直到世界盡頭(II)

961 回覆
273 Like 5 Dislike
喺分叉路口落咗車,雖然冇乜人跡,但係唔駛驚 諗起上次對烏克蘭人幫我地Call的士,其實唔貴,我地就決定等一陣,睇吓截唔截到。如果真係冇的士,都可以試吓截順風車

其實我嘅旅遊經驗好淺,喺呢個旅程之前,真係從未坐過順風車。睇過其他遊記嘅經歷,每次見其他巴打比好心人接載,都心思思想試吓呢種體驗。只係喺有公共交通嘅地方,又唔想濫用人地嘅愛心,所以都唔會特登有車唔搭走去截順風車。但今次嚟到呢度,就可以趁機會試吓

冇幾耐,就有一部灰白色嘅五人車停低咗。

司機
:Вы идете в сторону?
:Tunnel Of Love!
:(招手叫我地上車)Быстро на поезде
:Thank you!
:Вы лучше, чем деньги дома
:你講乜7?
:100 DOLLARS!

以為係好心人,原來誤會咗

結果司機就車咗我地去Tunnel Of Love。見天色開始暗,我地問司機可唔可以喺隧道口等我地半個鐘,車錢照計,佢一口就應承咗,只要比足100UAH(計返係30蚊港紙)就得。

折騰咗一日,又捱咗一晚夜車,終於到咗傳說中嘅Tunnel Of Love

嚟到就發現我地帶漏咗一樣好重要嘅嘢,就係蚊怕水 呢條比樹包圍住嘅隧道,蚊患同波蘭的森林係同級,企定幾秒想影相已經一堆白紋伊蚊飛落隻手到

最可惜嘅係,我由此至終都唔係玩攝影嘅人,即使去長途旅行都冇帶腳架,連相機都係出發前由死黨借出(最後比我整鳩壞咗 ),喺呢度先至發現唔係所有地方都可以搵到人幫手影相。Selfie又完全影唔出佢係一條隧道。至於嗰個司機,我諗佢係完全唔明點解會有人千里迢迢嚟到呢度,佢直情係冇落到車,又可能係佢唔想出嚟餵蚊

用啲背囊左疊右疊先擺好部機影返少少留念嘅相

雖然我啲相比較核突,但我都幾鐘意呢個地方,一嚟實景佢係靚,二嚟佢冇人,想影幾耐就幾耐留幾耐就幾耐,完全唔會阻住人亦唔會比人騷擾
一諗到影完相成身比蚊咬就好好笑
不過出到黎效果都唔差呀,甜蜜既回憶
離開隧道上返車,先發現原來我地一直忽略咗一個問題,就係下一站我地去邊?

我只知道烏克蘭有條Tunnel Of Love,但去完之後,喺呢個國家我已經唔知應該去邊 唔係話冇晒嘢值得我去探索,而係過咗咁耐,已經冇咗個種每晚要諗定聽日做咩嘅習慣。每日只要有個大概嘅目的地,就大安旨意咁等有趣嘅事情發生。但係呢一刻,我地連嗰個「大概」嘅地方都冇埋。

如果係規模大少少嘅地方,我地都可以搵個地方住,然後瞓醒再隨便周圍行吓,同人傾吓偈。但呢個地方,直情連小鎮都不如,同司機講出返去Klevan嘅巴士站再算,又好似有啲戇居,因為就算去到巴士站,我都唔知應該上咩車,而且夜晚仲有冇巴士我亦都冇check過 司機問我地要去邊,我一片空白,就是旦話車我地去求其一間餐廳食飯。

佢似乎都睇得出我係鳩搭,就追問咁食完飯你地去邊?有冇搵好住宿?我估可能佢係有相熟旅館介紹比我地,但我又唔太想留喺呢個鎮到過一晚,口快快就將烏克蘭唯一我認識嘅城市講咗出口。就係佢地嘅首都基輔。

點知司機話冇問題!唔通佢想車我地去?

由Tunnel Of Love去Kyiv大拿拿三百幾公里,仲遠過香港來回一轉廣洲。雖然呢度啲的士係平,但咁搭法都應該好甘,而且乜有的士會咁樣跨城市架咩

正當我淆底想話我UP吓架咋,叫佢唔好真係車我去基輔之際,佢就話已經到咗。原來佢只係車我地去火車站,我當堂鬆一口氣。亦都冇諗到呢個頹廢嘅小鎮竟然有火車直去首都,咁當初其實係咪可以由Lviv直接落嚟,無需要咁轉折?

司機自動波咁落車幫我地用烏克蘭文買埋今晚嘅車飛,再車埋我地去餐廳食飯。最估唔到嘅係,佢都只係問我地收當初傾好嘅100蚊(30港紙)

一程的士,一次過幫我地解決晒導遊,車飛,同晚餐嘅問題。可惜佢唔識英文,未必聽得明我地嘅多謝。我只好九十度鞠躬答謝佢嘅幫忙。或者係嗰一刻,佢會以為我一個日本人
遇到好人好事,有時都唔知點樣可以答謝人

繼續留名支持
間餐廳其實都好頂癮。

食物就冇乜特別,都係食Pizza,但個老闆就有啲古怪。首先一坐低,見到我地亞洲樣已經好興奮,同呢個地方嘅規模同Tunnel Of Love嘅人流推測,平時係唔會有外地人嚟到呢度。佢見到我地,就係咁問Vodka?Vodka?

因為唔知頭唔知路,加上唔識飲酒,一般情況我地都會先拒絕要酒,睇定啲再算。喺路途上禁酒,的確係會錯過好多同外國人交流嘅機會,甚至比人覺得係唔合群同冇禮貌。但有時啲嘢,都係穩陣啲好,調返轉諗,如果對方因為你唔肯飲就唔同你講嘢,咁呢啲唔尊重對方意願嘅酒肉朋友都係不要也罷

呢個老細見我地唔要Vodka,都冇強迫我地,好快就轉咗Kafe?Kafe?喺俄文,Kafe就係Coffee,老細仲表明係請我地飲。如果連咖啡都推,就好似有少少不近人情,今次我都唯有收咗佢。其實我飲完咖啡夜晚係會瞓唔着,加上尋日一程夜巴,今晚一程通宵火車,再啪埋呢杯嘢我聽日應該攰到斷片。估唔到返工要OT,旅行都有時會被迫搞到冇得休息

我地本身係兩個人坐咗喺四人卡位,佢間餐廳係空的,只得另外一枱有人,而且似乎係老闆啲家人或者朋友。嗰枱人當中有兩個係十幾歲初中樣嘅細路女嚟,有時會入廚房唔知搞咩,應該係老闆個囡。自從我地坐低咗之後,佢兩個囡就成日陰陰濕濕嘴角含春咁望過嚟

可能係想偷睇我女神點解咁靚

而老闆就係一個高大嘅叔叔,應該一手可以的起我嗰種 咖啡嚟到之後,佢就坐埋喺我隔離,女友就係對面位。佢一手搭住我膊頭就同我地傾偈。內容不外乎都係我地喺邊度嚟,做乜走嚟呢度,諗住玩幾耐之類嘅嘢。但我留意到佢好似越坐越埋,搭住膊頭嘅手開始向下掃,牛仔褲中間嘅位置都開始微微突起⋯⋯

一時之間恐懼感由腳底湧上心口,我唔夠力掙扎,佢坐喺外面我坐喺裡面,我根本衝唔到出去。我亦都好驚刺激到佢佢會對女神不利。

我淨係覺得成件事好唔對路。喺自己餐廳到搞呢啲嘢?唔撚係呀嘛屌你老母!
夫目前
婦目前

btw好開心樓主你終於返左嚟
飲酒的確係識朋友嘅好方法
可惜我同樓豬一樣唔太飲
面對身型比自己優勝嘅敵人,只能智取,不能力敵。我見逃離已經唔係可行嘅辦法,就環顧四周,睇吓有冇一啲對自己有利嘅環境元素,靈機一動,諗到退敵之策。

咪話餐廳入面除咗我地,仲有一枱疑似係老闆嘅熟人?我即刻提出原本嘅疑問,到底嗰兩位美女係咪老闆個囡?

加埋Google Translate,佢想扮聽唔明都唔得啦

我提議叫埋佢兩個囡過嚟一齊啤啤佢,藉此喚醒佢嘅良知

就係咁,佢就縮返開兩隻手,叫咗嗰兩個一直含羞答答嘅女仔過嚟,介紹比哥哥識。之後,一切就好似冇發生過一樣。

究竟係我諗多咗,定係我真係差啲菊花不保?對我嚟講,永遠都會係一個謎。因為呢個地方,我呢一生都未必有機會再去第二次。

旅程中好多地方,我都同自己講,好難再有機會重來。所以,每一日都要好好珍惜,每一日都好珍貴。尤其嚟返到嚟之後好似今日咁回想番,就更加覺得當初咁諗係啱,亦好慶幸從來沒有白過過

飲飽食醉之後,我地就提早返車站等。喺唔太發達嘅地方,班次嘅嘢都係唔好信都太足,早返一頭半個鐘去到先可以有備無患 至於點先判斷到一個地方發唔發達?唔駛用劍的,其實入境嗰吓連啲空氣都唔一樣,淨係過關唔駛睇樣就比你入,你就會知。

車站冇人。撚吓貓,等一陣,就上車了。

我想講,火車,真係好有旅行嘅感覺。

睇緊你嗰個
經過一個無眠的晚上後,就到咗基輔。

瞓得唔好唔係因為列車環境有咩問題,純粹係因為杯咖啡。呢一架火車,規格同西伯利亞鐵路係一模一樣,由車厢床位嘅隔格,到熱水裝置同廁所設計,都係同俄羅斯嗰款一脈相承。唯一唔同嘅係,搭嘅人數比較少,買飛比較容易

仲記得之前喺俄羅斯,網上買完飛再去車站換實體飛都有排搞,但喺烏克蘭,上車前兩個鐘買都冇問題,亦唔會要排隊。所以對於想一坐西伯利亞鐵路過吓癮嘅巴絲,除非對俄羅斯嗰段路有情意結,否則我都幾推薦大家嚟烏克蘭坐烏克蘭鐵路

車身都採用咗烏克蘭國旗上面嘅藍黃色調,靚過俄鐵多多聲。再加上落車時候嘅晨光,我個人認為係幾有味道。

忍唔住自拍一吓

去到基輔嘅第一個感覺,時至今日都仍然記憶猶新,就係好撚眼瞓 經歷咗連續兩晚交通工具上的癲簸,我地早已攰到不行。其實唔止係因為近兩日冇覺好瞓,而係由愛沙尼亞開始每隔一兩日穿越一個城鎮嘅生活實在太Chur。自從離開咗俄羅斯之後,淨係喺華沙成功喺同一個住宿點停留三日,而嗰次因為Martin嘅痴線我地其實都係冇休息過。

於是,我地決定喺基輔咩都唔做,好好瞓返一個Full Day先算

好似命中注定咁,打呢篇嘢嘅時候都係夜已深,我彷彿好似當時一樣咁眼瞓

咁多位早啲抖
架車既顏色再加陽光睇落去好舒服
Live左
辛苦你了
Live
基輔最熱門嘅活動,要數切爾諾貝爾核電廠嘅廢墟團。我諗超過一半去烏克蘭嘅遊客都係為咗睇佢。但我地就偏偏冇去到,因為女友唔想特登去接觸啲輻射。

冷靜諗一諗其實冇錯,明知一個地方有潛在風險,又真係冇乜理由去送死,所以冇乜考慮之下,我都支持一齊唔去。有興趣嘅,上網睇吓圖,其實都會睇得到 記得之前有個Post係有位巴打勇闖福島 我只能話,實在沒有咁嘅勇氣去挑戰

於是基輔嗰幾日都係休息為主,行吓附近講唔出名嘅街道。

望吓疏落嘅攤擋,喺城市中心迷路。

未必有出名嘅地標,但總有一兩座建築係會喺心入面留下印象

如果鐘意搵嘢玩嘅,其實都唔係完全冇嘢玩。基輔有條貫穿全個城市嘅聶伯河,應該話整個城市就係依住呢條河嚟興建。而河邊係有唔少玩笨豬跳嘅機會

但望住唔算太靚嘅河景,我都冇咩性趣。有個下晝就咁坐咗喺岸邊嘅沙灘到休息。

仲記得喺休息嘅期間,有對北京嚟嘅夫妻見我地中國人樣,就上前問我地一唔一齊影相,傾咗幾句之後先知個男嘅係醫生嚟。我地就將之前喺俄羅斯睇醫生失敗嘅經歷講比佢聽。當時買完藥膏搽咗一段時間之後其實都好返好多,但見有個醫生喺度不如比佢望一望,拎個意見都好 佢望完就認為係小問題,令我地都放低咗一直以嚟嘅憂慮。

我地傾咗都唔係好耐,為免打擾佢地二人世界嘅時光,十幾分鐘左右我地就分道揚鑣。而成個過程最令我開心嘅,係嗰對夫妻好羨慕我地有咁嘅機會浪遊一年
基輔就係一個價廉物美嘅城市。呢幾日除咗瞓覺,喺市內行吓,每日都喺Hostel附近嘅一間甜品舖食下午茶,用基層嘅價錢,過中產嘅生活

好食到連續三日都去同一間舖

最重要係咩?女友食得開心丫嘛

有時坐吓山頂䌫車。

睇吓博物館同教堂咁。

冇記錯嘅話上面呢張已經係基輔嘅中心,可能係冇咩睇頭,但呢幾日實在係過得幾舒服。最重要嘅原因,應該係呢度嘅物價。港幣兩蚊買一包粉,已經煮到好多餐食。就算入餐廳,廿幾三十蚊已經食得非常滿足 對於啱啱嚟波蘭立陶宛過嚟嘅我地,就好似入咗個結界咁,完全係另一個世界,可以毫冇壓力咁食玩瞓。

女友直情提議喺度睇歌劇。亦係我呢世人第一次入去歌劇院

不安嘅係我淨係得啲運動衫,見到個個唔西裝都有件恤衫咁行入去,我覺得自己完全係謝師宴毒撚咁款

好彩嘅係,又冇比人拒絕我入去喎

做咗山頂嘅朋友 不過太樣衰,就唔自拍了

喺基輔抖咗三四日,我地暫時結束東歐嘅陸路之旅,坐咗一程飛機去土耳其嘅安卡拉。喺土耳其短玩一陣之後再向伊朗進發。呢一段西亞插曲,可算係歐亞段旅程中最多故仔嘅一段,亦係我最回味嘅其中一段路
女神無啦啦變咗女友
罷睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞