直到世界盡頭(II)

961 回覆
273 Like 5 Dislike
去亞茲德係因為諗起一開始Masoud嘅推薦,加上距離返德黑蘭飛走仲有三日嘅時間,就嚟望一望究竟。

亞茲德最出名就係拜火教嘅遺跡,唔少人慕名而嚟都係為咗睇拜火廟同天葬台。但恕我直言,我嚟之前對呢個教係零認識,所以亦講唔上有咩濃厚興趣 到咗之後,望望街上嘅旅行社,發覺團費唔平,又冇公共交通可以自己去到,就決定唔睇了

咁唔睇拜火教嚟到亞茲德有咩好做?其實都有個幾靚嘅古城區係市內,但嗰日又係成四十度,仲熱過之前喺德黑蘭,令到我嘅頹廢嘅基因大爆發,只想留喺房入面好好瞓一覺

呢度啲住宿幾抵住,跟咗Toni Nicole嘅提議,去咗住佢地之前住過嘅一個酒店,係一個休息嘅好地方

喺酒店(兩層)嘅天台望出去,就係亞茲德全景。全個城市最高嘅建築,都係清真寺嚟。其餘嘅屋全部都係一兩層高。

因為喺設拉子太攰,呢兩日連一日三餐都係喺酒店入面解決,懶得出汁。

早餐通常啲乾嘅包。

午餐晚餐就係乾嘅飯、薯條,或者牛雞肉。

甜品就係啲好甜嘅蛋糕。

喺臨離開伊朗呢個國家之前,仲發生咗一件事令我對呢個地方嘅觀感有所改變。話說我地返到德黑蘭嘅最後一個下晝,搵咗一間Cafe邊飲伊朗咖啡邊等待去機場嘅時光。由於天氣太熱,即使入到Cafe坐低咗,女神都覺得熱到有啲暈暈地。佢見成間Cafe淨係得個老細同我地一枱人,就將條頭巾除咗落嚟,等個頭冇咁焗。點知唔夠一分鐘,個老細就行埋嚟我地張台度,指住女神個頭嚟鬧 當時女神好嬲,我都嬲埋一份,覺得點解咁不近人情,但老細就明顯應該除低頭巾呢個行為係好過份,似乎代表住一種唔尊重。究竟佢係覺得咁做係唔尊重佢嘅文化習俗,定係唔尊重佢呢個人,我就分唔清楚。我能夠做嘅只係盡快離開,返去一啲冇呢個風俗嘅地方。

或者有時候,我都會不自覺咁信奉咗一啲喺人地眼中係無意義甚至愚昩嘅規矩。對於我嚟講,當然會覺得迫人戴頭巾係奇怪同難以接受嘅規定,但對人地嚟講,可能未必咁易打破呢種迷思。就好似女仔返某啲工要化妝,男人返某啲工唔比紥辮,食狗肉係唔文明,關愛座寧願空咗都唔好亂咁坐,諸如似類。有時好難判斷乜嘢係啱,而乜嘢係怪。又或者今日係怪嘅嘢,聽日就變咗正常。就正如唔少伊朗人都同我地講,我地而家見到嘅嘢,好多都係近呢三十年先至出現。

走嘅時候,心情有啲複雜。雖然留喺伊朗嘅日子唔長,但係總算遇過有錢得嚟毫無架子到連屋企鎖匙都比埋我地嘅大老闆,揸Snapp但唔收錢嘅司機,喺地鐵撞到又請食嘢又想幫我地比埋博物館門票嘅熱情學生,喺公園拉住我地坐低一齊聚會嘅陌生人;但亦有扯晒貓尾嘅的士司機群,呃錢仲要被揭發都死撐嘅雪糕店職員,為咗捉住你影相搞到遊客發嬲嘅當地人,連中暑都鬧你唔戴頭巾嘅咖啡店老闆。

每個地方都有好同唔好嘅人,而有時好定唔好都係睇你點睇。只可以話,喺伊朗,好嘅人的確係超越世上好多國家,而唔好嘅人大概係同其他地方相差唔遠。咁樣計落,都係要比個正皮佢地
生活逼人,尋日暫停一日

入伊朗前已經買定咗去雅典嘅機票,當時搵唔到太多有關整落地簽證嘅資料,唔想節外生枝,就想買張離開伊朗嘅機票嚟增加拎簽證嘅成功率。環顧伊朗附近嘅國家,比較感興趣嘅係約旦以色列同埋希臘,最後唔知點解就揀咗雅典。

喺聽咗洪福嘅旅行故事之後,其實有諗過唔要張機票,改為去佢極度推薦嘅格魯吉亞,但後來都係唔捨得啲機票錢 高加索嘅旅程唯有下次再繼續

希臘都係我幾晌往嘅一個地方。由以前中學時代讀數開始,就對啲希臘符號有種特別嘅感覺。但一直都以為只係作為符號先會用到。唔知幾時屎忽痕一查,先知世上仲有國家仍然用緊呢種符號嚟作為佢地嘅文字。知道今時今日最泛用嘅拉丁字母(ABCDE)同西里爾字母(ШДЖЯЧ)都係由希臘字母演變而成,不由得明白身為希臘人對自己文字嘅自豪感,深深感受到佢地絕不會轉用拉丁字母嗰個傲氣。就好似用開繁體中文嘅我地,自然不屑使用由繁體退化出嚟嘅殘體。

可惜落機之後,第一件事就係中伏。原本經booking.com訂咗一間住宿,亦有講明會朝早去到放一放低背囊,點知一去到就摸門釘

㩒門鐘冇反應,打佢門口寫住嘅電話冇人聽,WhatsApp、email乜都用晒都係冇料到 冇辦法之下唯有喺附近一間Cafe坐低慢慢等老細覆。通宵機飛過嚟成晚冇沖涼加埋每人廿公斤行李,望落去勁似乞衣,行入人地舖頭都覺得尷尬

等咗成三個鐘終於收到回覆,Hostel老闆比咗個密碼我地入去,裡面冇Reception,我地跟佢指示拎咗自己間房,又發現冇冷氣,但book嗰時係寫明有

旅途中大部份住宿都係女神負責book,因為佢對住宿嘅要求係高我少少,佢接受嘅我一定冇問題,但我接受到嘅佢就未必OK 所以大家一直以嚟都好有共識,住宿嘅最終決定權係喺佢度。當日嘅雅典接近40度,雖然我冇咩環境接受唔到,但都明白40度比人呃咗個冷氣係會憤怒 我地雙劍合璧一齊屌鳩間Hostel。嘈咗一大輪都搞唔掂,因為佢根本成間都冇冷氣 最多只能回水。之後又花多咗個幾鐘搵咗另外一間酒店。

其實唔想做啲麻煩嘅旅客,但人在外地有時唔自己爭取,真係好易比人恰

搞完呢壇嘢已經身心俱疲。到咗真真正正可以休息嘅時候,已經下晝五點
如果樓主想了解拜火教,其實現今既天主教、伊斯蘭教都吸收左佢地既教義

大致講光明vs 黑暗,人既靈魂係光明,但惡魔用黑暗的驅體囚禁靈魂,令人被滯留在黑暗既物質世界,人需要守己達成奉獻,死後靈魂就可以重返光明世界

聽聞香港都有幾百個拜火教教徒,好似要老豆係教徒個仔先有得入教,巴打係咪其中一個
我唔係,只係有睇下宗教
第一日戇鳩鳩換住宿搞咗一日,第二日就去雅典衞城

七月嘅雅典非常熱。行一陣就要抖一抖。

同土耳其唔同嘅係,之前一覺得熱就隨時買支雪糕消吓暑,但嚟到希臘,因為歐元區嘅關係,物價即刻三級跳 以為希臘係破產國家啲嘢會好平,原來只係自己太天真。喺度食餐飯閒閒地都十歐八歐

入雅典衞城,三十歐。

細細個就聽過希臘神話。連雅典呢個城市名都係由智慧女神雅典娜變出嚟。呢座古城同伊朗嘅波斯波利斯比較,名氣上完全高一大截,遊客數量都不可同日而語。

雅典景色。

有好多唔同嘅殿。其實最想睇係巴特農神殿

呢座似似地咁嘅樣,但好殘嘅

屌,真係佢

原來修輯緊,點解好似去到邊都中伏
live
繼續出吓圖,不外乎城市景同埋啲遺跡。

城市嚟講雅典都算核突,啲屋白色為主但又有啲雜亂無章,同之前喺立陶宛見到嗰啲相比較為失色;古跡亦冇乜震撼嘅感覺,好多都維修緊咁樣。或者強就強在以前總會聽過一啲關於希臘嘅神話或者文明,然後嚟到就有種「原來係咁樣嘅」嘅感覺。好似印證咗以前教科書啲古希臘嘢唔係吹水咁樣

好多地方都係荒廢咗咁樣,完全冇人入去。

伸部相機入去影吓就算,唔知睇咗啲咩

整個雅典衞城比我一種暴殄天物嘅感覺。佢嘅遺跡係擺咗喺度,但總係覺得展現唔到嗰種應有嘅文化氣派。啱啱去完嘅伊朗波斯波利斯古城同土耳其棉花堡隔離嗰度古城,感覺都比呢度好。一切好似就係為咗收入場費而存在一樣。

希望巴特農神殿整番好之後會好啲

到時一齊再來一遍吧~~
有冇上狼山睇日落
終於live 去過一次西伯利亞鐵路同東歐
所以睇番巴打既遊記好正

做咩要加密

希望你成功
下次去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞