[一年長途遊記]直到世界盡頭

1001 回覆
1657 Like 9 Dislike
一年前某日,我問女朋友,你最想同我去邊度旅行?任你揀一個地方,我帶你去。當時我以為就算唔係講日韓台,最多都只係瑞士冰島等歐洲國家。冇諗過你沉吟半晌,慢慢吐出咗兩隻字:南極

我真係諗都冇諗過呢世人會去呢度。

但諗深一層,去旅行,就係越冇諗過去嘅地方先越值得去,係咪?上網搵咗啲資料,又數一數呢幾年返儲落嘅積蓄,發覺都唔係冇可能,就算唔夠錢坐破冰船,都應該夠我去到南美洲。傳說中去到阿根廷最南嘅城市烏斯懷亞,有機會有平船飛,不如就去嗰度望一望。最初都係隨口問吓係咪真係想去,但你竟然真係話好。 冇理由男人老狗問完又自己縮沙。 洗濕咗個頭唯有去啦。

就係咁,我遞咗人生第一封辭職信,買咗人生第一張單程機票。由香港出發,經內蒙古、蒙古、俄羅斯、東歐,再飛到古巴,經過半年,終於踏足南美洲。去唔去到南極?我唔知。但我可以肯定呢一年會係一個一生無悔嘅旅程。

旅行路線如下:
香港-內蒙古-蒙古-俄羅斯-愛沙尼亞-拉脫維亞-立陶宛-波蘭-烏克蘭-土耳其-伊朗-希臘-保加利亞-羅馬利亞-塞爾維亞-波黑-克羅地亞-斯洛文尼亞-意大利-瑞士-法國-盧森堡-德國-古巴-墨西哥-伯利茲-哥倫比亞-厄瓜多爾(旅程進行中)

全個旅程其實冇特定路線,總之大方向就係一路向西。最初諗過要去約旦以色列,結果冇去;反而冇喺計劃之內嘅伊朗就中途心血來潮去咗。我地冇刻意堅持要用陸路,冇特別推崇亦唔介意窮游,一切隨心。旅行同生活一樣,講到尾最緊要過得開心。

利申第一次寫遊記,如果有巴絲睇會寫到尾,如果冇人睇就爛咗尾都冇人知。 唔識影相,啲圖核突睇得辛苦嘅麻煩屌細力啲。
Lm

南極我結婚前都想去
第一站揀咗去內蒙古,全因想坐西伯利亞鐵路入歐。好多人會有北京開始一路坐上去,但因為我地兩個之前都去過北京,所以想試吓去啲未去過嘅地方,令個旅程一開始就刺激少少,於是起點就定咗做北少少嘅呼和浩特。

喺香港機場就飛得多,去深圳飛就第一次。因為懶得轉機,所以焗住坐海南航空由深圳飛入去。穿過咗水貨客木人巷,搭咗個幾鐘地鐵之後,終於到咗深圳嘅寶安機場。

除咗周圍都係簡體字,同埋有陣濃烈嘅內地氣色之內,其實係幾有規模。

搭國內機唔駛過海關,寄完行李冇乜野做就坐喺度等上機。

等嘅時候覺得好夢幻,有種唔敢相信旅程已經開始咗嘅感覺,同時又有少少不安,會諗埋啲無謂野,例如班機會唔會無啦啦取消咗,然後我個旅程未出發就結束?女朋友屋企人又會唔會突然北上要返個囡?諗諗下又等等下,就到咗登機時間。
上蒼保佑,班機都正正常常,連常見嘅delay都冇出現,貶下眼就到咗內蒙古。

就係呢廿幾公斤行李,陪住我地過嚟緊嘅春夏秋冬啦。

始終係第一日,旅行一年流流長,想有個順利少少嘅好開始,所以一落機都冇乜考慮就搭的士去預先訂好嘅住宿了。開左車先發覺個司機唔識講普通話,淨係識個蒙古語。 諗住喺祖國嘅教育下,應該全民都會識講幾句,點知原來冇野係必然。好彩一早download定百度地圖,照住個GPS揸都總算去到。

落車已經天黑。

轉入後巷就到咗呢間安達客棧。點解會book佢?因為佢係hostelworld入面唯一一間住宿。

因為預計都會喺度留幾日,又見佢都幾多外國客住,所以一口氣就擺低咗三晚錢,廢事之後冇位要周圍搵住宿。

間野入面靚過門口。

安頓好之後,擺低個袋,就出去覓食。

或者第一日嘅心理壓力比較大,又或者已經唔係十八廿二,淨係坐程飛機乜都未做都覺得好攰。冇乜精力去搵啲咩特色野食,就咁喺安達附近隨便食。間舖頭叫「十秒到過橋米線」,啱晒餓到乜都唔想諗嘅我地,睇吓你係咪十秒到先。

等咗超過十秒,終於有得食。 淨係食啲配料同醬都飽。

返到房,喺十度左右嘅溫度下沖凍水涼,忽然覺得又凍又攰。我竟然有啲迷惘,究竟我係咪可以完成呢次旅程,直到世界盡頭?
Lm

南極我結婚前都想去

預祝你結婚+去南極成功
預算洗幾錢?

主要駛費都係南極船飛,暫時睇資料都係六七千美金起跳,希望去到烏斯懷亞有神蹟出現

其他地方拉勻大約三百蚊一日,已經過得幾舒服
留名
我信你唔會爛尾嘅!加油
LM
留名支持
留名
洗唔洗搞咩申根簽證果d?
必須留名
留名
加油~我後生D OR有錢都想咁做
做咩 星期日有幾多世界級既旅遊POST

留名
LM
巴打覺得墨西哥、伯利茲、哥倫比五治安如何?同埋當地人有友善嗎?
巴打加油

你之後會經過既幾個國家,即係秘魯、玻利維亞、智利、阿根廷甚至巴西我都去過下,有咩需要幫手,例如住宿、景點推介即管出聲
巴打覺得墨西哥、伯利茲、哥倫比五治安如何?同埋當地人有友善嗎?

belize 首都
治安 麻麻地 入夜唔好一支公行
但 主要出島玩 浮潛o個d地方 冇咩問題

ps: 伯利茲d 士多
好多香港人/廣東台山人
有咩事搵佢地幫手就得 同聲同氣
係有鴻福堂 同 加多寶賣架dllm

墨西哥人 very fucking nice
普通遊客去既地方 治安唔會太差
當然冇亞洲國家咁好 但唔使太怕

columbia 我未去過就唔知了
不過聽親評價都好好

反而係樓主而家去到既呃瓜
我成日都聽到有backpacker比人搶劫rofl
加油!留名支持
lm
lm
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞