直到世界盡頭(II)

961 回覆
273 Like 5 Dislike
無睇幾日,一入來追post,幾分鐘就睇晒,留名繼續支持
lm
巴打請埋女友去?好男人
繼續推
其實都冇話邊個請邊個,都係邊個方便比錢就邊個比
係我自己得張濕鳩銀聯,離開咗歐洲就幾乎用唔到,後半所有錢都係女友用plus卡㩒 咁我咪負責上網買機票同book嘢
會繼續出 多謝支持
今晚有冇
今日先見到個 post,我半年後都打算辭職遊世界去南極
請問整個旅程洗費幾多?南極實際上洗左幾多?
同埋你相機 GoPro 電去到果邊實際可以影到幾耐?
我打算自己一個人去,最擔心係溝通問題,因為英文好一般
都係睇你玩幾耐,我地就一人十五萬左右,玩咗十個幾月。南極實際上船飛3萬6,因為冇得提早買就捱咗程貴機6千幾飛去上船嘅城市Ushuaia。

聽過有人八萬蚊玩到年半,真係睇你接受到咩程度嘅慳錢,你有精力日日搵couchsurfing/露營可以慳好多住宿,捱長途巴/提早計劃好機票都慳到錢。

啲電其實大部份住宿都充得到,大約預一兩日嘅電量就可以無限影,譬如gopro電一舊影兩三個鐘到,你咪預算下要帶幾多粒(我就兩粒)。除非要join啲幾日冇電充嘅團,例如蒙古戈壁七日,再諗辦法,當時我係借團友嘅太陽能板)。入阿馬遜雨林之類都有機會唔係日日有電,可以join團前問清楚~當然都視乎你大致會去咩地方,去西歐半年同西非半年要做嘅準備就完全唔同!

溝通都無需太擔心,有膽講就可以,唔太叻最多係傾唔到太學術性嘅嘢,一般交談應該問題唔大,何況有google translate,或者試下學啲簡單當地語言更好
多謝你 見到都覺得刺激
咁請問係南極啲相機 GoPro 發唔發揮到作用?因為天氣凍始終用唔得耐
繼續追文先 遲下有問題希望可以再問你
發揮到作用 其實都唔係太凍,因為去嘅時候一定係夏天,大約有零至五度,仲暖過歐洲嘅冬天。而且可以喺落船之前叉爆晒所有嘢。同埋每次都係落去一、兩個鐘,完咗上返船又再叉過。好多阿伯阿婆就噉用電話影,冇聽過有人壞電。

有咩想知隨便問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞