直到世界盡頭(II)

961 回覆
273 Like 5 Dislike
尾已爛
樓主
屌爛尾
人呢
樓主呢
繼續出呀唔該巴打
上次講到去完集中營

去完集中營可以話係完咗我地喺波蘭嘅心願,因為女神讀書年代已經去過波蘭,但佢上一次淨係去過華沙。而根據佢嘅講法,華沙是好悶的,冇乜必要都唔想再去波蘭第二次。而我就因為未去過,好想踏足一吓呢個二戰味濃嘅地方,就用集中營做餌誘惑佢陪我一次

其實Krakow除咗有個集中營喺附近,市內都有個叫Schindler's Factory(舒特拉工廠展覧館),都係一個有名嘅二戰紀念館。一套叫做《舒特拉的名單》嘅電影就係以嗰段故事做內容,講一個叫舒特拉嘅德國人,為咗救猶太人,就召集佢地喺工廠入面開工,當係比個地方佢地避難。

內容就都係嗰啲二戰嘢,而且我覺得關於嗰間工廠嘅事反而冇講太多

不過一場嚟到就睇吓,當睇吓人地啲博物館係點樣設計

急屎

陣間有多啲
嘩 出現了
講一啲唔關旅程事嘅嘢。

最近回復返朝七晚八嘅生活。人地話去完長途旅行返嚟會好難適應香港嘅生活,其實我又唔係咁睇。講真,有咩咁難適應?又唔係未試過。曾經,我試過畢業之後未即時有offer,每朝起身唔知做咩好,每晚合埋眼又諗聽日點算嘅生活,亦都試過好穩定咁過住返工放工嘅生活幾年。所以喺坐飛機由最後一個目的地返嚟嗰刻開始,我就知道,好彩有工返嘅話,生活會係點,唔好彩完全冇嘢做嘅話,會有幾多來自身邊嘅壓力。

一切都好似返到未出發之前咁樣。

或者最大嘅唔適應,係以為自己會有啲唔同,但最後發現,其實一切都冇變。可能有少少變,但嗰種改變最多只係諗法上嘅改變,會樂觀少少,迷惘嘅時候會諗起旅程中好多時都唔知聽日會去邊,話唔定聽日就有奇遇。但事實上,返咗嚟,所有嘢都太熟悉,所謂奇遇其實係唔會出現。

於是我都有啲迷失。即使所有嘢都係預算之中,預咗會冇嘢做一排,預咗搵返工生活會重覆,即使已經預咗會迷失。之前寫到集中營嘅時候,有一刻覺得其實究竟有咩人想知我去過邊?寫嚟仲有咩意義?第一個POST推到1001我係好興奮,冇諗過原來我呢啲nobody寫嘢都有人支持,原來我都可以做到一次主角。但嗰時畢竟都係旅行緊,連個人自信心都多啲。返咗嚟之後,有時發現朋友搵我聚舊,都冇心機聽我嘅故事,更多時候只係問我幾時搵工,諗住將來點,然後繼續講返佢自己office入面嘅點滴。

嗰刻真係覺得,我真係返咗嚟了。旅途上嘅事,就只能留返喺旅途上。呢度係香港,係容唔下故事嘅地方。

亦因為咁,漸漸就唔想再寫,連旅遊台都冇再睇。

你地會話一切都係藉口,懶就係懶。或者啦?我都唔會否應。

直到幾日前,有一個朋友sd返條link比我自己,問我,你又話唔爛尾嘅?唔寫啦?

我呆咗一呆,心諗唔寫咪唔寫囉,WFC?但望入去,見到原來每隔一兩個星期,甚至幾日,就會有你地輪流推一推,問我死咗去邊。

原來仲有人關心。原來我放工返嚟雖然心好攰,但仲有嘢等住我去做。

我只係一個好普通嘅人,唔好話搭小巴唔敢嗌有落,連喺連登出POST都唔敢,驚講錯嘢柒咗,就連做cd-rom嘅資格都冇埋。唯獨旅行,令我有膽喺度講自己嘅嘢,仲要第一個post就爆咗。

好掛住嗰個閃閃發亮嘅自己。我返嚟啦,我知道人氣會不及以前,但我都會繼續喺度講。有緣就會見到。

多謝你地。
咁姐係仲有冇得睇?
有時我覺得睇到人地D旅遊經歷又好笑又羨慕,咁先令我追落去
有時朋友之間只係關心大家做緊咩搵幾錢,始終佢地重點係返工方面,做野好攰啲人幾仆街咁,可能冇咩精神聽你細數一個旅程,或者聽左都係hea覆/冇乜專心聽

但係呢到有一班人等緊你分享旅程上面有啲咩,所以唔好放棄呀樓主,其實仲有好多人睇架,我都成日推PO希望有日你會繼續分享,支持你,唔好爛尾
當晚就離開咗波蘭,去到上次記錯咗時間要搏懵上車嗰個巴士站(詳情請睇返唔知第幾版 ),等車入烏克蘭。

因為係夜車,去到車站嘅時候已經係十一點幾,我地搭嗰架車將會喺十二點開出。

車站唔算少人,但因為都幾大,所以感覺都係好空曠。我地睇勻晒等車嗰啲顯示板,都唔見有我地班車 當時心諗都唔緊要嘅,可能寫咗都唔識睇,就嘗試去問吓人,但十一點幾所有車站職員都收咗工

唔係第一日出嚟旅行,車站仲有好多班車但冇職員之類不合邏輯嘅事,早就見怪不怪。冇職員唯有問路人同問警察,但得到嘅答案,一係就唔知,一係就連英文都聽唔明。越嚟越迫近開車嘅時間,我不禁懷疑唔通根本唔係呢個車站?

過咗十二點,我架車都未嚟。每有一架巴士進入車站,我都狗衝去問個司機,但一啲就係去budapest,一啲就唔知去邊

以後都唔敢貪平買啲名不經傳嘅濕鳩車飛

去到十二點三,眼看已經過咗鐘,已經叫女神幫手搵定今晚Krakow嘅住宿,我就負責用啲狗唔搭八嘅英文周圍亂問 其實要個女朋友喺呢啲時候同自己一齊捱,真係覺得唔好受。講真如果有錢,一早上撚咗飛機,仲駛捱夜巴仲要最後不明不白咁就冇車上,而家仲要唔知搵唔搵到地方瞓隨時瞓街?但亦係因為呢啲小事加加埋埋,先會明白對方有幾好
有得睇,會繼續
咁撚慘

不過有時經歷下就知對方到底係點,當係個考驗,得到既更珍貴
其實係,諗深一層,人嘅焦點放喺同自己有關嘅事到係好正常。

我自己返咗嚟,都會少理咗身邊人去旅行嘅嘢。唔係唔聽你講就一定係唔關心你,只係唔係嗰個範籌好難討論,聽到啲地方唔識嘅,就好似做唔同行業嘅朋友好難互相講自己工作嘅事咁。

而家諗通咗,其實冇咩所謂,亦都開心有呢個地方可以比自己回味吓
港女HASTAG #YOLO
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞