直到世界盡頭(II)

961 回覆
273 Like 5 Dislike
留名
留名
豬持

絲打去邊度大旅行
KGB特務博物館,最有感覺莫過於見到呢張圖片。

1989年8月23日,約二百萬名愛沙尼亞、拉脫維亞同埋立陶宛嘅人手拖手由愛沙尼亞嘅塔林,連成一線直到維爾紐斯,築成咗一條六百幾公里,叫做baltic way嘅人鏈,以示三個國家嘅人同心抵抗蘇聯。

呢三個國家今時今日嘅總人口加埋都係得六百幾萬人,當時可能只得四五百萬。不過按今時今日嘅腥趕邏輯,你都可以話仲有三百萬人冇行出嚟,即係支持蘇聯嘅人先係大多數。

點都好啦,呢啲故事就好似小說情節一樣,係唔會發生喺我地嘅周圍

有時都覺得自己好唔爭氣,點解睇到呢啲圖片或者啲歷史事件,就總係忍唔住感懷身世咁諗埋啲無謂嘢。但無論我地點樣諗,啲仆街司長都係唔會有報應。唔應該坐監嘅人都係會繼續坐監。

行返出嚟,華麗嘅博物館門口,就好似嘲笑緊呢個人類世界由此至終都係冇進步過。
我地會去中美南美
响哥斯達黎加做幾個星期樹懶義工
之後上歐洲再經俄羅斯蒙古返中國
諗緊中間去唔去埋中亞果堆
路線同你地相反方向呀!
不過地方應該都係差唔多
睇完沉重嘅歷史,望住一啲污染都見唔到嘅藍天白雲,世界好似唔太真實。

我地決定去睇返啲近代少少嘅嘢。維爾紐斯有個公民教育中心(Centre for Civil Education),專講作為一個立陶宛人嘅責任同義務。

由於真係比立陶宛人睇嘅關係,絕大部份嘅介紹都係得立陶宛文。 但其實咁樣都冇咩唔好,唔通作為香港人好地地有廣東話唔用而用蝗語?

呢幅圖就係講政府開支嘅分配。如果拉低嘅教育嘅開支,醫療就會升高咗,諸如此類。竟然會有國家咁鼓勵市民了解同監察政府嘅財政,我唔係好習慣

有啲就可能同我地關係密切啲。呢度介紹全世界有咩地方嘅國籍法係根據血統主義,有邊啲係根據出生地主義。即係有啲國家你只要喺嗰度出世,就自動成為佢嘅人;但有啲地方,就係你老豆老母係佢嘅人,你先可以成為嗰個國家嘅公民。立陶宛同歐洲所有國家,都係血統主義。但美洲地方,就大部份都係喺嗰邊出世就做到當地人,所以有好多中國人會衝去美國加拿大生仔。就算係拉丁美洲,亦可能係為呢個原因而有好多華人區

如果來生唔想做腥趕人,不妨諗吓去巴基斯坦或者坦桑尼亞生B,至少可以為呢個地方留啲血脈

可能去吓去吓就會出現新嘅諗法,到時再睇吓想唔想去都未遲
希望有機會睇到你地嘅分享
G持
上咗去一座小山睇Vilnius嘅全景。

立陶宛嘅建築風格已經傾向東歐,相比起愛沙尼亞同拉脫維亞,同波蘭反而更加相似,可能同佢地歷史上嘅淵源有關。原來喺十五六世紀,歐洲曾經出現過一個叫波蘭立陶宛王國嘅物體。

落返山,仲有紅扑扑嘅教堂。

最後一個Vilnius嘅地方,我地揀咗去Užupis。Užupis係Vilnius入面一個小社區,由蘇聯時期就已經係唔少藝術家聚集嘅地方。因為好多露宿者同妓女喺度聚居,漸漸就成為咗被社會遺忘嘅一個角落。但正因為咁,反而令到呢個地方特別起嚟。97年嘅愚人節,佢地自己宣布Užupis成為一個獨立嘅共和國,仲好認真咁創造晒屬於自己嘅國旗同憲法,甚至選出咗自己嘅總統。

佢地將自己嘅憲法用廿幾種語言寫出嚟。最令人喜出望外嘅,係竟然有繁體字版本。呢度嘅藝術家的確係有品味

如果喺香港整啲咁嘅嘢,我諗坐監都似。

喺一個講句粗口已經要停學,容唔下任何嘢嘅地方,真係連講笑嘅權利都冇。

上面貼錯咗圖 紅教堂係呢張
成程打算洗幾錢
繼續推post
人在外地仍然關心香港抵讚
我地都係諗住再邊行邊諗
好似巴打咁有毅力keep住分享唔容易呀,到時有機會實會分享
lm
坐咗一晚車,嚟到波蘭華沙。

嚟波蘭同好多人一樣,主要係想睇奧斯威新加集中營。而集中營其實比較近一個叫Krakow嘅大城市,所以我都唔知點解嚟華沙。

但估唔到唔知做咩要嚟,喺呢個城市反而遇到東歐一段最深印象嘅一件事。

朝早六點幾已經落車,因為中午先可以上couchsurfing嘅host嘅屋企,而我地又攰到得返半條一命,又拎住好多嘢,所以只係喺車站搵咗間老麥頹坐

老麥出面就係呢座全東歐隨處可見嘅塔,有個朵叫做史太林蛋糕。

我地就係望住呢座蛋糕,食我地嘅豬柳強早餐。
又夠鐘check out,夜少少(巴西時間)繼續
成程打算洗幾錢

暫時我估都每人十二三萬
之後唔知啦
人在外地仍然關心香港抵讚

都只係廢噏兩句
支持
黎明
繼續留名
不過上一個po 都未追完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞