(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館 (2)

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
下星期去千一景,好期待
屌 我都係

你邊日

我冇check天氣,唔該晒巴打
係呀,一泊兩食兩個人

我好似係9月定10月book,唔知開唔開早book事先平咁多
下個月第一次去溫泉旅館

京都湯元館,好似好靚景

between有冇巴絲講下住溫泉旅館有咩禮儀要留意

唔想失禮香港人
下個月第一次去溫泉旅館

京都湯元館,好似好靚景

between有冇巴絲講下住溫泉旅館有咩禮儀要留意

唔想失禮香港人

唔好前世無見過人唔著衫咁眼甘甘望住人
個場幾靚都唔好大大聲嘩~ 咁

反而夜晚食個餐懷石唔係好熟架步
你地溫泉旅館通常早幾耐BOOK
6月去諗住依家BOOK點知好多都話頂多3個月前BOOK
上網學識點著件浴衣
日本人會著住件浴衣去食飯我覺得可以學埋
Book左2月有馬溫泉
有無野行架?
湯元館係琵琶湖, 唔算係京都
著浴衣食晚飯唔駛學啦掛。
湯元館向比叡山附近位置近京都。
禮儀姐, 都唔一定要著浴衣的

日本人都唔係個個會著, 著埋有氣氛D禁

正路佢都會有張紙有埋圖教你著, 唔好搭錯邊, 求其綁好都ok的

基本上都係土足禁止, 通常預一入去/入房就要除鞋
館內移動著佢比的拖鞋

食就無咩大學問, 佢都係一樣樣上
雄琴温泉嘛

比叡山係京都同滋賀交界

雄琴温泉係屬於琵琶湖(滋賀)
浴衣記住左撘右咪夠囉,如果到時真係唔記得,就望下其他住客啦
食飯又無話一定要著住浴衣既,你覺得舒服就得,好似我夜晚如果唔係要先浸溫泉既話,就著番便服算,朝早都係浸完溫泉先既就會換番便服先食早餐
食飯有分去餐廳食/係房食,但呢個通常按你食咩餐已經決定左,你知道就夠。當然記得準時啦

浸溫泉前先洗頭沖涼,木盆用完記得反番轉(總之你坐落去係點樣就擺番點就無死)
如果浸好酸既泉,最好沖沖身先出去(無關規矩,只係費事皮膚敏感)
毛巾唔好擺落水

如果有混浴池,就刨清楚D規矩先好落水(間間唔同)

寧寧橋同溫泉街一個鐘行完,有興致既可以去搵佢d泉眼
再唔係就上六甲山
順手一問
千一景個私人溫泉係真定假狗黎?
順手一問
千一景個私人溫泉係真定假狗黎?

好多高手

上年去北海道都冇浸到溫泉

淨係住札幌dormy浸左個唔知真定假既

btw湯元館好似冇混浴池
最後bk咗白濱三樂莊
希望舒服
我3年同女友去過, 返唔到轉頭
成3700hkd一晚, 不過有私人溫泉同懷石晚餐同朝早西式自助餐簡直無得輸
一樓仲有得打電車go

你講到咁
我應該冇bk錯
最衰我唔係樂天bk 唔知道夜晚係食乜
最正係房入面都係真泉水
個景仲好正 對住個沙灘
兩年前住過
最後bk咗白濱三樂莊
希望舒服
我3年同女友去過, 返唔到轉頭
成3700hkd一晚, 不過有私人溫泉同懷石晚餐同朝早西式自助餐簡直無得輸
一樓仲有得打電車go

你講到咁
我應該冇bk錯
最衰我唔係樂天bk 唔知道夜晚係食乜
最正係房入面都係真泉水
個景仲好正 對住個沙灘
兩年前住過

準備去城崎溫泉瘋狂食蟹

不過無揀到多外國人住果間花まんだら揀咗月のしずく

有無人試過呢兩間其中一間?
嗰句寫明房內風呂唔係溫泉水(即係普通熱水)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞