(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館 (2)

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
sorry
只適用於9-12月既booking
有馬 月光園鴻朧館 點睇

有冇差唔多價位其他推介

見佢3個人4千8左右,1泊2食
由布院邊間 溫泉旅館 正
一泊二食 野食正 有私人溫泉浸
兩個人 budget 1500/人
追 post。
想問下 agoda係咪book唔到呢啲溫泉旅館 我見間間都無位 個個日子都無位
你係咪一月中去?
有機會係間旅館未放期,亦有機會係滿左
識日文上jalan同樂天睇會好好多
有好多唔同住宿plan,又有coupon同儲分
係呀
唔識日文
不過試下上樂天睇下
thx
好多年前住過湯布院 御宿仙壽, 成間野得3間房, 個私人風呂係用石造, 露天, 咁多年嚟浸過咁多溫泉無一間好過呢間 好似係13年去, 果陣3000一晚都唔使
感覺點 野食店唔店
私人風呂隱唔隱蔽
個人覺得幾唔錯, 但不竟好多年前同埋果次係第一次, 可能有bias 未定 , 私人風呂就OK隱蔽, 但已經唔記得會唔會聽到隔離房講野

可以睇下個佢網址, 佢有曬房D 相
https://www.jalan.net/yad336816/

家下都係3萬幾yen兩個人,都係hkd$3000都唔洗
你仲有無試過由布院其他溫泉旅館
我睇左 好似唔錯 想試下
上網再睇睇 見到兩間 1.由布之彩 2.花由溫泉旅館
兩間都好似唔錯 有無人住過 有咩comment
兩間都有,追post啦
#887樓有index
由布之彩好似唔錯 好多香港人都住過
但花由無乜comment
有無人住過 山のホテル 夢想園

見佢個女溫泉景望哂成個由布岳好似唔錯咁
book完房無嘢做,拋磚引玉,討論下book溫泉旅館各種方法利弊
個人常用Jalan同樂天,同埋上官網格價

1. 官網
好處:不經代理手,可以話係最穩陣嘅方法。部分旅館官網會提供限定plan,亦有機會比代理平。重點:官網放房永遠係最快。
壞處:以小弟經驗多數plan都比代理貴,每個網站個book房設計都唔同,亦未必有多語言,有啲甚至落後到連cancel都要send email。

2. 電話/白金秘書
好處:基本上日本乜旅館/民宿都book得到,尤其好多隱世旅館/民宿係只有電話book呢個方法。
壞處:唔會平,自己打電話對日文有一定要求,經白金秘書就要等一段時間處理,而且同餐廳一樣,有啲旅館係唔受白金秘書玩。

3. 日本旅遊代理網站(Jalan/樂天/一休/JTB)
好處:地頭蟲,絕大部分旅館都一定依附其中一個或以上嘅網站。作為旅遊代理網站經常會推出優惠plan同supersales,同時可以儲分同double ana miles,肯俾時間去格價同等sales嘅話,慳番嘅錢係可以幾萬yen計。同時亦提供中文版網站。
壞處:日文同中文數據有差異,尤其係價錢,需要少少日文理解能力先可以真係慳錢。同埋因為佢係預俾日本人自己玩,所以網站對海外用戶嚟講係幾難用(同國際網站比)

4. Japanican
好處:JTB嘅海外版,而Japanican應該係最有心搞海外業務嘅代理,所以中文版網站無論界面定搜尋引擎亦都非常好用,尤其針對溫泉旅館有專頁,價錢亦同日本一樣。
壞處:JTB本身比其他日本代理就貴少少所以Japanican都係一樣。另外佢個評分系統應該係連住TripAdvisor,而TripAdvisor有幾可信大家心照,佢個咩10大XX溫泉真係得啖笑。

5. 國際旅遊代理網站(agoda,booking,hotels,expedia等等)
好處:用慣用熟,而且競爭大,所以大家價錢基本都壓到好低,唔需要點格價。
壞處:溫泉旅館數量最少,而且多數係大型溫泉酒店,比較少真正「旅館」選擇。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞