[經典共賞] 牛仔 • Workwear • 軍褸 • Country Style (2)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
摺袖
好多時原版陸軍褸同workwear都會摺
Free&easy有兩期書講dad's style
封面係eric clapton
好推薦大家搵黎睇,因為都幾多經典野同幾集中
另外就係兩本講原版牛既boon
可以講係原版天書
去搵下先

係fingerxxxx 入左呢件
4折左 四舊幾水
好似有conmar zipper
內膽無毛毛 係件可拆式背心
貪有個款 平平地入
其實薄身D仲啱香港天氣

係fingerxxxx 入左呢件
4折左 四舊幾水
好似有conmar zipper
內膽無毛毛 係件可拆式背心
貪有個款 平平地入

都幾好呀!
今日係31 Dec 2017..... 係Cone denim White Oak 關廠日。 RIP

從明天起世上再無Made in USA 嘅Cone denim. 真係非常可惜。 Cone denim 百多年嚟標誌住最優質純樸美國denim。 同Levi’s 有超過一百年合作關係。 White Oak 廠係Cone Denim 係美國本土最後一間原廠。

現在Cone Denim 只係得Mexico 同支那 兩間廠,Cone denim 從此再無意義, 只留下歷史。
其實Cone Mills 同日牛發展係有密切關係架。

係六十年代初,石西貿易公司的Tetsuo Oishi-san, 好想做日本第一條牛仔褲。佢要求Levi的供應商Cone Mills俾牛仔布佢但被拒絕。他轉而同Georgia 州嘅 Canton Mills達成協議,供應牛仔布俾佢造牛仔褲。然後用Canton Jeans 品牌出售。1963年首次岀現嘅Canton Jeans好可能就係日本第一條牛仔褲。

Oishi-san之後同岡山的Maruo (丸尾)一齊生產Canton Jeans 供應關西。幾年之後,Maruo同Oishi 反左面,Maruo 成功係 Cone Mills買到B級嘅牛仔布,仲係1967年推出了Big John品牌。之後幾十年Big John都係最成功嘅日牛。

由於Maruo 係係岡山兒島(Kojima),從Cone mills 嚟嘅布同技術就令到Kojima 成為日牛聖地。

又學到野
謝謝樓主
買左條type1牛仔嬲
尋日浸左一次諗住佢會軟少少
點知仲硬左
點搞
著番軟就ok
著一排會軟返
著多D
係屋企著返日就fit哂
好慘 咁多負皮 平有平玩貴有貴玩姐

今年sugarcane仲有一批cone mills
如果係hk戴應該好熱
Good wor, 本身仲考慮緊美版LVC
fyi. 我170cm, 65kg, chest 37in
買左size 32,身長,䄂長都啱,入面加件外套好fit.

size 30 & 32 長度一樣,chest位差2in,主要睇你chest位啱唔啱
thanks ! 呢個reference好因為高度差不多,我可能重多一兩kg胸有38" , 我估唔預入面著得多32應該差不多喇!
牛仔褲穿左窿要補有冇介紹
唉咁唯有算數,keep 住先
補一塊牛仔布上面
denimio 1月1 有20%off。 buzz n-1 原價3000…-完2400買唔買得過 定係日本直接買抵d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞