Thasos又係一個渡假小島,同之前Santorini唔同嘅係,佢嘅名氣細好多,但依然人山人海。
喺呢度,公共交通係完全唔存在的。要喺島入面穿梭,一係租車,一係行路。嚟之前,我地已經預計過要去我地想去嘅Marble Beach,係要由碼頭行7公里,走嘅時候又要行返7公里返轉頭。點解唔揸車?因為我根本冇車牌
所以勸大家出嚟旅行真係唔好好似我咁,乜都唔識
如果要行晒呢來回十幾公里,就要花三四個鐘喺條路上面,都未計當時三十幾度嘅高溫隨時蒸發埋我地嘅感情。所以喺開始行冇幾耐,我已經決定要做一件事,就係為我嘅女神截順風車。
我嚟一條沙塵滾滾嘅路上面,舉起我嘅手指公,繼烏克蘭之後再一次挑戰截車
第一架車嚟到,見到我地,直接走咗~~
第二架車嚟到,見到我地,都係直接走咗⋯⋯兩步之後就停低。
個司機喺車入面探出頭來,向我地招一招手,示意我地過去
我即係拖埋女神狗衝過去
因為得一條路,所以司機唔駛問都知我地想去Marble Beach,仲讚我地冇車都夠膽走嚟呢啲地方好青春,羨慕我地仲讀緊書好年輕咁話
其實我地都讀完書好多年,但亞洲人啲樣望落去比較細,我地都不便拆穿。如果比佢知道兩個做咗幾年嘢嘅人仲係窮到成日要乞搭車乞住宿,會唔會鄙視我地
多謝呢個來自塞爾維亞嘅司機,個幾鐘嘅路程縮到變咗十分鐘。女神望到海灘嘅笑容令我覺得賣屎忽搭車都值得
冇得彈嘅顏色
偷偷地帶咗啲零食嚟開餐。如果喺呢度買,薯片要9歐一包,其實我都唔鐘意偷偷地帶野食嚟好似搵人著數咁,但9歐一包薯片真係一槍打死我算
女神啲泳衣相我留返自己J就算了
喺度留咗成個晏晝。回程嘅時候又重施故技,好好彩截咗唔夠三部車就一部肯載我地。而更巧合嘅係,車我地嘅竟然又係塞爾維亞人。今次嘅車主係一家三口,個細路得十二三歲左右,但已經好外向咁主動用英文撩我地講嘢。塞爾維亞人係有佢地自己嘅母語,英文對佢地嚟講只係一種外語嚟。諗返起自己小六中一嘅時候,如果有機會見到外國人,都一定唔夠膽用英文同佢地傾偈,就不禁覺得自己真係好毒,輸在起跑線。以前學英文,只係知道考試會考,連世上有咩地方嘅人係講英文,咩地方會遇到遊客都冇咩概念。嗰一刻喺度諗,如果自己有細路,都希望佢細細個就會好似呢個塞爾維亞仔咁樣,有咁嘅膽量同能力同外國人傾偈,唔會因為自己係細路仔就淨係乖乖地坐低好似父母嘅附屬品咁。
返到Kabala,比Hostel樓下個reception哥哥捉咗我地去飲野。仲介紹咗佢嘅警察Fd子比我地識。
佢地提到雖然希臘破晒產,經濟差,但仍然慶幸自己有份唔錯嘅職業(特別係做警察嗰位)。然後仲講笑咁話喺佢地隔離嘅保加利亞係個貧民窟,話懵咗先會走去嗰度
其實今日喺Thasos兩次受到塞爾維亞人嘅幫助,就令我地萌生咗去一去嗰度嘅念頭。加埋呢一晚對於保加利亞嘅討論,我地就決定一於下一站殺入保加利亞,去搵路入塞爾維亞,用一個月嘅時間慢慢探索下之前諗都冇諗過會去嘅呢遍東歐大陸。冇錯,就係因為佢地話係貧民窟,而貧民窟代表平,對我地嚟講應該係天堂
於是,我地就義無反顧咁向住貧民窟進發。