(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館 (2)

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
想問下lalan寫有貸切 但寫住男1女1混0 即係可唔可以同女朋友一齊浸

貸切你哋喺入面玩咩都無人理 不過注意音量
想問下lalan寫有貸切 但寫住男1女1混0 即係可唔可以同女朋友一齊浸

應該係講緊兩樣野,有貸切之餘另外一 1 男 1 女 0 混即係有男女湯各一,冇混浴。
有無巴打去過伊勢住過伊勢神泉..評價如何? book左下年4月去
嚟緊去東京會住一晚河口湖兩晚箱根
諗住三晚入面其中兩晚住溫泉旅館
箱根嗰邊已經揀咗一晚住武藏野別館
依家應該箱根住多晚溫泉旅館
定係河口湖嗰晚住溫泉旅館好
[/quote]佢四面牆其實無咩feel,反而個展望風呂朝早望出去係一片雪地,非常正[/quote]

再留名!
其實點樣知佢個溫泉係堅唔堅?特別係房入面個d

理論上會有講,但係邊講/幾多隻字講就睇旅館好唔好心了
打個比喻岩岩講起既雪月花,佢官網要禁到入去詳細情報先有寫:
「客室の露天風呂は温泉ではございません。」(房內露天風呂唔係溫泉)

另一間,深山櫻庵,佢有D房有寫
※お部屋のお風呂は『沸かし湯』となっております。 (即係熱水啦)
但有D房(就算同名)就寫
≪源泉かけ流し≫
佢FAQ就咁解釋:
https://www.jalan.net/yad308347/qa/0000806405.html
總之佢有隻房型,大部分既房都係熱水,但有少部分係溫泉,book個陣可以指定要溫泉,但會貴D

簡單黎講,除非你好有心機去研究佢個官網,否則好難知係溫泉定假狗

我book咗雄山莊,睇咗d網話雄琴附近個堆全部都係真溫泉,但佢官網又冇講任何呢d 有冇巴絲去過

謝謝!

想賜酒俾你同上面位巴打
我12月去完返嚟簡單報告吓
反正見好少人有講過琵琶湖附近d溫泉

住過暖燈館 服務態幾好
住左有私人溫泉既房一晚 好似$1500定 $1700 唔記得左hahaha
一泊二食 晚餐早餐麵係日式 個時係夏天去

晚餐係懷石料理 係房食 份量都幾多 我住之前要求唔食魚生佢就轉做熟食比我haha
有人serve 既 不過佢會好識做 上完菜就出番去 三咁上下入尼上其他 (上左5-6次) 一開頭就食shabu shabu 牛 其他既有d都幾精緻 後尾仲有個魚頭 又有甜品水果 仲有杯酒

早餐要去番佢指定既房 應該有10-15張台 都好豐富 有一路用爐暖住既麵豉湯 煎三文魚 飯 等等

私人溫泉就佢會教你點放水去水 唔知係咪個溫泉細 同埋夏天既關係 d水keep 到好耐都仲好熱 我好耐先落到水 lol

無考究係咪真溫泉 但去之前上網search 雄琴 好似話係有泉眼
同埋一開私人溫泉度門會聞到一陣味 唔知係咪就係溫泉水既味

附近真係無咩野行 但好岩去8-10日關西中間留一日去攤抖下 因為浸完隻腳真係無咁攰
有冇長野溫泉推介,唔一定間房有,可以貸切一個鐘滿足下條女就得,愈平愈好
其三:湯野上温泉 ぬくもりのいろり宿民宿いなりや

去到本來想住比較出名嘅東山溫泉,但碌下附近發現咗間Jalan評分4.9/5 樂天評分4.8/5嘅旅館,而且仲要超平,所以即刻book咗佢個每日限定一枱嘅圍爐Plan

全幢得4間房,最細6疊最大10疊,唔算大,裝修普通,所有房不附浴室廁所

話咁快到晚餐,所以圍爐就係咁,當然個plan唔止多舊魚同埋二氧化碳放題啦,食嘅嘢都同其他人唔同

山區地方,以野菜為主,唔係講笑啲野菜真係超好食,爽脆甜香都齊,你睇條青瓜刀工就知佢哋幾咁得閒有心機整料理

當你滿足於上邊嗰堆美食,飲飽食醉時,婆婆突然擺咗啲天婦羅上嚟
本來呢個trip都未食過天婦羅都ok,但……

?????????
保守估計有20件唔同款嘅野菜天婦羅(每人)
面對住O晒嘴嘅我,婆婆一個冷笑親切地用東北口音講咗句
「還有呢」
然後就拎咗兩盤蕎麥麵上嚟
係去餐廳嗌特盛俾嘅份量

我→投降

人生第一次食淨咁多嘢

第二朝早餐唔條圍爐,份量終於正常番

但個味噌湯都係好鬼多菜

溫泉有2個貸切,露天展望風呂,景觀唔錯,仲可以睇到會津線列車經過

婆婆同佢一家人真係好親切,無論食飯定行過撞到都會噓寒問暖傾偈吹水,臨走仲一人送一隻供過神嘅紙鶴保一路平安,唔怪得旅館一大堆評價都係話服務超好
如果唔介意旅館係好傳統嗰隻,刷牙洗臉去廁所都要出去嘅話,呢間民宿旅館係好正
重點係
價格:8350yen/人
呢個價真係完全無得輸

bookmarked ,想問間野近唔近火車站?

去到本來想住比較出名嘅東山溫泉,但碌下附近發現咗間Jalan評分4.9/5 樂天評分4.8/5嘅旅館,而且仲要超平,所以即刻book咗佢個每日限定一枱嘅圍爐Plan

全幢得4間房,最細6疊最大10疊,唔算大,裝修普通,所有房不附浴室廁所

話咁快到晚餐,所以圍爐就係咁,當然個plan唔止多舊魚同埋二氧化碳放題啦,食嘅嘢都同其他人唔同

山區地方,以野菜為主,唔係講笑啲野菜真係超好食,爽脆甜香都齊,你睇條青瓜刀工就知佢哋幾咁得閒有心機整料理

當你滿足於上邊嗰堆美食,飲飽食醉時,婆婆突然擺咗啲天婦羅上嚟

?????????
「還有呢」
係去餐廳嗌特盛俾嘅份量

我→投降

人生第一次食淨咁多嘢

但個味噌湯都係好鬼多菜

溫泉有2個貸切,露天展望風呂,景觀唔錯,仲可以睇到會津線列車經過

婆婆同佢一家人真係好親切,無論食飯定行過撞到都會噓寒問暖傾偈吹水,臨走仲一人送一隻供過神嘅紙鶴保一路平安,唔怪得旅館一大堆評價都係話服務超好
如果唔介意旅館係好傳統嗰隻,刷牙洗臉去廁所都要出去嘅話,呢間民宿旅館係好正
重點係
呢個價真係完全無得輸

按婆婆講行過去要15分鐘,但我揸車過去2分鐘就到
其六:鬼怒川温泉 あさや

鬼怒川係歷史悠久嘅溫泉度假區,所以搵番間有歷史嘅酒店住下,Asaya創業130年,而且其前身「麻屋」號稱係鬼怒川溫泉區未開發之前已經存在嘅小旅館……

……當然呢啲咁把炮嘅歷史同我選佢係一啲關係都無,單純係因為覺得佢個露天溫泉超靚。

酒店連天台地底有15層,男女各有2個大浴池,2個展望風呂同1個屋頂露天展望風呂,另有3個貸切—可租(付費)

話得大酒店,設施應有盡有,4個酒吧、K房、GamCen、乒乓球桌球,甚至有圖書館同兒童遊幾場
呢部機真係n年無見過

房就租咗間貴少少嘅,高層望鬼怒川,夠大夠舒服

晚餐同早餐都係不限時自助餐,種類超多,但多數唔算好食
推薦和牛咖喱,咖喱夠香濃,牛肉粒大粒有肉香亦唔硬,特產店有賣我都買咗幾盒番嚟食

唯一驚喜係食到日本荔枝,據講荔枝喺日本係貴價貨,係好好食

Asaya重點都係佢個露天展望風呂,溫泉影唔到相,cap幾張官網相俾大家睇,我嘅評價係,啲相真係無誇大。270度景觀,夜晚睇星睇夜景,日頭睇鬼怒川睇山,5星級景觀。

溫泉設施係有裝修過,幾新淨,門好多都換晒做自動門,嘆溫泉嚟講係一流

價格:20500yen/人
呢個價算貴。如果頹住房,萬5都得。
呢間我唔特別推薦,因為個人唔鐘意太多人嘅地方
嘢食麻麻,溫泉好正,如果對溫泉有要求嘅可以一戰
其七:犬吠埼温泉 海辺のくつろぎの宿 ぎょうけい館 4.4/4.19

Last day去到千葉最東嘅犬吠埼,見到呢間曉雞館嘅地理位置,即刻book咗房。
佢個地理位置係點?我用例子答你。

喺房望出去係咁既:

打開窗行出草地係咁既:

行落幾步就係海邊,係咁既:

旅館叫曉雞館嘅原因,係因為全部房都對住正東,朝頭早地平線太陽一起就會勁光,點懶訓都一定醒

間房勁大,22.5疊,訓6個人都得

溫泉得一個,有半露天展望,細細地,但景觀同樣一流,聽住海浪聲浸溫泉原來好有Feel

作為海邊城市嘅銚子,最出名當然係海鮮,所以晚餐少不免要食下魚蝦蟹

都係鮮啦甜啦彈牙啦咁囉

第二朝拎尋晚隻伊勢海老頭煲咗個味噌湯,甜到呢

價格:15120yen/人
溫泉質素麻麻,但景極靚,野食唔錯,推薦一試

以前去日本成日趕景點,而家人老咗先發現,去旅館享受下美食,浸個溫泉其實先係真正放假充電。今次去9日試足7個溫泉,浸到甩皮但真係好嘆
睇睇下湖月好似真係有D 舊... 可以揀返雪月花
其實5月 budget 90000yen 兩個人, 三日兩夜, 一泊兩食有D咩選擇呢?
舊POST 已經追曬, 大家介紹D都睇過, 但好多都OUT BUDGET

唔知你5月幾多,GW就緊係貴+無房
否則平日既吟景,就算住睇到富士山既月/凪都應該係budget內

我係5月7到9號, 黃金週後幾日
其實5月 budget 90000yen 兩個人, 三日兩夜, 一泊兩食有D咩選擇呢?
舊POST 已經追曬, 大家介紹D都睇過, 但好多都OUT BUDGET

否則平日既吟景,就算住睇到富士山既月/凪都應該係budget內

吟景囉,住到最靚間房,sora2都係8萬4

同埋想問, 別館定本館好呢?
別館好似新D

別館好似新D

別館係新D,但要留意低層會俾本館遮住睇唔到景,所以要book別館最好就book空2/空/山 (6樓/7樓)

?????????
「還有呢」
係去餐廳嗌特盛俾嘅份量

我→投降

人生第一次食淨咁多嘢

但個味噌湯都係好鬼多菜

重點係
呢個價真係完全無得輸

thanks清 ,再問一句間旅館係味只可以講日文?

別館好似新D

別館係新D,但要留意低層會俾本館遮住睇唔到景,所以要book別館最好就book空2/空/山 (6樓/7樓)

明白曬, 多謝巴打解答

?????????
「還有呢」
係去餐廳嗌特盛俾嘅份量

我→投降

人生第一次食淨咁多嘢

但個味噌湯都係好鬼多菜

重點係
呢個價真係完全無得輸

thanks清 ,再問一句間旅館係味只可以講日文?

成家人都唔識英文,所以最好識聽/講少少日文
否則就用Google translate啦
如果去大阪6日
用1-2日時間過去琵琶湖浸溫泉
會唔會哂時間 我講交通個啲
其實本身都預左係去浸溫泉
搵過白濱 有馬個啲
要有私人溫泉起馬20000羊UP
去遠少少 琵琶湖 你地覺得點

?????????
「還有呢」
係去餐廳嗌特盛俾嘅份量

我→投降

人生第一次食淨咁多嘢

但個味噌湯都係好鬼多菜

重點係
呢個價真係完全無得輸

真定假泉?
如果去大阪6日
用1-2日時間過去琵琶湖浸溫泉
會唔會哂時間 我講交通個啲
其實本身都預左係去浸溫泉
搵過白濱 有馬個啲
要有私人溫泉起馬20000羊UP
去遠少少 琵琶湖 你地覺得點

大阪過去同落白濱差唔多,如果京都過會好D
有馬浸金湯,白濱睇海,各有各好處
不過2萬以下有私人溫泉我都想知係邊度

?????????
「還有呢」
係去餐廳嗌特盛俾嘅份量

我→投降

人生第一次食淨咁多嘢

但個味噌湯都係好鬼多菜

重點係
呢個價真係完全無得輸

真定假泉?

真啦,仲要係掛流

?????????
「還有呢」
係去餐廳嗌特盛俾嘅份量

我→投降

人生第一次食淨咁多嘢

但個味噌湯都係好鬼多菜

重點係
呢個價真係完全無得輸

真定假泉?

真啦,仲要係掛流

嘩 咁真係屈機
雪見鶴之湯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞