直到世界盡頭(II)

961 回覆
273 Like 5 Dislike
連續兩日都係喺個廣場度

呢一日主要行吓側邊啲走廊,一路上都係啲紀念品店,奇就奇在伊斯法罕作為伊門熱門旅遊城市,我地行嘅時候都唔覺有咩遊客。

齋戒期間偷食嘅本地人就有唔少 打比真主阿拉捉晒你地先

所以話呢個國家真係好古怪,男人賣胸圍,齋戒時段餐廳又可以開門。而我地當然都係食咗

食飽就亂入啲舖頭到運吓吉

係一間賣波斯地氈嘅舖頭,一入去老闆見到我地就千千聲(Qin=中國人)咁揮晒手,拎甜茶出嚟招呼我地。呢種甜茶文化喺伊朗係好常見,佢地鍾意成粒糖放落去,越甜越好飲。我就唔係好慣,比較鐘意走甜

每次見佢地落糖都會諗起死亡筆記個L,然後慶幸電影版唔係搵伊朗人嚟拍

Toni同Nicole落力地聽老闆遊說佢地買地氈。

我同女神就坐埋咗一邊睇個老闆啲普通話教科書。個老細為咗做多啲中國人生意,竟然自學普通話同殘體字。雖然我個人主張繁體,但見佢地寫殘體都寫得咁辛苦,都冇咩嘢可以講 有時見到外國人想學中文,好自然會去學殘體,都覺得好唏噓。就算同佢地解釋完繁體嘅背景,都冇可能令到對方想學,一嚟學一種十幾億人用緊嘅文字係吸引過學一種小眾文字,二嚟繁體字嘅難度係會嚇走好多外國人 就好似比我地揀學西班牙文定加泰文,個道理都係一樣

出咗舖頭,仲有唔少攤檔賣零食同生果。

之後又喺廣場比個奇奇怪怪嘅伊朗人搭訕,然後一齊去咗間Cafe。

間Cafe好有中東風情,一入去都有耳目一新嘅感覺

但睇吓就好了,食落就 伊朗嘅甜品普遍都甜到仆街,唯獨喺德黑蘭食過嘅藏紅花雪糕(之前漏咗講 )幾正;咖啡都好苦,苦得嚟又飲唔到回甘。

至於嗰個伊朗人就全程喺度講自己未來嘅流浪計劃,話過多幾年,佢就要離開呢個令佢窒息嘅社會,要走入荒野同森林,計劃用20年時間遊歷世界 我覺得佢講真都唔奇,但言談間覺得佢淨係掛住講自己嘢,唔聽其他人講嘢,有啲自我中心 傾咗冇幾耐,我地就搵啲藉口走先了。

點知佢竟然話夾番錢,AA制

實在太唔伊朗了 可能就係咁,所以我覺得佢奇奇怪怪
留明
關於伊斯法罕呢座城市,最令我唔捨得嘅,都係Toni、Nicole同洪福。城市本身嘅伊瑪目廣場、清真寺、三十三孔橋,都只係配角。而係臨走嘅時候發生嘅一件事,亦令我重新審視一個地方嘅所謂善惡。

我地喺三十三孔橋附近嘅一間雪糕舖買雪糕(比女神食),而我因為冇散紙,就比咗張一百萬Rial(大約二百港幣)嘅銀紙佢找,佢找返嚟嗰疊錢好散,又十萬又五萬又一萬,比着平時我都未必會數,會直接放落銀包算。因為數啲唔熟悉嘅銀紙其實好阻住後面排隊

當時嘅伊朗人對我嚟講係幾可信,嗰次會認真逐張數,純粹係因為我唱嘅伊朗錢有限,為咗免去再搵找換店嘅煩惱,先會每次買嘢都計清楚,等未來嘅日子有個好預算。點知一數,就發現有張五千RIal應該要係五萬先啱數。

咁我就正正常常咁拎住比個伙計睇,問佢係咪找錯,但佢話冇可能,仲話叫我自己數多次 我數多次,都係佢錯,就叫佢數比我睇。佢一邊數一邊讀,但數到最後幾張時,明顯口講嘅嘢同佢隻手係唔同步,擺明係昆鳩我

我知道佢係有心搏懵之後,就唯有出動港人絕招:叫你老闆出嚟 其實我真係唔多鐘意咁樣,但比人呃又冇辦法 佢見我決心搞大佢就淆底,扮晒死狗咁數返啱比我

伊朗係好多好人,但係亦會有騙子,德黑蘭亦遇過好多的士狗之前冇寫出嚟(主要係見你遊客就開天價,然後聯同其他的士司機一齊唔車你,迫你就範)。而今次特登找少錢呢啲古惑嘢,就算係南美洲又偷又搶嘅地方都冇發生過。只可以講,每個地方都有好人同立心不良嘅人,而講到古惑招數,一定係亞洲地方第一 伊朗係好有潛力向住大陸同阿拉伯嘅方向進發

三十三孔橋,橋下面都乾涸了。

過埋呢一日之後,我地五個都有各自嘅旅程,畢竟大家都係旅人,明白冇需要一直跟住對方,所以喺到道別或者係最好。我地三組人喺伊斯法罕分道揚鑣。我同女神將會去色拉子(Shiraz),Toni、Nicole會返德黑蘭,而洪福就會走上佢嘅波斯人生。

希望下次再見時,大家都已經睇到自己想睇嘅風景,走咗自己想走嘅路
live
這就是人生

呢個係我唯一一個會keep住追既post
樓主要繼續寫落去
都有好多好睇嘅POST

我出得咁慢都追,多謝你
多謝完巴嘅每日一推,我銘記於心
好想睇到最尾
瞓醒一覺又嚟到新地方——設拉子(Shiraz)。

去伊朗,除咗好似丹尼爾嗰類用單車橫越嘅癲佬之外,大部份人都會去伊斯法罕、設拉子呢啲旅遊城市,唔少人都會加埋卡尚、亞茲德,或者去埋東面嘅聖城Mashhad同西邊據講完全唔同嘅Tabriz(據講Tabriz因為類近土耳其,講土耳其語嘅人仲多過波斯語嘅人,但今次冇去,證實唔同,如果係真,預期文化上都會同伊朗中部差幾遠)。

嚟到設拉子,再一次Couchsurfing,值得一提嘅係一直之嚟CS都係由女神負責,全因睇Review同埋打啲好吸引嘅邀請Message係佢嘅強項,我永遠都係簡單講我邊日嚟邊日走,得就得唔得就算 自然係次次都唔得

但設拉子呢次,女神一路搵咗幾日都冇乜回應,所以我就用美男計出山相助,又點知比我send一兩個就成功咗 可能因為伊朗CS都係男人多,加上佢地社會嘅壓抑,令到佢地對於接待男性感到輕鬆自在一啲。

嚟伊朗之前甚至聽過有啲Hostel係要男女分開住,但我地呢十幾日都冇遇上過。

今次住嘅就係呢間屋。抵達嘅時候仲係朝早唔知幾點,似乎個Host仲未瞓醒,㩒咗幾次門鐘都冇人應門 不得其門而入嘅我地只能坐喺門口,好似乞衣仔咁等佢起身 冇幾耐就驚動到隔離屋個伯伯出嚟問我地做乜。

我諗佢一定冇見過人去旅行去得咁撚慘,見我地兩個華人坐喺路邊,都忍唔住幫我地打個電話。打咗幾次比個Host都冇人聽

最後應該等咗個幾鐘,個Host出來了 ,當時嘅心情同劉備第三次去草廬搵諸葛亮終於搵到,如魚得水咁一撚樣

個Host就係圖入面帶黑超嗰個伊朗MK仔(右二),得19歲。雖然佢要我罰企一個鐘,但免費住宿都冇辦法。除此之外,我覺得佢其實幾型。唔係話個MK樣型,而係佢講得出自己想向旅遊業發展,做CS Host係為咗拎多啲帶遊客嘅經驗(仲叫我地Join佢嘅團,住咗佢屋企好難拒絕 ),雖然拎住伊朗Passport但已經諗定一申請到簽證就要去埃及睇遺跡,而我又真係喺佢身上睇到佢對歷史嘅興趣 我19歲嗰時,仲係戇鳩鳩咁唔知為咩而考A-Level,將啲九唔搭八嘅Choice擺晒落揀科嗰個名單到

我不禁喺度諗,究竟係咩驅使到一個人知道自己未來想做咩?係愛定係責任?
樓主讀咩科?
樓主讀咩科?

唔想自爆
你話年輕幾咁好呢
可以拋諸腦後去旅行成年....

的確係,有咗負擔就唔再一樣
但相信每個人生階段都有專屬於嗰個階段嘅精彩
巴打加油
上次張圖最右手邊嗰個人,係我地設拉子呢幾日嘅旅伴。我地喺邊度識?就係喺MK Host間屋企。MK Host叫Soheil,去到先知原來佢唔係淨係接待我地兩個,另外仲有一個嚟自土耳其嘅人,叫Ahmit,係就係生到肥絲大隻,不過就唔會捉字蚤

Soheil一見到我地就話,佢冇幾耐之前先Host過香港人。無獨有偶,幾個月之後,身處阿根廷嘅我又發現之前德黑蘭個Masoud咁啱Host緊一個香港單車友,因為咁我反而認識咗嗰位巴打,世界真係好細

對我嚟講,Soheil係人生嬴家,間屋大到隨時隨地可以招呼到一堆人,淨係佢間房都可以容納埋我同女神再加埋佢三個人瞓都仲有位。諗返起之前無論喺波蘭定俄羅斯,大部份Host都可以空到一間房出嚟比我地瞓,其實係好誇張。喺香港,唔好話多間房,就算個Guest唔介意瞓客廳地下,都未必可以伸直隻腳 我地有諗過,如果可以嘅話,係好想將來有個屬於我地嘅家,係會有足夠嘅空間比我地做CS,將我地旅途上接收到嘅心意傳比下一批旅行嘅人 但現實係,我地自己搞得掂自己已經好好

之前提到,Soheil做CS係為咗做生意。佢好快就邀請我地Join佢帶嘅Persepolis古跡團,索價20美金。計計條數,扣除咗如果我地自己去都要比交通費甚至跟其他團嘅費用,個尾數都仍然抵過喺出面住Hostel,都覺得可以接受,就決定順下佢意 又當係鼓勵一下咁後生已經有生意頭腦嘅後生仔

而今日,我地就跟住肥絲大隻四圍望下。Ahmit雖然係土耳其人,但係喺伊朗讀PhD,仲要係研究伊朗同土耳其嘅關係。佢對伊朗嘅興趣非常濃厚,鐘意到特登學波斯語再嚟到呢度做啲極度冷門嘅研究 佢可以話係伊朗通,我只要閂咗個大腦跟實佢就可以。

呢日我其實唔太記得行咗啲咩 總之係一個少少出名嘅公園。

夜晚就好似去咗紀念某位伊朗詩人嘅廣場。

無論係個公園定個廣場,伊朗好多景點都收門票。而且遊客嘅價錢會遠超本地人價。記得遊客係要比200000Rials(港幣35蚊),本地人只須要30000-50000Rials。Ahmit揸住伊朗嘅學生證,可以享受到本地人嘅待遇,有時佢拍一拍查票員嘅膊頭,就可以用埋本地價帶我地入去 因為呢啲景點要比35蚊,其實我地係想留喺出面

設拉子嘅街頭好似中國。兩者都有昏暗嘅燈飾同埋街上嘅污濁同煩囂。最重要嘅係,中國周街都有紅底黃字嘅歌頌共產黨口號,而伊朗亦都隨處可見青底藍字嘅宣傳伊斯蘭教標語

喺呢度,H&H先係正牌,H&M係唔會搵到 仲唔係返撚咗大陸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞