零,JJ亦短過30cm,喺香港可以話過住好唔起眼嘅底層生活。但原來,有啲嘢只要肯做,都可以得到其他人嘅肯定

而對我嚟講,呢對情侶可以喺大媽團橫行嘅年代,做個有獨立意志嘅人出嚟自己玩,已經好犀利啦。始終,人要擺脫身邊環境對你造成嘅枷鎖,先至係最困難嘅事。如果有一日,裸辭出嚟玩幾年變咗做主流,可能到時敢於留低打工賺錢嘅人先係最值得敬佩
Join左兩日walking tour
其實呢個地方唔錯 南美黎講

Thanks 巴打 等你繼續出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞