黑色星期五 戶外用品 買買買 [2]

993 回覆
19 Like 4 Dislike
請問gore@WINDSTOPPER 係咪完全唔防水
介紹剩係講透氣但又放左係防水物料到 同gore@tex相比差得遠唔遠

親身試過, 15分鐘落住雨行係無問題. 長過唔知.

落大雪係公園行2粒鐘, 成身都係雪, 上車之後都無濕
潮偉巴打你之前提到,你有次去首爾要戴埋耳笠同手套先掂,想問下你有冇戴埋帽? 同埋耳笠手套果啲要求高唔高? Thanks

刀割咁, 韓國既12月. 我無帶帽, 不過耳笠係Columbia 既, 唔係街邊貨啦. 手套要d 真係預你滑雪個d. 你唔係當地人你帶隻薄既手套去實出事. 唔好諗住搵對濕勾手套, 凍到隻手無反應

鞋係咪都係波鞋? 有冇話著對厚啲既襪咁

波鞋無問題

你有冇Fleece推介
行過overlander同columbia,columbia做緊特價頗平(三百幾四百幾都有),但係唔知可唔可靠,又睇過Montbell既fleece。同埋想問200針既fleece再加羽絨會唔會臃腫?

我唔著fleece, 幫你唔到. 我去到北海道負5度都係columbia保暖內衣, 普通去街笠衫, kappa hoody....

總共三個layer? 潮偉巴打你體質算唔算耐寒?

我怕冷. kappa 好暖架.....仲要100% 防風

首爾啲風勁唔勁,有冇香港所謂凍風咁難頂?

波鞋無問題

你有冇Fleece推介
行過overlander同columbia,columbia做緊特價頗平(三百幾四百幾都有),但係唔知可唔可靠,又睇過Montbell既fleece。同埋想問200針既fleece再加羽絨會唔會臃腫?

我唔著fleece, 幫你唔到. 我去到北海道負5度都係columbia保暖內衣, 普通去街笠衫, kappa hoody....

depend on 日子, 邊講得埋. 不過肯定係香港既濕凍, 凍2倍咁.

老實, 其實你唔洗點諗咁多. 有錢既Kappa hoody, columbia 耳笠, 似樣既厚身手套, columbia 保暖內衣, 呢幾樣你點度都要買.

唯一你可以慳既, 就係kappa hoody 換另一款700 fill 以上既羽絨, 而件褸最少要有400gram 以上重.

呢幾款野你唔洗點諗, 係實要買. 唔好諗啦, 扑鎚啦.
買左件 Alpha AR大碼,著埋layer 係入面衫身岩,但個袖勁撚長
有冇巴打去過睇極光,二月三月最勁, 但亦好凍, 裝備唔夠4月中先去會唔會睇唔到?
買左件 Alpha AR大碼,著埋layer 係入面衫身岩,但個袖勁撚長

預你舉高隻手時唔拉起左件褸

鬼佬size.....無計

波鞋無問題

你有冇Fleece推介

depend on 日子, 邊講得埋. 不過肯定係香港既濕凍, 凍2倍咁.

老實, 其實你唔洗點諗咁多. 有錢既Kappa hoody, columbia 耳笠, 似樣既厚身手套, columbia 保暖內衣, 呢幾樣你點度都要買.

唯一你可以慳既, 就係kappa hoody 換另一款700 fill 以上既羽絨, 而件褸最少要有400gram 以上重.

明白了。。。多問一句,650 fill 500幾gram相比800 fill 400零gram,係咪差好多?

預你舉高隻手時唔拉起左件褸

係,arcteryx patagonia d店員係咁解釋。

你有冇Fleece推介

明白了。。。多問一句,650 fill 500幾gram相比800 fill 400零gram,係咪差好多?

呢d嘢價錢反映一切喇
tnf us一定要用美國信用卡

呢d嘢價錢反映一切喇

正解. 一分錢一分貨, 唔會死錯人. 可以好肯定話你聽800 fill 400幾gram 暖好多, 唔會係dd 既分別
如果2月頭去北海道 大約負10度-負20度

咁樣著夠唔夠?

內到外:
Uniqlo ultra warm > montbell fleece > Arc’teryx Proton LT > Arc’teryx Beta LT hybrid

打算塞多個暖包長期跟身

咁樣著夠唔夠?

內到外:
Uniqlo ultra warm > montbell fleece > Arc’teryx Proton LT > Arc’teryx Beta LT hybrid

打算塞多個暖包長期跟身

你頂到-5 度當你贏

咁樣著夠唔夠?

內到外:

打算塞多個暖包長期跟身

睇你做唔做運動 做運動就唔好著 Uniqlo ultra warm, 呢件野唔出得汗
一出汗就會好凍

其實個身著成咁 好小話真係會凍 最危險往往都係腳同手同頭
好好保護呢幾個部位 負20 其實都唔係咩咁特別
因為衫本身唔會主動發熱 你KEEP 到你身體發出既熱力
負10定負30 差別不大

我試過負45~50度超大風 都係著4件, 不過外面就係 Fission SL
都冇咩問題, 反而真係手同腳先你重點 唔好忽略呢D 地方
剩係顧個身

佢似係就咁旅行. 唔係滑雪. 好難會generate 到足夠熱量用個幾件野頂.

話說出汗多的話用咩保暖內衣好?

咁樣著夠唔夠?

內到外:

打算塞多個暖包長期跟身

睇你做唔做運動 做運動就唔好著 Uniqlo ultra warm, 呢件野唔出得汗
一出汗就會好凍

其實個身著成咁 好小話真係會凍 最危險往往都係腳同手同頭
好好保護呢幾個部位 負20 其實都唔係咩咁特別
因為衫本身唔會主動發熱 你KEEP 到你身體發出既熱力
負10定負30 差別不大

我試過負45~50度超大風 都係著4件, 不過外面就係 Fission SL
都冇咩問題, 反而真係手同腳先你重點 唔好忽略呢D 地方
剩係顧個身

佢似係就咁旅行. 唔係滑雪. 好難會generate 到足夠熱量用個幾件野頂.

話說出汗多的話用咩保暖內衣好?

唔好用棉
有冇巴打去過睇極光,二月三月最勁, 但亦好凍, 裝備唔夠4月中先去會唔會睇唔到?

4月中
你都係12月去Australia睇算啦
借問聲如果1-2月去芬蘭睇極光
以下裝備頂唔頂到約-20度嘅靜態活動?

手套,羊毛襪,冷帽頸巾少不免
Base layer smartwool nts250
mid layer fleece + atom ar
外層 有件the north face hyvent 防水風褸

主要疑惑係中層揀atom ar+fleece定係需要kappa 先足夠,請各位幫忙解惑
借問聲如果1-2月去芬蘭睇極光
以下裝備頂唔頂到約-20度嘅靜態活動?

手套,羊毛襪,冷帽頸巾少不免
Base layer smartwool nts250
mid layer fleece + atom ar
外層 有件the north face hyvent 防水風褸

主要疑惑係中層揀atom ar+fleece定係需要kappa 先足夠,請各位幫忙解惑

官方答案. 應該唔得.

是咁的
小弟遲下會去旅行 當地係0度左右 亦都間中落雪
而日後都會行大約3000米嘅山/去西藏高海拔地方旅行
所以想買件防風防水唔洗煩嘅嬲

就想問下如果問買一件三合一其實夠唔夠 ???

另外係有無邊個牌子比較好?

你咁既case 買Arcteryx 貴到飛天, 買montbell 啦

https://en.montbell.jp/products/goods/disp.php?product_id=1102432

多謝巴打
睇落又唔無太貴

巴打想問下知唔知邊到買比較平?
想試下上身先

巴打我終於買左你講個件
如果去0度地方係咪基本著件打底+長袖衫/衛衣+嬲就搞掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞