(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館 (2)

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
聽講有人買湯之花做手信添
有油浮水面原來係湯之花
又學到嘢
三月中九州d溫泉旅館已經full得7788
得返d好貴
櫻花期早半年book是常識吧
大把人book足一個月等花期一出就cancel唔岩既日子
唔係三月尾先櫻花期咩
黑川同阿蘇都無咩選擇
沉澱物就99%係湯之花,油脂就好難講,話唔定係上一手沖涼沖唔乾淨都唔奇

露天風呂其實真係充滿伏位,所以要有靚景既都係要搵番有「展望風呂」既旅館
試過得天窗四面牆都叫做露天風呂 所以都係睇清楚啲圖,眼見即為實

唔知個泉係咪同呢個同一種泉質 都係喺北海道,日本所有溫泉都有張溫泉分析表貼喺隔離,浸果時可以留意下

豐富溫泉含油 可治療皮膚病
民視11月28日 週一 下午7:01
許多人到北海道都為了觀光,不過有一群人卻是為了治病,原來北海道豐富町的溫泉,對於治療異位性皮膚炎非常有效,許多病患紛紛慕名而來,也讓這個原本落寞的小鎮,起死回生。

位於北海道豐富町的豐富溫泉,近年來遊客人數逐年滑落,但為了治病而來的年輕人卻明顯變多了,原來當地的溫泉,是在大正時期開鑿的,當時為了開採石油,意外的冒出溫泉,而且這裡的溫泉與其他地方不同,混在溫泉水裡的油,對於異位性皮膚病格外有效,許多患者都是聽從主治醫生的推薦,到這裡泡湯治療。

看看這間溫泉設施的預約表,雖然不是觀光旺季,卻是大爆滿,為了治病而來的皮膚病患者,意外的讓這個純樸的小鎮,充滿了活力,公營的泡湯設施還雇用了2名有泡湯治病經驗的諮商人員,為前來泡湯的遊客或病患提供需要的協助,光是2010年,到豐富溫泉泡湯治病的人就超過4000人,還有人甚至想要搬到當地來居住,但因為工作和住處遲遲沒有著落,只好打消這個念頭。

豐富溫泉的特殊療效,為當地帶來人潮,要如何善用這股人氣?讓年輕人在此生活、就業,成了豐富町下一個努力的目標。(民視新聞黃文玲綜合報導)
有冇人住過由布之彩 值唔值 求分享
睇唔明預訂果度最平果個係介紹入面邊隻房型
所以咪話好多人會一炮過book晒一個月,通常都到7-14日前先會退番出黎,你可以book定間無咁好既,再bookmark定幾間想去既旅館,得閒上去望下有無房啦
嵐山有無咩溫泉旅館介紹
都可以一試
好ok喇。我睇箱根果d要6萬羊以上
Book左一間120000円一晚及另一間96000yen 兩食

志摩
我三月都有兩晚 stay 志摩,你話十二萬円𠴱間係咪 amanemu?
花まんだら有呀。
個蟹餐無敵正,真係食唔晒,但你可以叫佢打包入房夜d做宵夜。
果次我兩大一細有得坐包箱,感覺幾好。
貸切果個幾大,不過城崎都係浸外湯啦。
志摩Suite bay
呢個價位 amanemu 冧好多喎。
啱啱去完吟遊返黎 真係無得彈
前一日落完雪 仲有雪景睇 ​​​​
想問下千葉個邊有無咩好溫泉推介??
想浸D特別D既天然溫泉水~~
利申︰4月頭去,前後會去成田同水戶偕樂園個D地方
養老溪谷, 順手可以睇埋櫻花, 不過千葉真係冇乜特別好嘅泉質出名
最後book咗月のしずく,好出奇地所有人英文都好差...明明收得唔平

之前去下呂浸果間小川屋英文雖然唔叫好但起碼我明佢講乜
咁附近/周邊既縣有無D正溫泉?bookmark定
btw離一離題,其實千葉係咪除左成田山,都無咩野好玩??
有無隱世景點PM下 我睇左好耐都唔覺有D咩
呢個係貸切定係私人定係公眾?
私人
房入面有兩個 另一個係室內

鮑魚龍蝦奄列
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞