直到世界盡頭(II)

961 回覆
273 Like 5 Dislike
1001咗

話說講到扭鳩斷咗條mac機線,短期內可能少文出。 但都想留返個平台可以同大家吹吓水,所以都照開呢個(II)

如果各位巴絲唔介意可能會少啲圖,我都會盡量用電話啲圖嚟𣁋
出住先 又話唔定好快我就買得返條線

貼住少少電話到僅有嘅相先

未睇過上一個post嘅朋友,可以追返:

[一年長途遊記]直到世界盡頭
https://lihkg.com/thread/436262/page/1?ref=ios

一年前某日,我問女朋友,你最想同我去邊度旅行?任你揀一個地方,我帶你去。當時我以為就算唔係講日韓台,最多都只係瑞士冰島等歐洲國家。冇諗過你沉吟半晌,慢慢吐出咗兩隻字:南極。

我真係諗都冇諗過呢世人會去呢度。

但諗深一層,去旅行,就係越冇諗過去嘅地方先越值得去,係咪?上網搵咗啲資料,又數一數呢幾年返儲落嘅積蓄,發覺都唔係冇可能,就算唔夠錢坐破冰船,都應該夠我去到南美洲。傳說中去到阿根廷最南嘅城市烏斯懷亞,有機會有平船飛,不如就去嗰度望一望。最初都係隨口問吓係咪真係想去,但你竟然真係話好。 冇理由男人老狗問完又自己縮沙。 洗濕咗個頭唯有去啦。

就係咁,我遞咗人生第一封辭職信,買咗人生第一張單程機票。由香港出發,經內蒙古、蒙古、俄羅斯、東歐,再飛到古巴,經過半年,真係去到南極。我諗呢個肯定係一個一生無悔嘅旅程。

旅行路線如下:
香港-內蒙古-蒙古-俄羅斯-愛沙尼亞-拉脫維亞-立陶宛-波蘭-烏克蘭-土耳其-伊朗-希臘-保加利亞-羅馬利亞-塞爾維亞-波黑-克羅地亞-斯洛文尼亞-意大利-瑞士-法國-盧森堡-德國-古巴-墨西哥-伯利茲-哥倫比亞-厄瓜多爾-秘魯(北)-南極-阿根廷(patagonia)-智利-秘魯(南)-玻利維亞-阿根廷-烏拉圭(旅程進行中)
希望大家唔好離棄小弟,繼續正皮
樓主個旅程仲有幾耐

Part one 仲有兩個幾月
lm
lm
繼續拉脫維亞

旅行初期,我地都去得幾急。喺里加過咗半個下晝之後,我地都行完想行嘅地方,去過old town,再唔知有咩好做。喺波羅的海三個國家,以至東歐中歐,都總係有個old town係首都,然後入面就會搞到好touristy,開好多紀念品店,同埋外國人最愛嘅咖啡室。通常old town啲建築係幾靚,但對於唔太捨得比幾十蚊買杯cappuccino靜靜地坐低嘅我地嚟講,就總係冇辦法喺呢啲地方搵到容身之所。

我地決定當晚就坐車去立陶宛。

由里加(Riga)去立陶宛首都維爾紐斯(Vilnius),中間會經過一個叫Siauliai嘅城市。Siauliai附近有個可能係波羅的海範圍最有名嘅景點——十字架山。我地就好自然咁決定由Riga去Siauliai。

坐咗一晚通宵巴士就到。因為太早,落車時連巴士站附近嘅商場舖頭都未開門,令本來已經冇咩睇嘅Siauliai更似一坐死城。我地將行李寄放喺火車站,買埋晏晝去首都嘅車飛,就坐巴士向十字架山進發。

當日天氣好好。

十字架山係立陶宛人喺蘇聯佔領期間和平抗爭嘅重要場地,佢地透過呢啲獨立戰爭入面為國捐軀嘅士兵嘅十字架碑,表達佢地嚮往獨立嘅意志。但今日,遊客都可以喺隔離嘅紀念品買個十字架自己插上去。十幾萬個十字架裏面,據講已經有一半係來自遊客。

我地亦搵到來自香港人嘅十字架。希望你夢想成真啦

但咁樣嘅變化會唔會改變咗個景點嘅意義?定係其實只要佢仍然靚就冇所謂?我真係睇唔透。

我地決定將屬於我地嘅十字架同願望,留返係自己心裏面
留名
Lm
新帖留名
LM
新po留名
LM
十字架山係一個好細嘅景點,唔駛一個朝早就行完,坐車返siauliai。落車之後又喺車站等車去維爾紐斯。由尋日喺里加出發開始,不斷都係搭搭車搭車同搭車,坐長途巴亦唔算瞓得好好,所以全日都係迷迷糊糊咁樣。

如果知道去到南美會發現幾個鐘巴士原來算短途,可能當時會珍惜一啲。

夜巴加埋跑咗一個景點,四十個鐘冇正常咁瞓過,去到hostel時已經好似比人打咗一身咁。

呢間hostel起喺啲樹叢入面,令我諗起之前喺北潭涌執咗嗰間士多,環境唔錯。但因為係6人dorm,入到去冇耐成間房就瀰漫住一陣腳臭味,令到第一印像打咗折扣。到底啲味係來自我隻腳定係啲外國人

其實2個人旅行唔駛瞓太多hostel,只要識揀,好多airbnb除返開1個人仲平過hostel啲床位。呢個道理我地都係去咗三個月先發現。所以旅程嘅中後段我地都甚少瞓床位 舒服啲又多啲私人空間
樓主個旅程仲有幾耐

Part one 仲有兩個幾月
岩岩追post,想問Part two會係咩?
正皮先

其實我都未知
正皮
再留名
一個月後出發
但我就無咩筆直
應該玩兩個月左右
參考下樓主去過既地方

巴打去邊
維爾紐斯係我幾鐘意嘅城市,歷史文化自然都共冶一爐。喺hostel附近行出去就有一條掛滿情人鎖嘅情人橋。

可能呢個城市唔算出名,冇人會慕名而嚟掛鎖,所以好多空位剩(但都密過蒙古烏蘭巴托嗰個)。但或者我唔係啲咩浪漫嘅人,所以並冇喺度留低我地嘅印記。反正有你陪我一齊走過嘅街道,就係我嘅情人橋 唔通真係掛個鎖就一生一世咩

可以上去俯瞰呢個城市。

但我地唔捨得比錢

因為想睇KGB博物館。

KGB係蘇聯特務,冷戰時期專係負責監視、竊聽嘅一個組職。呢個博物館就係講立陶宛人當時喺蘇聯嘅控制下嘅日常,坐洗頭艇之類係常有嘅事。

趕車先,有緣繼續
終於開新post

新po留名,追左咁耐參考過plan左唔少路線想去玩下
好野有新post追
祝樓主同女朋友旅程繼續開心平安

我同男朋友都諗著6月開始一年既大旅行呀!我地一路追住你post期待快啲出發架
新post留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞