買電視機換電視機集中討論區

1001 回覆
44 Like 8 Dislike
黎緊準備買電視
43吋有咩推介
平時打機/睇劇多
自己睇過下sony
但太多選擇
43pan 記 都得
有咩細電視抵玩,28,32吋都ok,擺喺房度掛牆
好,我留意下先,有無邊部好
fh630h係咪幾好
買咗部pan記49寸未送嚟,掛牆嘅話買佢原裝架定係出去買其他牌子好?求意見
一個月無左成千蚊
咩型號
fx600 咋
49吋有無推介
幾錢
Sony X9000F
11月pana shop 做優惠 $4980
想買部43吋電視放房睇下netflix唔打下ps4 budget ard4-5k 下面有幾部心水大家覺得點?

p記 FX600h
Samsung NU7400
LG UK6500

價錢都差唔多但係啲人話samsung係va panel 係咪真係VA黎同埋 假設一樣價錢係咪買va好?
留名
肯定唔係VA panel
外國評測全部都係測UE嘅第一同二版,之後UE兩個版本同香港賣嘅UA版43吋都係IPS
2018年43吋款除咗NU7300/NU7100可能係VA 之外應該冇乜邊部係VA
但呢兩部同NU7400只係差幾百但個色真係差好遠
罪大/Pan記/T記43吋都係IPS
WRGB IPS假4K唔好買
菲記冇新model,HDMI三個裡面得一個2.0

去電器鋪睇比較下,呢個吋數冇QLED/OLED,所以側邊睇唔變色一定係IPS

但個人認為唔好一邊倒買VA
低價VA(即係唔係QLED)唔夠IPS飽和同光
同埋延遲高過IPS
係睇電影會好睇啲因為黑啲
但睇啲本身好光嘅嘢IPS嘅色準確啲鮮啲自然啲

有錢有空間買NU8000好過
Local dimming問題
只有OLED先唔會有呢個問題
SONY電視 事前要注意2件事
1) Wifi十分不可靠,要盡量插LAN線上網
2) TV Bluetooth可能無法connect to Bluetooth Headset,SONY電視都駁唔到去SONY Bluetooth Headset
感謝巴打我再落電器舖望下先
你意思姐係NU7400個色好過NU7100同7300好多?

依家主要諗緊要samsung定p記好 貪p記有5年保

同埋我床尾得6尺多少少位 買49吋驚太大睇到眼盲 如果唔係49吋真係可以考慮下。。
有啲人睇太大會頭暈
7400個色彩引擎同高一級嘅8000一樣
光度同飽和度雖然比唔上但表現近似
7100/7300嘅PurColor係上代引擎,整體偏淡色,校高色度會唔自然

講多少少UA版7400比UE版少咗HDR+,冇得將非HDR嘅嘢轉成HDR
咁睇黎p記會好啲佢好似有埋hdr+
香港係咪冇得賣UE版既7400?
Samsung NU7400 43"好似係IPS來
其實點試係IPS定VA?
外國av forum睇NU7400有IPS 同Va, 買機好似抽奬
就算依家買UE版都已經變晒IPS
HDR+唔係太過重要啫本身
呢部係咪淨係可以用android 電話連?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞