波黑由三大民族組成,其中一大就係穆斯林。去過伊斯蘭國家就知道,虔誠嘅教徒係要一日朝拜幾次,什葉派一日三拜,遜尼派一日五拜,夠鐘時就會全國都有廣播,用阿拉伯文播經文提提大家
離開咗伊朗之後,都有一段時間冇再聽到呢啲魔音,嚟到波黑終於可以聽得返
唔同嘅係,好似伊朗呢啲西亞中東國家,伊斯蘭教同政府係政教合一,黨等於國,伊斯蘭律法等同法律,所有國民無論虔唔虔誠,都自動成為伊斯蘭教徒,就算個人本身唔信,都會為免麻煩而自稱教徒,所以穆斯林佔人口嘅比例基本都係100%。但實則上大家都係舞照跳酒照飲,齋戒月照樣偷偷食嘢同扑嘢
至於波黑,因為有一半人都唔係穆斯林,伊斯蘭嘅規律唔係法例,大家基本上唔會有一定要認做穆斯林嘅壓力,信唔信,守唔守教條,都係自己嘅選擇。教徒唔會迫其他人信教,而唔係教徒嘅人亦習慣咗每日聽到唔屬於自己世界嘅廣播。難怪我地住嗰間Airbnb嘅屋主都對自己國家嘅宗教包容非常驕傲。
喺住宿不遠處,就有一個佈滿穆斯林墓碑嘅墳場。
原來當年嘅波黑就因為種族衝突,爆發內戰,其中喺薩拉熱窩嘅一場圍城戰役就導致好多平民死咗。為咗永遠記住呢件事,成個薩拉熱窩周圍都係墓碑
當然論規模嚟講,一個小小嘅和合石都比呢度壯觀好多倍
但論歷史嘅厚度,就唔係噉講。九十年代嘅波斯尼亞人同克羅地亞人因為想由南斯拉夫獨立出嚟,而同反對獨立嘅塞爾維亞族勢成水火。而後來又因為宗教嘅關係,信奉基督教嘅克羅地亞人短暫同塞族聯合,對抗伊斯蘭嘅波斯尼亞人。呢三個族離離合合噉打咗幾年,最終都係困埋一齊,仍然生活喺同一個國家。據屋主講,今日嘅波黑人都擺低晒以前嘅恩怨,只係希望嚟緊唔好再打。佢都曾經睇住朋友喺嗰場戰爭入面被殺
但係而家,佢覺得你信信耶穌又好,阿拉又好,唔好阻到佢返工就得
始終,人都係要向前看。