黑色星期五 戶外用品 買買買 [2]

993 回覆
19 Like 4 Dislike
原來係咁,謝謝潮偉巴打釋除疑慮。

今日唔算極凍,三度左右。耳還好,手就真係凍,有帶手套。反而腳都覺得幾凍下,韓國果隻真係濕凍黎。
我無老點你啦? 韓國氣溫可以唔係0度以下, 都會凍到飛天. 濕凍你真係心震出黎
巴打冇錯,多謝指教。今日落雨,而家未出去,都有啲驚。
腳真係幾凍下,以後可能要著勁啲嘅保暖褲。見到果好多人著啲cover搵大脾甚至小腿嘅羽絨,應該都好實用。
一月份會去韓國,原本打算買montbell件1101501,但岩岩見到columbia outlet件三合一down jacket有折,請問兩件揀邊一件好?
Montbell 1101501 呢件暖好多喎. 呢件係800 fill 羽絨. 基本上價錢都反影左. 羽絨個建議價格係從來無死錯人, 邊件貴d, 就邊件暖d.
想賣全新beta sv 黑色size M,有冇人有興趣?
之前用alpha原廠rma換番黎
ps: 厚身n80p-x goretex pro
暖氣係堅煩,一來焗,二來身會痕
Rab 2017 photon x 做緊140 pounds
唔係出事,要睇你件褸個面料織得夠唔夠密。
一般貴既大褸層面料夠密,例如 TNF Sub Zero 就唔會有野飛出黎。
但係有 d 特登偷輕既褸,如 Montebell 既羽絨內膽,
因為本身為左輕量化 d 料無咁密,就會間唔中飛一條半條出黎。

當然你見到成堆咁飛出黎就應該係穿左。
我著緊件U記 就係咁..一揹埋背包, 入面件衫就會痴好多"毛"(羽絨)
但件羽絨係無爛..........次次都要用膠紙痴返走D毛
U 記 ... Uniqlo ?
如果係 Uniqlo 的話,呢個係完全正常。
平價貨仔邊會有靚面料比你,
唔一堆咁飛出黎已經要還神。

你仲應該要感謝佢唔比 d 靚既羽絨你,
越靚既羽絨料因為可壓縮程度越大,
結果更加易走出黎。越靚死得越快,
轉個頭成堆咁飛走晒。

等緊轉運黎香港
雅蘭地庫間野 大家點睇
各位係點洗羽絨? 拎去洗衣店乾洗丶自己手洗丶定用洗衣機洗? Google見到有好幾個方法。

https://topick.hket.com/article/1264031/羽絨清洗5%20招 水洗還是乾洗?
https://www.cmoney.tw/notes/note-detail.aspx?nid=22629
巴打 1月頭會去大阪 如果手套方便有無推介邊度買好 最好平平地 因為只係for旅行幾日用
大阪邊洗手套....
https://youtu.be/3RB0du_AZuo

呢件係咪仲堅過fission sv ?
Ceres SV > Firebee AR > Fission SV

Ceres SV 係Arcteryx 最暖既羽絨. 我自己個人鍾意Firebee, 因為最輕身而暖度最接近Ceres SV. Fission SV 佢100% 防水, 不過我唔行山對我黎講係零用途.
呢件似明日之後果d氣侯先著得
想請教下
零下 兩三度爬山 雪地同超多樓梯
手套同下半身 有咩好介紹
想問下 S SIZE ATOM AR 外面配BETA SL 既話, 係要配M SIZE 定 都係S SIZE就得?
beta sl試過m隻袖好撚長

利申:atom sl著small
sor9ly , atom lt先啱
atom lt S碼 搭 beta 一定係 S,
beta 個cutting 鬆身

如果係 aplha 就睇你要著多幾多件衫係入面, S 著落會幾修身, 好睇但著唔到太多件, 不過香港著既話, 洋蔥著法己經夠成個冬天玩, 著多件都焗死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞