直到世界盡頭(II)

961 回覆
273 Like 5 Dislike
支爆咪跌囉

講撚咗幾多年?我袋爆佢都未爆
繼續推~~~~~

幾時講到南美?
加速先
離開天空之城,就一路去北嚟到另一個希臘小島Thasos。

就係右上篤住紅色嗰個島仔。

去嘅方法就比較轉折,由天空之城出發,要先坐巴士去到希臘北部大城市Thessaloniki,再轉車到小島對岸嘅Kabala,最後坐船過去。咁麻煩都要去,無他,都係上網見到啲相好靚,就索性去望下。反正我都冇其他目的事,就連留喺希臘幾耐,離開希臘之後去邊,我都唔知。

由此至終,我地嘅目的地只有南極一個,而去到拉丁美洲之前,就只知道要搭到去古巴嗰程飛機。

我地一早買定咗由德國科隆飛去古巴嘅機票,喺希臘嘅時候,距離呢一日,仲有個半月。我心中其實有幾個計劃,度度都想去,但又度度都唔想放棄。

有諗過用一個月多啲嘅時間,穿越埃及、以色列同約旦;有想像過返去之前喺伊朗好方便去到嘅高加索地區,睇吓亞美尼亞同格魯吉亞;又有啲想一次過去晒巴黎、倫敦、巴塞羅拿呢啲熱門得嚟而我就一個都未曾去過嘅大都市。

時間就得咁多,揀得Plan A就揀唔到Plan B。如果比個半月你由希臘開始,德國結束,你又會點玩呢?

(Kabala街頭)

呢個問題去完Thasos之後竟然有咗答案。
Thasos又係一個渡假小島,同之前Santorini唔同嘅係,佢嘅名氣細好多,但依然人山人海。

喺呢度,公共交通係完全唔存在的。要喺島入面穿梭,一係租車,一係行路。嚟之前,我地已經預計過要去我地想去嘅Marble Beach,係要由碼頭行7公里,走嘅時候又要行返7公里返轉頭。點解唔揸車?因為我根本冇車牌

所以勸大家出嚟旅行真係唔好好似我咁,乜都唔識

如果要行晒呢來回十幾公里,就要花三四個鐘喺條路上面,都未計當時三十幾度嘅高溫隨時蒸發埋我地嘅感情。所以喺開始行冇幾耐,我已經決定要做一件事,就係為我嘅女神截順風車。

我嚟一條沙塵滾滾嘅路上面,舉起我嘅手指公,繼烏克蘭之後再一次挑戰截車

第一架車嚟到,見到我地,直接走咗~~

第二架車嚟到,見到我地,都係直接走咗⋯⋯兩步之後就停低。

個司機喺車入面探出頭來,向我地招一招手,示意我地過去

我即係拖埋女神狗衝過去

因為得一條路,所以司機唔駛問都知我地想去Marble Beach,仲讚我地冇車都夠膽走嚟呢啲地方好青春,羨慕我地仲讀緊書好年輕咁話

其實我地都讀完書好多年,但亞洲人啲樣望落去比較細,我地都不便拆穿。如果比佢知道兩個做咗幾年嘢嘅人仲係窮到成日要乞搭車乞住宿,會唔會鄙視我地

多謝呢個來自塞爾維亞嘅司機,個幾鐘嘅路程縮到變咗十分鐘。女神望到海灘嘅笑容令我覺得賣屎忽搭車都值得

冇得彈嘅顏色

偷偷地帶咗啲零食嚟開餐。如果喺呢度買,薯片要9歐一包,其實我都唔鐘意偷偷地帶野食嚟好似搵人著數咁,但9歐一包薯片真係一槍打死我算

女神啲泳衣相我留返自己J就算了

喺度留咗成個晏晝。回程嘅時候又重施故技,好好彩截咗唔夠三部車就一部肯載我地。而更巧合嘅係,車我地嘅竟然又係塞爾維亞人。今次嘅車主係一家三口,個細路得十二三歲左右,但已經好外向咁主動用英文撩我地講嘢。塞爾維亞人係有佢地自己嘅母語,英文對佢地嚟講只係一種外語嚟。諗返起自己小六中一嘅時候,如果有機會見到外國人,都一定唔夠膽用英文同佢地傾偈,就不禁覺得自己真係好毒,輸在起跑線。以前學英文,只係知道考試會考,連世上有咩地方嘅人係講英文,咩地方會遇到遊客都冇咩概念。嗰一刻喺度諗,如果自己有細路,都希望佢細細個就會好似呢個塞爾維亞仔咁樣,有咁嘅膽量同能力同外國人傾偈,唔會因為自己係細路仔就淨係乖乖地坐低好似父母嘅附屬品咁。

返到Kabala,比Hostel樓下個reception哥哥捉咗我地去飲野。仲介紹咗佢嘅警察Fd子比我地識。

佢地提到雖然希臘破晒產,經濟差,但仍然慶幸自己有份唔錯嘅職業(特別係做警察嗰位)。然後仲講笑咁話喺佢地隔離嘅保加利亞係個貧民窟,話懵咗先會走去嗰度

其實今日喺Thasos兩次受到塞爾維亞人嘅幫助,就令我地萌生咗去一去嗰度嘅念頭。加埋呢一晚對於保加利亞嘅討論,我地就決定一於下一站殺入保加利亞,去搵路入塞爾維亞,用一個月嘅時間慢慢探索下之前諗都冇諗過會去嘅呢遍東歐大陸。冇錯,就係因為佢地話係貧民窟,而貧民窟代表平,對我地嚟講應該係天堂

於是,我地就義無反顧咁向住貧民窟進發。
留名等睇樓主一時興起去埋波斯尼亞、科索沃、阿爾巴尼亞
以我所知,阿爾巴尼亞同摩爾多亞嘅經濟差過保加利亞,應該冇個鬼佬講到咁衰
保加利亞正呀!我果陣aiesec去左個半月
個人覺得治安幾好 係有啲gypsy係路上面乞錢
記得去睇金頂教堂
果陣去埋romania 覺得romania仲差過保加利亞
保加利亞冇想像中咁窮
兩度都冇去

摩爾多亞會窮過保加利亞,但其實放返落全球標準都肯定係平均線之上。講真成個歐洲都唔會差得去邊。真係窮嗰啲根本係要抱住死的決心先可以去。
保加利亞乜都有,係一個好適合平平地休息的地方
目標今晚出文 返工真係好攰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞