(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館 (2)

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
12月過後想在旅館食到蟹, 除城崎外有無建議? 謝謝。
和倉温泉好多都有
諗住10月中去南九州
有邊間推薦?
去過霧島櫻櫻冇咩特別
藏王溫泉有唔少民宿類既住宿係真係好平
但呢d全部入面個"溫泉",
都係一個普通到唔普通既池+兩三個沖身位架咋
個溫泉都係藏王個靚泉水, 但個裝修好似普通百姓屋企咁lor
示意圖

事關我去滑雪/紅葉季行山就係住呢d平野,
萬4 yen度兩個人一泊兩食,
旺季呢個價真係仲想點
藏王秋天去搭纜車睇紅葉/搭公車去刈田山頂再行去御釜上山冇得輸

我唔知你城崎之前住係住咩質素,
如果你揀藏王住平果d但又expect係酒店質素你一定會好失望
要揀就揀番酒店/飯店級sell有埋自己溫泉果d,
例如藏王國際/高見屋/大宮旅館/四季/善七乃湯之類
我印象都呢堆酒店既二人房大概都要兩三萬yen起跳
你咁樣同level咁比較番, 其實藏王住都唔係平

咁住得平有冇得浸靚湯?
作為歷史悠久既溫泉區, 當然有其他選擇
藏王溫泉本身就有大露天風呂, 550yen到
剩係開4月至11月
景黎講好好, 源泉100%冇加水果種,
男女湯分開, 女湯係上遊d所以會有d熱
但當然服務黎講就欠奉
要自己行/自駕上去同自帶毛巾, 距離溫泉街有d遠
仲要換衫既位都幾簡陋, 又冇得沖涼吹頭果d

溫泉街都有三個共用湯, 但我冇浸過就唔多講

我另外有去過一個叫新左衛門之湯既日歸溫泉,
700yen, 剩係得日歸既姐
係正條大馬路既, 但又唔係溫泉街果邊
呢個新d, 都執得幾靚, 酒店質素,
有晒沖身,locker,風筒果d,
男女湯都各有幾個池, 源泉100%同加水都有
我滑雪book既民宿冇風筒同唔係用番藏王泉源,
我就日日去呢間沖涼同浸溫泉, 真係都幾正

如果一定要酒店你就自己睇番我上面講果幾間,
旺季去太貴我就冇住佢地了
丹後松葉蟹。
城崎我浸晒七外湯, 藏王去玩過兩次

城崎雖然d外湯基本上全部室內為主,
得一兩個叫有少少露天,
overall黎講城崎新淨企理d
溫泉街都大過藏王好多,
淨係溫泉街既裝修/景觀都係城崎靚d

源質我就prefer藏王, 我鐘意有硫黃味,
又有d飄浮物係泉水入邊, 好有溫泉feel
去得藏王就一定要上山上面先值得去,
但呢樣野又要好睇天氣, 天氣唔好上山又係食蕉

如果你只係要浸溫泉, 可以考慮秋田既乳頭溫泉,
都算幾熱門既選擇
新幹線去田澤湖轉公車上山,
東北pass都搭得秋田新幹線
呢區有7間旅館可以揀, 間間都有特色同自己既源泉
不過就完全冇溫泉區行, 佢地7間之間既距離係要搭車既

我住過妙乃湯同鶴之湯,
溫泉旅館黎講鶴之湯個溫泉真係冇得頂
佢個露天風呂黎係我去過最滿意既, 混浴同女性專用湯都好撚正
源泉又係好香硫黃味果種, 浸完滑lut lut
但食同住就都差少少, 好普通, 冇乜服務咁
我冬天去, 食係比較傳統果種, 會圍住個地爐燒魚
其他季節去唔sure會唔會開爐燒,
叫做幾有風味但d野食水準一般, 家常菜既感覺
最大問題係呢間極難book
book唔到就得番日歸呢條路可以揀

妙乃湯就服務100分, 就算住最平果種房都係
個源泉有2款, 叫金湯同銀湯, 冇乜硫黃味
有分男女湯, 會每日對調,
露天風呂係混浴同有景觀既, 對住瀑布(但可能係人工?)
但混浴湯係會有女性專用時間, 同可以包毛巾落湯
(職員入住會講解係可以, 但只限露天混浴果邊)
好賓至如歸, 應該係服務同環境我住過最滿意既一間
野食亦都幾精緻, 比較睇環境食野服務既就推介呢間
如果溫泉係大晒就一定係推介鶴之湯
十月book 左 有馬 兵衛 一泊兩食(非自助餐) 唔包切貸
埋單連稅差唔多6萬YEN
請問價錢算唔算貴
二個人合共六萬YEN
唔該你
乳頭都順路
應該都係睇邊間靚做人,阿媽腦入面係睇電視見到果d露天風呂既畫面
要打電話book呢樣我試過寫日文email去其他旅館,果次佢肯
再唔係要麻煩下住日本既朋友
3 萬円 per head 正常啦。
其實我覺得低添
果時我7萬幾
房間連晚早兩餐三萬円其實都算係咁,正路一餐晚餐同早餐都過萬円。
兩間旅館都好旺場的
建議問清楚伯母接唔接受到大浴場同其他人一齊浸先
[日本溫泉BEST 96: 平成温泉旅館番付]
我跟呢本去咗好多正溫泉

重有一本中文版[日本療癒溫泉創意導覽],唔知有冇人睇過
上面兩本向日本蔦屋旅遊𠴱欄度都應該有唔少好野搵到,下面兩本就向香港誠品度買,呢兩本既參考價值相當唔錯。

Thanks巴打,我去實體書店揾揾
港台D網店都冇貨了
有無巴絲去過草津溫泉?
嚟緊10月諗住同FD一齊去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞