(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館 (2)

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
最後book咗紫雲莊,兩個人5萬yen
希望巴把冇介紹錯啦

我覺得唔好太大期望係食個到先
5萬2個人有d貴

不過箱根有景睇既露天溫泉得幾間

係阿,簡無可簡,又唔想行太遠,我貪佢可以係自己房食
唯有簡佢啦,網上評語唔算多 勇字行頭,試咗先算,
雪糕巴好似都幫親過?

住過一晚
其實hoshino界系列係咪廢廢地

界係房食景都唔錯,溫泉都係集團式既一般質素,但我覺得都幾貴下
集團好處就係個質素好統一,去到邊住都唔會點中伏,buy就buy唔buy就bye,所以好難講好唔好,正如APA同東橫都各有捧場客
有馬溫泉邊一個正???

揭番前面啦,有馬討論過N次,無寫要求就唔列表啦
其實除左過夜嘅溫泉旅館
有冇啲係可以就咁租1個鐘嘅私人溫泉?
箱根嗰邊 大約幾錢?

實有架,不過間間玩法唔同,你要book一個鐘就要搵日歸+貸切既plan
箱根官網有列表:http://www.hakoneyumoto.com/hotspa/

界係房食景都唔錯,溫泉都係集團式既一般質素,但我覺得都幾貴下
集團好處就係個質素好統一,去到邊住都唔會點中伏,buy就buy唔buy就bye,所以好難講好唔好,正如APA同東橫都各有捧場客

呢排有20-29歲discount 2萬円/人一泊二食 係平時嘅半價
不過我睇啲台灣blog嘅相 覺得麻麻 地方好似又隔涉
所以睇下呢度啲人點評價

hk.net/upload/2017/12/01/170402_ed241d075ff3ef7e1f6d177f3317d9d9.jpg[/img

就咁望都好想食

補張大頭先,其實係鵝肝拼和牛肉眼佐松露汁,真係幾好食
我幾欣賞佢哋就算係自助餐都好著重擺碟,同埋會用番比較靚嘅碟裝,呢啲細微位五星級酒店都唔係間間做到
本來諗住日日up下旅館相,但松島之後全部溫泉旅館都響山上,就算用最強嘅AU蛋個信號都係唔穩定(另外隻docomo蛋直情一上山就收皮),所以都係番嚟先補番

東北and關東温泉7次體驗
其二:銀山温泉 古山閣新館『CLANUOVA』

本來想訂瀧見館但早4個月已經無房。藤屋又太貴,諗住訂能登屋時候發現呢間主打竟然係意大利菜晚餐,諗住一間夠膽以大正浪漫風為特色溫泉街煮新派料理,應該有番咁上下級數,於是果斷訂房。

呢間旅館係店主女婿去東京學師意大利菜之後番開既,旅館名「CLANUOVA」就係Classic(經典)同Nuova(新)合體字;事實上我浸溫泉同早餐就舊館,而住宿同晚餐就係新館,感覺真係好似來回緊兩個時代咁。

CLANUOVA全幢只有6間房,入住日得我一檯客,所以靜到飛起。晚餐意大利菜相當高汁,份量少但每道菜都精雕细琢,有3道菜係特別特別好食:
西班牙黑毛火腿配時令野菜(佐黑橄欖粒及芝士汁)
醬燒A5米澤牛里脊肉
蟹肉蝦子配手打意粉

房設計好靚,全部房望溫泉街,新淨(舊年先開張),略小,但住得幾舒服。溫泉去番舊館,內湯就麻麻地,兩個貸切其中一個係露天,望住雪景浸係一流。水質唔錯,硫磺泉少少酸,3-80歲都浸。

早餐和食,個味噌湯超多料,我感覺餐飯係「好似老母煮飯」咁。話說serve我個阿嬸問我住得舒唔舒服,晚飯好唔好食,我估應該係個女個老母,好緊張女同女婿所以先係咁問。

價錢20600yen/人
一個價可以嘆晒最新同最舊,可謂超值。

有冇日光夠鬼怒川溫泉推介
本來諗住日日up下旅館相,但松島之後全部溫泉旅館都響山上,就算用最強嘅AU蛋個信號都係唔穩定(另外隻docomo蛋直情一上山就收皮),所以都係番嚟先補番

其二:銀山温泉 古山閣新館『CLANUOVA』

本來想訂瀧見館但早4個月已經無房。藤屋又太貴,諗住訂能登屋時候發現呢間主打竟然係意大利菜晚餐,諗住一間夠膽以大正浪漫風為特色溫泉街煮新派料理,應該有番咁上下級數,於是果斷訂房。

呢間旅館係店主女婿去東京學師意大利菜之後番開既,旅館名「CLANUOVA」就係Classic(經典)同Nuova(新)合體字;事實上我浸溫泉同早餐就舊館,而住宿同晚餐就係新館,感覺真係好似來回緊兩個時代咁。

CLANUOVA全幢只有6間房,入住日得我一檯客,所以靜到飛起。晚餐意大利菜相當高汁,份量少但每道菜都精雕细琢,有3道菜係特別特別好食:
西班牙黑毛火腿配時令野菜(佐黑橄欖粒及芝士汁)
醬燒A5米澤牛里脊肉
蟹肉蝦子配手打意粉

房設計好靚,全部房望溫泉街,新淨(舊年先開張),略小,但住得幾舒服。溫泉去番舊館,內湯就麻麻地,兩個貸切其中一個係露天,望住雪景浸係一流。水質唔錯,硫磺泉少少酸,3-80歲都浸。

早餐和食,個味噌湯超多料,我感覺餐飯係「好似老母煮飯」咁。話說serve我個阿嬸問我住得舒唔舒服,晚飯好唔好食,我估應該係個女個老母,好緊張女同女婿所以先係咁問。

價錢20600yen/人
一個價可以嘆晒最新同最舊,可謂超值。

正喎,bookmark下次去
去過河口湖la vista 覺得個温泉麻麻地 不過贏在有任浸既貨切風呂

呢排有20-29歲discount 2萬円/人一泊二食 係平時嘅半價
所以睇下呢度啲人點評價

界我剩係住過阿蘇,stay 兩晚我又覺得幾嘆,溫泉冇公家全部都係露天私人風呂付,係冇得特別設施但純粹閉關我覺得相當唔錯。

有馬溫泉邊一個正???

有冇兩萬yen或以下一泊兩食介紹?
1月出發
Post 1 d有馬溫泉都over budget
最好係真溫泉有金湯銀湯唔係熱水
房冇溫泉都得

所以睇下呢度啲人點評價

界我剩係住過阿蘇,stay 兩晚我又覺得幾嘆,溫泉冇公家全部都係露天私人風呂付,係冇得特別設施但純粹閉關我覺得相當唔錯。

阿蘇呢間睇落幾好
不過我去名古屋 得界加賀 同埋界alps可以揀
啲房仲要好似一般 都係算數
住返平湯溫泉本身book個間
有馬溫泉邊一個正???

有冇兩萬yen或以下一泊兩食介紹?
1月出發
Post 1 d有馬溫泉都over budget
最好係真溫泉有金湯銀湯唔係熱水
房冇溫泉都得

2萬1人定2人?
1人既話好多選擇,向陽閣、月光園、有馬御苑等等都有唔駛2萬既plan
2人既話就唔洗考慮一泊兩食,因為有馬的確係貴,可以考慮平一大截既日歸plan
其三:蔵王温泉 松金屋別館(ホテル松金屋アネックス)

其實唔係上去滑雪真係無乜好做,早到晚都係咁落雪,我覺得自已痴咗線先揸半個鐘車上去住一晚
晚餐主打國產牛shabushabu/壽喜燒放題,其他配菜都唔錯,尤其個湯煮三元豚,豬肉味超濃。牛肉雖然唔係和牛,但級數絕對贏到香港3舊水以下既牛肉火鍋
另外每人會送一個飯糰同幾片生果做宵夜,雖然已經食唔落(結果打包做第二日路上嘅小食

間房細細地又頹頹地,唔記得影相,總之麻麻

溫泉有一個露天同一個展望風呂,展望嗰個寫明100%純硫磺泉,質素幾好,酸度無草津同酸湯咁酸但都feel到夠酸,浸完係好舒服

另外旅館標榜用嘅係藏王天然山水,所以全館都無飲水/茶裝置,要飲水只要扭開水龍頭就得。
又真係幾好飲

一泊二食每人11340yen,係抵到爛

所以睇下呢度啲人點評價

阿蘇呢間睇落幾好
一講起界alps jalan就整個email過嚟sell再開業紀念plan
https://www.jalan.net/yad375865/plan/plan02354128/?vos=fsjlnxcnjlnotec20171208006pcht1905

所以睇下呢度啲人點評價

阿蘇呢間睇落幾好
一講起界alps jalan就整個email過嚟sell再開業紀念plan
https://www.jalan.net/yad375865/plan/plan02354128/?vos=fsjlnxcnjlnotec20171208006pcht1905

唔知點解自己覺得界alps個度鄉下味過濃

所以睇下呢度啲人點評價

阿蘇呢間睇落幾好

界呢條 line 多數都係收購一 d 舊旅館翻修或向一 d 經營困難既旅館提供注資同管理方案,所以有 d 旅館既格局都好似有陣舊和味。
隻腳有個幾明顯既紋身,想問仲可唔可以去浸
隻腳有個幾明顯既紋身,想問仲可唔可以去浸

範圍大唔大,唔大既可以用膠布遮住,一般都俾
否則就我所知係無酒店俾紋身入公眾浴場,只能book有房內溫泉or有貸切溫泉既房
黎緊2月頭會去京都果邊玩 附近有冇咩溫泉旅館係正同景點
朋友就話想去大原山莊浸兩日溫泉(我地去六日)但係我搵資料見到好似伏伏地http://www.ohara-sansou.com/index_c.php 個溫泉好似好細咁有冇巴打去過講下感受
想問下各位巴打邊度有可以紋身入既溫泉?
黎緊會去東京自駕
係唔係有靚景既溫泉 有紋身都入唔到?
追晒成個post 1 諗住book 箱根既蘆之湖一之湯
但我男朋友手臂有個都幾大既紋身 唔知個貸切風呂佢用唔用得 定其實唔落大眾池就唔會有人望到
有冇有馬溫泉日歸plan推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞