(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館 (2)

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
有冇人住過祖谷間和の宿或者琴平花壇 有咩評價

啲人浸溫泉真心癲到排演唱會飛咁
話說呢個貸切風呂無得前一晚book定下一朝早
reception竟然話要朝早5點打去前台book

咁ok啦 第二朝真係準時5點起左 諗住打一打電話book 7半/8點 浸完食個靚早餐跟手check out
點知 佢竟然話7半至8半都full左 得6點半 唯有硬食
個陣其實仲係5點01分 啲位去得咁快都有

不過呢間野真係好多香港人 可能有7成
Aman 比較合秋夏去,之前好似170000 villas 兩食
日本旅館100選
【総合 トップ10】
1 位 加賀屋(石川県 和倉温泉)
2 位 八幡屋(福島県 母畑温泉)
3 位 白玉の湯泉慶・華鳳(新潟県 月岡温泉)
4 位 稲取銀水荘(静岡県 稲取温泉)
5 位 日本の宿 古窯(山形県 かみのやま温泉)
6 位 草津白根観光ホテル櫻井(群馬県 草津温泉)
7 位 水明館(岐阜県 下呂温泉)
8 位 いぶすき秀水園(鹿児島県 指宿温泉)
9 位 指宿白水館(鹿児島県 指宿温泉)
10 位 ホテル鐘山苑(山梨県 富士山温泉)

因為旅館無咁上下規模就好難打入榜,所以呢個100選參考性麻麻,最多係話你知呢堆旅館無伏,亦催生左下邊由評委直接選出既小旅館評選。

【日本の小宿】2018
ふけのゆ (秋田県 ふけの湯温泉)
山形座 瀧波 (山形県 赤湯温泉)
うのしまヴィラ (茨城県 日立市)
養生館はるのひかり (神奈川県 箱根湯本温泉)
高志の宿 高島屋 (新潟県 岩室温泉)
熱海TENSUI (静岡県 熱海温泉)
旅館あづまや (和歌山県 湯の峰温泉)
味覚のお宿 山田屋 (鳥取県 賀露町)
寒の地獄旅館 (大分県 寒の地獄温泉)
ふもと旅館 (熊本県 黒川温泉)
lm
有冇人住過登別萬世閣?

我一條條友去,想問佢過到有冇接送 由扎幌去旅館。由旅館去函館?
旅館去函館?!你比錢 call 車應該得,下面𠴱條 link 係札幌至登別溫泉區既迎送 bus ,兩粒鐘車程 1000 円位。

http://www.noboribetsu-manseikaku.jp/access/#access_bus
想問下call車要幾錢大慨 去函館
的士一粒鐘大概萬二円,登別至函館 around 將近三粒鐘你自已計一計。

發左達先好咁做,否則都係乖乖地叫旅館車你出番登別坐JR特急啦
如果你真係咁想搵特別好嘅溫泉水浸就要去櫪木縣
千葉啲靚嘅溫泉酒店大多係海邊,不過你四月去,天氣仲係凍冇乜嘢好玩 (試過五月去都凍到hihi ) 所以先叫你去養老溪谷,有私鐵坐有櫻花瀑布睇仲有溫泉

養老溪谷介紹你住秘湯の宿滝見苑,可以望住個瀑布浸溫泉, 要附私人風呂既房嗰度都有
想問下風車陣係邊度黎?

同埋曉雞館個泉水同野食正唔正?
茨城神棲市,google searchウィンド・パワーかみす第1洋上風力発電所
曉雞館水就唔洗有期望啦,而且池亦都比較細,只能過下癮。主要都係間大到唔知想點既房,同埋打開窗就可以行出大平洋海邊既無敵靚景。
野食就主打銚子盛產既海鮮,你夠budget既話,伊勢龍蝦、鮑魚、皇帝蟹乜都有得食。
唔該哂巴打幫忙
有無試過附近D縣既溫泉?
睇親都係東北個邊既溫泉多人推介...
反而落少少既栃木縣、茨城縣、千葉縣都無咩好咁~
茨城東邊日立市附近小心地震 睇日本天文台幾乎日日都震
城崎溫泉有無巴打去過
係咪好似道後咁浸出邊個d
定係有無邊間旅館出名
上邊好多 請爬文
睇緊 THX
栃木有非常出名既鬼怒川,有特色既溫泉亦有那須/那須鹽原同湯西川,都好好浸
茨城/千葉就真係比較少,茨城可以去袋田/大子溫泉,千葉就南房總/養老溪。其實唔出名主要都係D水唔係特別好亦唔係特別多,少旅館少人去咪唔出名囉。如果唔係一定要去大大個溫泉區浸,選擇其實有好多。
我就係想去個邊,唔好嚇我呀
巴打有無去過那須?去個度方唔方便
我想去偕樂園所以未必有時間去個度
唔自駕既話位置唔多岩,你要諗辦法去宇都宮再轉鐵路上去,但我估應該得巴士,成條路點快都過4粒鐘
通常去那須都係東京坐新幹線上去個零鐘,再轉巴士半個鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞