黑色星期五 戶外用品 買買買 [2]

993 回覆
19 Like 4 Dislike
嚟緊去大阪 有咩日本山系牌子正 想要褸

Superdry

superdry 唔係日本牌子
Post 1 爆左. https://lihkg.com/thread/468281/page/1

Arc'teryx 分2大類. 一種係Shell jacket. 100%防風防水. 不過唔係好保暖, 你當佢係雨褸擋風雨. 另一種係Insulated Jacket. 只係抗水, 未到防水. 可以就咁著或著係Shell jacket 入面. 有羽絨級數既保暖能力, 不過唔係用羽絨, 係人做羽絨 Coreloft. Coreloft 比普通羽絨最大既好處, 係防水透風. 濕左仍然保暖同快乾, 並且可以壓縮方便攜帶.

arcteryx-beta-lt-hybrid-jacket, 呢件係Shell jacket. 只檔風檔雨, 唔保暖架.

Arc'teryx Atom LT Hooded, 初冬天氣用. 我係香港12度都著呢件夠暖.

Arc'teryx Atom AR Hooded , 0-12 度用

Kappa Hoody - 北海道既負5度我都係著住佢. 追極光負15度仍然ok

RETHEL JACKET - 滑雪樓

Nuclei AR - 係Atom AR 既Windproof 版. 防風抗水, 0-12 度適用.

Fission SV Jacket - Arcteryx 全系列第2最暖既 jacket, 100% 防風防水. 貴!

綠色係咪即係你講第一件黑色既純風褸唔保暖?
Post 1 爆左. https://lihkg.com/thread/468281/page/1

Arc'teryx 分2大類. 一種係Shell jacket. 100%防風防水. 不過唔係好保暖, 你當佢係雨褸擋風雨. 另一種係Insulated Jacket. 只係抗水, 未到防水. 可以就咁著或著係Shell jacket 入面. 有羽絨級數既保暖能力, 不過唔係用羽絨, 係人做羽絨 Coreloft. Coreloft 比普通羽絨最大既好處, 係防水透風. 濕左仍然保暖同快乾, 並且可以壓縮方便攜帶.

arcteryx-beta-lt-hybrid-jacket, 呢件係Shell jacket. 只檔風檔雨, 唔保暖架.

Arc'teryx Atom LT Hooded, 初冬天氣用. 我係香港12度都著呢件夠暖.

Arc'teryx Atom AR Hooded , 0-12 度用

Kappa Hoody - 北海道既負5度我都係著住佢. 追極光負15度仍然ok

Nuclei AR - 係Atom AR 既Windproof 版. 防風抗水, 0-12 度適用.

Fission SV Jacket - Arcteryx 全系列第2最暖既 jacket, 100% 防風防水. 貴!

無錯

無錯

依家仲有冇優惠

無錯

依家仲有冇優惠

追下post先啦,咪都係個幾個網,有就有,無就無
Fleece黎講,各位巴絲有冇介紹? 如果budget係500左右……
小弟一月去北海道 各位有冇手套推薦下
其實一件heatech 一件唔太厚既hoodie 加Columbia Fleece 同3 in 1 ($2999)個件夠唔夠頂芬蘭? 小弟稔住咁樣去個邊讀書
如果要買 應該要再買咩? 感謝
Fleece黎講,各位巴絲有冇介紹? 如果budget係500左右……

除左U 記,諗唔到$500可以買到咩
其實一件heatech 一件唔太厚既hoodie 加Columbia Fleece 同3 in 1 ($2999)個件夠唔夠頂芬蘭? 小弟稔住咁樣去個邊讀書

點解唔買Patagonia R3
今日著左kappa hoodie +長就tee ,岩岩好,好理想

多謝潮偉巴打介紹各arctery 款

Helsinki都唔叫太涷
好似0下幾度
有down都ok
不過冬天去lapland就唔得
-20--40度
今日著左kappa hoodie +長就tee ,岩岩好,好理想

多謝潮偉巴打介紹各arctery 款

Kappa hoodie好暖?

咁忘記果500蚊,一般大家會買邊咩牌子

Helsinki都唔叫太涷
好似0下幾度
有down都ok
不過冬天去lapland就唔得
-20--40度

咁要去Lapland 要著多邊件

咁忘記果500蚊,一般大家會買邊咩牌子

出旺角雅蘭睇啦,不過好多款都要上網訂先有
https://www.mammut.com/p/1010-24750-5924/nordwand-hs-thermo-hooded-jacket-men/

mammut類似呢d頂到幾多度?

Combination of Primaloft Gold Active® 100 g and 80 g insulation with 4-way stretch for the optimum balance of heat retention, breathability and freedom of movement

100gram insulation, 重655 gram 成件野. 都幾重喎given 得100gram 係人做羽絨.

100g insulation 約低過Atom AR 水平, 都係0~12 度. 不過Mammut d 褸真係好鬼重
今日atom LT啱啱好

呢種天氣真係岩岩好 底衫+Atom lt +多件風褸

我薄長袖加Atom LT 都好夠
最多加件Montbell 薄goretex 外套喺外邊
arc'teryx thorium ar同atom ar邊件好d
潮偉巴打你之前提到,你有次去首爾要戴埋耳笠同手套先掂,想問下你有冇戴埋帽? 同埋耳笠手套果啲要求高唔高? Thanks
arc'teryx thorium ar同atom ar邊件好d

Thorium ar輕啲,可壓縮但洗麻煩。atom重啲,褶起大舊,但洗容易
其實人造羽絨(Primaloft/Coreloft)呢啲係咪唔好摺太多
之前見過啲post話摺得多啲fibres易斷,保暖能力會大跌
潮偉巴打你之前提到,你有次去首爾要戴埋耳笠同手套先掂,想問下你有冇戴埋帽? 同埋耳笠手套果啲要求高唔高? Thanks

刀割咁, 韓國既12月. 我無帶帽, 不過耳笠係Columbia 既, 唔係街邊貨啦. 手套要d 真係預你滑雪個d. 你唔係當地人你帶隻薄既手套去實出事. 唔好諗住搵對濕勾手套, 凍到隻手無反應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞