直到世界盡頭(II)

961 回覆
273 Like 5 Dislike
我將來想有個trip係保加+羅馬,但其實我中意保加多啲
保加利亞可以揀6月有玫瑰節果陣去 我6月去但冇去玫瑰節 諗返都幾後悔
Day 73,保加利亞,索菲亞。

一直冇刻意去講Day幾Day幾,有兩個原因,一係因為旅途中唔會日日都咁精彩,有時瞓醒覺冇乜嘢想做,落去接待處講聲住多一日,落街行吓超級市場,搵套戲上網睇吓,噉就一日,平凡到冇乜嘢可以講。二就係其實一日一日咁數,好驚會嚇親自己,到咗忽然諗返轉頭嗰吓,先驚覺原來噉就過咗好幾個月。

嚟到保加利亞嘅首都,希臘人眼中嘅貧民窟,旅程不經不覺嚟到第七十三日。

由內蒙古開始,一直穿過戈壁,走入俄羅斯,入到歐元區驚死蝕底咁六日跨越波羅的海三國,去到波蘭、土耳其、伊朗等等都係一個一個景點咁攻略。雖然中間唔係完全冇停低過,但係喺烏克蘭基輔同伊朗亞茲德嗰兩三日休息,真係完全唔夠。喺索菲亞落車嗰一刻,我地不約而同地發現我地真係好攰好攰。明明係朝頭早已經忍唔住一去到Hostel即刻就瞓覺。

然後連續三日,我地都過得好唔「旅行」。

例如:

同女神行街街

行過就飲咖啡。希臘同保加利亞都好流行呢種一大層奶蓋喺面嘅Frappe,喺Sofia 2蚊港紙就飲得到

睇戲。好耐冇入過戲院,40蚊港紙3D IMAX

遊車河。

鳩行。

撚狗

食保加利亞菜

仲有就係有一個下晝用咗嚟行啲大Outlet。呢度嘅Outlet真係啲公司開喺啲好僻嘅地方賣埋嘅賣唔出嘅舊貨次貨,好似深圳IKEA噉嘅大細但就鬼影都冇隻,人流同東涌東薈城嗰種所謂Outlet差咗一萬倍。

同埋每日都好晏起身同好早瞓覺

最後補返一張景點相,以茲證明真係去過索菲亞。打卡,有時都真係有用的
希臘人仲好意思話人貧民
留名推POST,請巴打繼續出
會繼續出
前兩日同屋企人去咗澳門玩,兩日冇文

而家出返
喺索菲亞飲飽食醉三日,眼見冇乜嘢做,就直落羅馬尼亞嘅布加勒斯特。

喺呢度,我地試咗另外一種有趣體驗,就係用Couchsurfing,但唔係住人屋企,而係純粹搵咗個羅馬尼亞妹出嚟玩

有時用CS,都會遇到一啲有心想同你交流,但礙於屋企唔大或者有其他人而唔方便接待你嘅人。喺布加勒斯特,就有個女畫家想邀請我地去睇佢嘅畫作,同埋帶我地喺城市閒逛影相,但比唔到我地留宿。

參觀佢嘅畫郎兼屋企。令到成個布加勒斯特比我嘅感覺就係一個藝術之都,雖然可能得佢一個係噉

同我地周圍搵地方影合照。佢唔係專業嘅攝影師,連屬於自己嘅相機都冇,全程只係借我地部電話嚟影。但佢嘅構圖都唔錯,而且喺呢個旅程入面,我地一直都覺得影合照唔容易,直到喺希臘終於忍唔住買咗個腳架,情況先改善咗。所以今次我地都影得好開心

冇世界級嘅景點,但係一齊走過嘅地方就係最靚嘅地方。

布加勒斯特相比起索菲亞係比較靚嘅城市,物價依然低,仍然係停低落嚟休息同慢慢生活嘅好地方

特別一提,經歷咗土耳其、伊朗、保加利亞呢啲冇啖好食嘅國家,就算物價再低,都難以接受日日出去食啲又鹹又乾嘅嘢⋯⋯

呢個時候,女神研發出用Hostel嘅簡陋廚具嚟蒸水蛋!

呢一餐可能係頭80日旅程食慾最高漲嘅一餐,好賢淑呀
其實我覺得咁樣簡簡單單先係最浪漫
金色走廊張相既構圖世界級
記得當時甚至旅程中後期諗返,會覺得呢段時間有啲無聊,甚至浪費咗。但完晒之後睇返,又覺得其實嗰段日子好開心
靚過我自己影嗰啲好多
羅馬尼亞嘅布拉索夫(Brasov)係我幾鐘意嘅城市,因為靚得嚟之餘,亦可以行吓山。

用咗半日行咗上後面座山。

望返落嚟就係非常一群設計一致嘅紅屋。但噉樣睇又唔特別靚

其實大部份人嚟Brasov,都唔係為咗個城市,而係為咗去Bran's Castle,我地都唔例外。

由Brasov坐一程巴士就去得到,但由於巴士並冇預售車飛嘅做法,等車嘅人又比想像中多好多,啲人亦都唔會排隊,所以上車嘅情況只能用混亂嚟形容。

歷史上座城堡大約一百年前皇后住嘅地方,而佢出名嘅原因,係因為德古拉呢部小說就係以佢為藍本而寫,所以佢同時又叫做德古拉城堡。

我地都唔係德古拉嘅粉絲,嚟到都有種「就係噉嗱?」嘅感覺

完全估唔到會有咁多人嘅一個景點,迫到乜都睇唔到。

圍咗欄嘅位置會好啲。但係喺遊客嘅龐大數量下顯得好細,並冇城堡嘅氣派。

望返落街會開心啲。

匆匆跟住人潮走完一圈就出返去。論人流成個東歐除咗之後會去嘅十六湖國家公園,呢度真係最多了。雖然本身期望唔高,但仍然可以帶來失望,我地都不禁恥笑專登走咗過嚟嘅自己。

喺路上不斷都遇到呢個問題,就係有啲地方預咗唔會太特別,只係覺得一場嚟到,唔去有啲可惜。最後就會跟住大隊咁去咗,去完又覺得早知唔去。但去到下一個地方又再重覆犯錯。

食之無味,棄之可惜,正好用嚟形容呢啲雞肋景點。

到底人幾時先至學識斷捨棄?
喺Bucharest同Brasov兩個城市唔覺意Hea咗九日 唔係話呢度特別舒服,感覺就係夠鐘休息,所以就抖抖了。

身心精神返少少之後,就搭車離開羅馬尼亞。首先要去離塞爾維亞較近嘅Timisoara。

羅馬尼亞嘅巴士好過癮,就算係由一個城市搭去另一個城市嘅長途巴,都冇得預早買飛。我地提早一日去到巴士站想買聽日嘅飛,車站職員叫我地聽日直接過嚟等車就得。點之到咗第二日,我地先發現有好多人都係同我地等緊同一架車

車嚟之後,最不幸嘅事情終於發生,就係根本唔夠位坐 走去搵返尋日問過嗰個職員理論,佢只係表示佢冇辦法

司機都知我地尋日嚟問過,想幫我地,靈機一觸諗到呢個解決辦法。

女神獲得正常座位一個,我就同兩個西班牙遊客Share廁所 原來司機話反正個廁所用唔到,就索性執埋啲雜物叫我地坐入去 我地三個人就兩個守喺出面,一個坐入面,輪流換位直到落車。

好彩唔臭

過咗一半車程,啲人開始陸續落車,我同女神坐返埋一齊後就正式開餐,食垃圾晚餐。

而家都唔明點解當時會食晒一罐粟米當係晚飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞