(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館 (2)

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
諗緊間人蟹
草津勁熱門, 一定有大把啦
我住過木之葉, 夜晚宵夜有free既拉麵同啤酒
溫泉同間房亦都幾靚, 房又大, 約莫3萬円一晚兩人一泊二食,
我覺得幾抵住, 佢個溫泉幾正下
夜晚同早餐都係自助式, 有時冇晒就冇再refill果一樣
如果要私人風呂同懷石料理可以揀季之庭(貴一倍左右啦),
呢兩間d大浴場溫泉係share 既
最唔好就係佢唔近湯畑, 要去草津果三個外湯就要搭酒店shuttle bus落去湯畑再行咁

如果要近湯畑可以考慮奈良屋/草菴/望雲,
頭一間歷史悠久, 後兩間就係新d旅館, 睇你想要d咩
7月一條友去箱根浸唔浸好
有無介紹
追 post。
無乜要求 幾條麻甩佬去感受下浸下溫泉咁 平平地唔太貴就得
唔該晒巴/絲先 我再RESEARCH下
啱啱book咗11月皆生溫泉湯喜望白扇,有冇人住過
有冇人知道12月河口湖 秀峰閣/千一景
佢係未開俾人book定係full左?
除非係好有性格既旅館,否則一般都係120-60日前先會出plan,12月既話等8月先望下啦
由布有冇邊間有私人風侶 推介 御宿 開花亭點睇
有冇人去過京都嵐山 高雄山莊 ?
想問下石和有無溫泉旅館推介呢?
唯一要求係房內有私人風呂。

謝謝巴打們。
睇左兩日post 好多資訊

遲下會去京阪神,想搵一晚浸下溫泉
暫時睇最近就應該去有馬,見巴打介紹 竹取亭円山 or 兵衛向陽閣
但我search過呢兩間都好大間,我覺得呢d 麻麻地, 感覺好似好多人一齊沖涼咁
搵左一間細細地好似唔錯叫 ホテル花小宿, 想問有無巴打住過
硬係覺得要住呢d 先似溫泉旅館

另外就諗緊好唔好去城崎溫泉,遠就遠少少,但見食蟹大餐超正
但其實我係5月先去,過左蟹季,我見d plan好似而家仲有蟹食,但係咪無咁好?
同埋溫泉係咪都係有馬水質好d??
push
ホテル花小宿得洋室,同埋睇相佢得兩個幾迷你下既貸切,大浴池要行3分鐘去陶泉御所坊先有得浸,我自己就覺得呢間麻麻啦,主要係兩食plan都唔算平,都俾得咁多錢就不如搵間真係可以爽下既~

記得最初我都係鍾意搵少房既旅館,貪少人可以包場。但浸左幾年經驗,大細都各有好處,大既旅館人多,但設施亦都相對較完善;人少就夠靜,同埋服務會比較貼身。不過呢D都係一般論,所以我而家搵旅館首要溫泉靚,其次野食正,大小反而係次要

松葉蟹季11月-3月,你7月去城崎溫泉就算有蟹食都唔可能係當地既松葉蟹,應該係北方運過黎既紅蟹之類

水質就好難講,城崎同有馬金泉都係鹽泉,有馬鹽含量應該係全國最多,但浸落去舒服度就應該係銀泉>城崎>金泉,當然有馬係十分有特色,如第一次去我會推薦有馬先
ホテル花小宿得9間房,所以兩個貸切我估都夠浸掛
我見其他有馬溫泉都唔平,竹取亭円山差不多3萬yen一個人
所以仲望緊

其實我對食比較最重視,溫泉水反而未必識分
所以先想諗下城崎溫泉, 唔知食紅蟹係咪都正呢
不過我見就唔會好似11-3月咁成餐都蟹 有d 後悔揀錯5月
6月去過城崎+食過蟹

基本上我以外全部都係日本人
係好食, 但感覺咪都係有一隻蟹食咁lor
可能係我唔係揀全蟹會席course(印象中冇得揀),
就咁揀普通既dinner掛
反而但馬牛有驚喜

重點係城崎有d旅館個溫泉未必係溫泉水
好似話係話為左keep外湯夠泉水用既關係
我日文唔太好, 原文如下

城崎温泉では客室に温泉をひくことが条例で禁止されております。
当館のお部屋のお風呂は沸かし湯になります事をご了承ください

不過好似唔係間間係咁, 所以要自己睇清楚

去城崎要浸既一定係佢果7個外湯
仲諗緊去邊間好
全蟹會席course應該係11-3月限定啦
如果係我會揀去有馬, 下次有蟹食至去城崎
上次去城崎純粹係去天橋立同鳥取順路
其實有冇人試過兩個男仔去住溫泉旅館
黎緊諗住同仔仔去
三人行
咁開心
12月想去日本,想問下邊度係有雪同浸溫泉既最好選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞